LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Novel·la

‘Ve y pon un centinela’, arriba la segona novel•la de l’autora Harper Lee

El manuscrit és anterior a ‘Matar a un ruiseñor’
By , on 31 de juliol de 2015

centinela

L’esperada nova novel•la de l’escriptora Harper Lee, ‘Ve y pon un centinela’ (Go Set a Watchman) ha sortit a la venta aquest 15 de juliol amb una gran expectativa darrera. Moltes llibreries s’han mantingut obertes durant tota la nit per a respondre a la demanda del públic, que no ha volgut deixar passar l’oportunitat de llegir la segona novel•la d’una autora que s’ha fet un nom a la literatura gràcies al seu anterior i únic llibre ‘Matar a un rossinyol’.

El llibre ha arribat al mercat en primícia aquest dilluns a Monroeville (Estats Units), localitat natal de l’escriptora, però ha estat publicat mundialment aquest dimecres 15 de juny. La novel•la ‘Ve y pon un centinela’ fou escrita i acabada durant els anys 50, abans que Lee treballés en la seva obra magna, ‘Matar a un rossinyol’. No obstant això, l’editorial de Lee va considerar que la historia amb el personatge principal com a nena tindria més ganxo i aquesta novel•la va quedar-se guardada en un calaix fins a la data.

‘Ve y pon un centinela’ ens trasllada a una convulsa Maycomb (Alamaba), on la jova de 26 anys Jean Louis Finch Scout torna a casa des de Nova York per visitar al seu pare, l’advocat Atticus. Amb el rerefons de la lluita pels drets civils i els disturbis polítics que estaven sacsejant els ciments el Sud, el retorn d’Scout a casa es torna agredolç. A aquesta situació s’hi acompanyen el descobriment de pertorbadores veritats sobre la seva família, la ciutat i les persones que rodegen a la protagonista, unit als records de la seva infància, va a fer que es qüestioni tots els seus valors.

No obstant això, els lectors que recordin el tarannà dels personatges de ‘Matar a un rossinyol’ es trobaran amb un gir inesperat en un dels seus personatges. Segons les primeres informacions sobre el llibre, apunten que Atticus s’ha convertit en aquesta novel•la en un home envellit i racista; una actitud que contrasta amb la de la primera novel•la publicada en la que ensp mostrava un advocat que treballava en la defensa de dos homes negres de falses acusacions induïdes pel racisme imperant en la societat.

Les primeres crítiques de la novel•la inèdita de Lee apunten que ‘Ve y pon un centinela’ capta “a la perfecció” la transició vital d’una jove que deixa enrere les il•lusions del passat en un viatge que únicament pot ser guiat per la pròpia consciència. Una novel•la que “ajuda a entendre i apreciar” a Harper Lee en tota la seva intensitat. Inoblidable, repleta de saviesa, humanitat, passió, humor i espontània precisió, que evoca una altra època han estat algunes paraules referides al treball indèdit de l’escriptora. Neix un nou clàssic.

La historia que va fer néixer ‘Matar a un rossinyol’
La novel•la ‘desapareguda’ durant més de cinquanta anys va ser la primera que va escriure Lee, però que va acabar tancada en un calaix perquè quan la hi va ensenyar a l’editor li van interessar més els ”flashbacks” sobre la infància de Scout que l’argument de ‘Ve i pon un centinela’. Tot i això, el seu editor va proposar a Lee escriure una història a partir d’aquests records i situar-la vint anys abans. El resultat va ser la famosíssima ‘Matar a un rossinyol’, que ha venut més de 40 milions d’exemplars al món des del seu llançament al 1960 i que s’ha guanyat el sobrenom de ‘gran novel•la americana i clàssic universal’.

Inspirada en una experiència de l’autora, ‘Matar a un rossinyol’ explica la història d’un advocat que defensa a dos homes negres acusats d’assassinar a un botiguer blanc. El segon treball de Lee guanyar un Pulitzer en 1961. Només un any més tard va arribar als cinemes de la mà del director Robert Mulligan i amb grans noms protagonistes com son Gregory Peck i Mary Badham. La pel•lícula va guanyar tres Óscar cinematogràfics en 1963.

Potser aquesta fama sobtada gràcies tota al premi Pulitzer i l’èxit als cinemes, van fer que Lee decidís tornar al seu poble, deixar la literatura i rebutjar la gairebé totalitat de les entrevistes que li van proposar. Només ha col•laborat en el llibre ‘A Sang Freda’, de Truman Capote. Al 2014, l’advocada i persona de confiança de l’escriptora, Tonja Carter, va trobar el manuscrit de la primera i original novel•la; i en explicar-li-ho a Lee, aquesta va accedir a que la història origina d’Scout arribés a les mans dels lectors un cop més.

El llançament, considerat una de les grans notícies de les últimes dècades al món editorial, va despertar les suspicàcies del gremi de crítics literaris, els qui es van preguntar si és que l’escriptora havia estat pressionada a publicar el manuscrit. Va haver d’intervenir la Comissió de Seguretat d’Alabama, un organisme que te per objectiu prevenir el frau financer contra els ancians. L’entitat i va concloure al març que Harper Lee sí vol que el seu segon llibre sigui publicat i així l’hi va dir ella mateixa a un membre d’aquest ens en una entrevista personal.

Imatge: ups2006

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “‘Ve y pon un centinela’, arriba la segona novel•la de l’autora Harper Lee”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio