LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres digitals

Un mes amb la tassa Amazon: llibres electrònics al 21% d’IVA

Els llibres digitals paguen els impostos més alts
By , on 9 de febrer de 2015

El passat dia 1 de gener va entrar en vigor l’anomenada ‘Taxa Amazon’ a tota Europa, un impost que grava amb el 21% d’IVA a les compres de llibres digitals realitzades des d’Espanya en altres territoris. Aquesta normativa impulsada per la Unió Europea i vigent a tots els països que en formen part, obliga a les companyies que venen contingut digital a aplicar l’IVA corresponent al país des del qual es realitza l’adquisició.

Fins a aquest 2015, Amazon gravava els seus llibres digitals amb un 3% d’IVA, corresponent al tipus impositiu de Luxemburg, que és el país on té la seva seu fiscal a Europa la companyia americana. No obstant això, amb l’any nou, Brussel•les obliga al comprador de llibres electrònics a pagar la taxa corresponent a aquest producte al país des del qual realitza l’adquisició i no el tipus reduït que fins ara s’havia abonat.

Els llibres digitals tributaran amb un 21% d’IVA en el cas dels lectors espanyols, on aquests productes no es consideren llibres sinó que s’equiparen a equipaments tecnològics com un ordinador, una tableta o un eReader; o a productes de luxe com un cotxe esportiu. Un impost que es paga per al dispositiu de lectura digital i que també s’haurà de pagar a partir d’ara per a un llibre de tinta electrònica; i que alhora no és garantia d’una millora de les vendes de la indústria de llibre.

En conseqüència, comprar un llibre en paper estarà gravat amb un 4% d’IVA mentre que amb el mateix llibre –que mai ha estat gaire més econòmic que una edició física– haurem de pagar un 21% d’IVA sobre el preu del producte. Una mesura que, sense dubtes, impedirà el desenvolupament del ja precari mercat de llibres digitals a Espanya i que en farà augmentar les cerques d’exemplars pirates. Tanmateix, aquesta mesura fa plantejar-se sistemes de tarifa plana de lectura com a alternativa per als mitjans i grans consumidors de llibres.

Tota la cultura digital queda afectada

L’entrada en funcionament de la nova normativa europea ‘Taxa Amazon’ afecta a altres serveis de productes digitals com els que ofereixen PSN, XboxLive, Steam o eShop hauran de tributar un 21% d’IVA en tots els productes digitals que vengin des de fora d’Espanya al nostre país. No es lliurarà d’aquesta normativa la plataforma de música digital d’Apple, iTunes, ni cap altra similar; que hauran de vendre les seves cançons digitals al 21% d’IVA, tal com està fixat el cànon per a productes digitals a Espanya.

No solament es veuran afectades grans companyies internacionals com Amazon, Sony, Apple i Microsoft, sinó que també els usuaris de la App Store o Google Play se’n veuran afectats. Amb la nova normativa, el sector emergent de les aplicacions per a smartphone i altres dispositius electrònics també hauran d’augmentar els preus, perquè ja no es pagarà en dòlars del país d’origen sinó que s’haurà de tributar amb l’IVA del país de destinació.

Els sectors de la cultura queden seriosament tocats amb aquesta nova normativa europea: videojocs, llibres, música i aplicacions hauran d’augmentar els preus de venda als clients o reduir el marge de beneficis. Les experiències anteriors mostren que sempre és el consumidor qui es veu més afectats per polítiques culturals restrictives, essent els qui més probablement hauran d’assumir el 21% d’IVA en tots els productes digitals comprats legalment.

Imatge: texqas

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Un mes amb la tassa Amazon: llibres electrònics al 21% d’IVA”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio