LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
llibres infantils

Roald Dahl, l’escritpor de nens i joves

By , on 22 de febrer de 2013

Sovint s’ha parlat en aquest bloc de la difícil tasca de fer llegir als més petits, per la falta de motivació i il•lusió d’agafar un llibre. Però per això, hi ha autors que fan despertar la seva imaginació i creativitat d’una forma única, com és el cas de Roald Dahl. Aquest escriptor va néixer a Gal•les l’any 1916 i va morir el 1990, amb el reconeixement universal de tots els públics. És un dels autors que més ha fet per la literatura infantil i juvenil, amb un aire fresc i innovador, les seves obres són molt famoses, entre les quals hi ha ‘Matilda’, ‘Les bruixes’, ‘La meravellosa medecina d’en Jordi’, ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’, ‘Charlie i l’ascensor de vidre’ o ‘La meravellosa història de Henry Sugar’, entre altres.

La majoria dels seus llibres han estat il•lustrats pel dibuixant Quentin Blake. Són il•lustracions molt recordades i famoses, que representen els personatges d’una manera simpàtica i graciosa. Són dibuixos molt identificables amb un estil propi, molt colorits tot i que, depenent de l’edició del llibre, apareixen en blanc i negre. Els llibres de Roald Dahl desprenen creativitat i imaginació, capaç d’impregnar els més petits, amb uns personatges entranyables i unes històries originals i amb un rerefons ètic i moral molt positiu per les noves generacions. Alguns dels seus llibres han sigut adaptats al cinema, com és el cas de ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’ (2005) per Tim Burton, ‘Matilda’ (1996) per Danny DeVito i ‘James y el melocotón gigante’ (1996) per Henry Selick. Del llibre ‘Matilda’, inclús s’ha realitzat un musical que s’ha estrenat a West End de Londres el 2011 i que encara es manté a cartellera.

Un dels llibres més coneguts de Roald Dahl és ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’. La seva adaptació cinematogràfica és prou bona, però li falta el sentit de l’humor i l’estil tant divertit del seu autor. Al llibre s’explica la història de Charlie, un noi pobre que guanya un bitllet daurat per poder visitar la fàbrica de xocolata de Willy Wonka. És una fàbrica sorprenent, amb personatges molt estrambòtics, començant pel mateix propietari fins als Oompa Loompa. Però el millor de tot, són els nens que entren a la fàbrica juntament amb el Charlie. Hi ha la Violet Beauregarde, una nena consentida, competitiva i abusiva; la Veruca Salt, una nena mimada, capritxosa i impertinent; l’Augustus Gloope, un nen golafre i mandrós; i Mike Teavee, un nen que ha perdut la innocència absorbit pels videojocs i la televisió.

El protagonista, en Charlie Bucket, representa tot el contrari a aquests nens maleducats, la infància, la innocència, la honestedat i la bondat. Pels lectors joves, es té un exemple ben clar de com és millor comportar-se, i com no. Però la història també és molt divertida i entretinguda, perquè es veu com els personatges descobreixen aquesta meravellosa fàbrica de xocolata. En els llibres de Roald Dahl pot passar qualsevol cosa, de la mateixa manera que en la ment creativa d’un nen.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Roald Dahl, l’escritpor de nens i joves”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio