LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Literatura eròtica, Llibres

Resum de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell

Un antiheroi dins de l'anti-llibre de cavalleries per excel·lència
By , on 16 de abril de 2010

Escena de l'adaptació per al cine de Vicente Aranda (2006)

Quan Don Quixot de la Mancha va decidir cremar tots els llibres de cavalleries que tenia a la seva biblioteca va decidir salvar-ne un: Tirant lo Blanc, del valencià Joanot Martorell. En un minut t’explicarem per què el Tirant és un llibre d’una modernitat sense referents quan va ser escrit. Però, abans de tot, unes quants apunts obligatoris. Joanot Martorell va néixer a Gandia cap al 1413 i va morir al 1468, no havent acabat la seva obra magna a la que ací ens referim. Així, Tirant lo Blanch (el seu títol original) va ser escrita a dues mans: els últims capítols corresponen a Martín Joan de Galba, que va continuar l’obra després de morir Martorell.

Va ser precisament Galba qui portà el manuscrit a València per a la seva publicació en 1490, i després a Bacelona al 1497. podem dir que el

Gravat anònim per a la portada de la primera traducció al castellà (1511)

Tirant va ser un dels primers best-sellers medievals, traduït a l’italià, al francès i al castellà. Les claus del seu èxit fins als nostres dies radiquen en la seva extrema modernitat i el trencament que suposava respecte dels demés llibres de cavalleries. Fins el punt de poder afirmar que no és un llibre de cavalleries, sinó una cosa força diferent. Potser per aquesta raó Miguel de Cervantes va fer un homenatge a l’obra de Joanot Martorell, salvant-la de la foguera de El Quixot.

Tirant lo Blanch va ser una obra moderna. En la base d’aquesta modernitat, un motiu que recorre cadascuna de les raons que anem a donar-te: la ruptura. En primer lloc, estem davant d’una obra que ha arribat fins als nostres dies, una obra popular i que s’estudia a les escoles. Els textos capaços de superar el pas del temps i de no perdre vigència constitueixen un exemple de modernitat a prova de bombes. Tirant és un antiheroi, un ésser real amb defectes i virtuts, un personatge que no sempre serà digne, tot el contrari (la seva mort per malaltia és el millor exemple d’un final indigne per a un cavaller).

L'erotisme és part indisoluble del Tirant

El concepte de cavalleries es modifica completament en el llibre. Si el gènere es caracteritzava per la solemnitat i el respecte a la religió, el Tirant apel·la a un concepte burgès de l’existència, molt més modern: hedonisme, humor, vitalitat, rapidesa, ironia… i, el que és més important, una notable psicologia dels personatges principals. Una obra sentimental, on les motivacions dels actors literaris tenen importància. De manera paral·lela, un manifest erotisme recorre tot el manuscrit. Però es tracta d’un erotisme juganer i humorístic, no voluntàriament blasfem.

Si encara t’has quedat amb el dubte de per què Tirant lo Blanch és un llibre que pot inscriure’s en la modernitat sense problemes, et convidem a llegir-ho… si es que no ho has fet ja. De cara a Sant Jordi només cal afegir que, regalant un clàssic, sempre anem sobre segur.

Gravat anònim per Wikiedia Commons en Wikipedia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Resum de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio