LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Novel·la

Purga, de Sofi Oksanen

By , on 16 de novembre de 2012

‘Purga’ de Sofi Oksanen és un llibre molt dur i impactant, que no tracta un tema gens agradable, però que narra els esdeveniments amb un estil tant original que fan de l’obra mereixedora dels premis que ha rebut arreu d’Europa, com el Premi Europeu a la Millor Novel•la.

L’obra, en un primer moment, es representava als teatres, però la seva autora va decidir escriure-la en forma de novel•la, per poder relatar amb més profunditat de detalls les atrocitats del tràfic de dones a la Unió Soviètica. El llibre comença amb l’Aliide, una dona gran que troba al jardí de casa seva a una noia jove, la Zara. La primera acull a la jove a casa seva durant uns dies i li explica que fuig del seu marit. Les dues noies, malgrat l’enorme diferència d’edat que tenen, s’assemblen força i creen un vincle que serà impossible de trencar-se. Les dues són molt introvertides i amaguen secrets sobre la seva vida passada. Malgrat això, són capaces de conviure i, en certa manera, entendre’s i estimar-se en forma de desconfiança i silencis.

La història es situa a Estònia, a l’any 1992, però es realitzen molts flashbacks per narrar la història de les dues protagonistes. La més jove, la Zara, es veu obligada a prostituir-se i l’autora explica amb gran naturalitat les vexacions, les violacions i humiliacions a les quals es veu sotmesa. Hi ha escenes que són molt crues i difícils de llegir, però també hi ha un sentiment de tendresa cap a la Zara, que només somia en fugir i conèixer a la seva família.

Però la història de l’Aliide és la més dura. No només és la seva història, sinó que també és la d’Estònia durant els anys del comunisme i la Unió Soviètica. Aquest personatge viu en primera persona la persecució per part dels seguidors de Stalin a tots aquells que fossin contraris als seus ideals. És molt destacable l’evolució que pateix aquest personatge en les pàgines del llibre, perquè passa de l’alegria i l’amor de la joventut a la tristesa i la soledat quan és adulta.

És un llibre que desprèn molta passió i dolor. Els silencis de la Zara i l’Aliide són molt expressius, és impressionant veure com la tristesa i el silenci ha passa de generació en generació, fruit d’un passat de repressió i una vida plena de por i inseguretat. Però, tot i així, sempre queda la il•lusió de que s’esdevindrà un futur millor.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Purga, de Sofi Oksanen”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio