LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Autors

Primer centenari del naixement d’Albert Camus

Aprofitem el primer centenari d'Albert Camus per recomanar una de les seves millors novel·les, 'L'estranger'.
By , on 14 de novembre de 2013

Albert Camus va néixer un 7 de novembre de 1913. Aquests dies, per tant, se celebra el primer centenari del naixement d’aquest escriptor tant important en el món de la literatura. Nascut a Mondovi, l’Algèria francesa, fou un novel·lista, assagista, dramaturg, filòsof i periodista reconegut a nivell mundial. L’any 1957, quan tenia 44 anys (i malauradament només 3 anys abans de morir), va guanyar el Premi Nobel de Literatura, com a reconeixement per totes les seves obres i per explorar els problemes de consciència dels homes a la humanitat del moment. Els temes que tracta són tant moderns que encara avui dia són actuals i comprensibles.

El 4 de gener de 1960, l’editor Michel Gallimard condueix un cotxe per la nacional 5 francesa. A dins hi ha la seva dona, la seva filla i el seu amic Albert Camus. En xocar contra un arbre, editor i escriptor moren a l’acte degut a l’impacte. Una mort molt precipitada per un escriptor encara jove, però que ens ha deixat una contribució de molta qualitat al món de la literatura. Pel què fa al periodisme, va ser articulista de Le Libertaire i Solidaridad Obrera. Les seves peces tractaven les injustícies i els feixismes. També mostrava els perills de la ideologia radical de la dreta i l’esquerra.

Una de les seves obres clau, però, és L’estranger, novel·la publicada l’any 1942. Un llibre molt recomanat per presentar un dels anti-herois més emblemàtics de la literatura, el senyor Meursault. És un personatge molt passiu, pràcticament insensible a tot el que l’envolta. La novel·la comença amb la mort de la seva mare, i amb total indiferència la va a veure al tanatori, veu l’enterrament, etc. Per diferents circumstàncies, el protagonista es veu responsable d’un crim, però la seva actitud es manté igual d’inactiva.

Aquest tipus de personatges no són tant estranys als nostres dies, són fruit del nostre temps, de la soledat i el ritme de vida frenètic i insolidari en el qual vivim. Meursault és un home sense valors, sense creences, sense cap mena d’opinió sobre res. Es troba en un món solitari, monòton i sense cap mena d’esperança o il·lusió per res. És un retrat molt realista de la soledat i la depressió. El personatge explica la seva experiència i els successos que li passen a la vida després de la mort de la seva mare, però tots passen fortuïtament, sense cap intenció ni interès seu. És un relat ràpid de llegir i molt recomanable, amb moltes reflexions filosòfiques i que ajuda a tenir una visió crítica dels temps moderns i el nostre dia a dia.

Foto de abrocke a Flickr

Comments and Trackbacks closed.

Comments of “Primer centenari del naixement d’Albert Camus”

We have closed the comments.

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio