LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Autors, Llibres digitals, Opinió

Política 2.0, d’Ernest Benach

Internet i les noves tecnologies: una nova manera d'exercir la política catalana
By , on 2 de abril de 2010

La tecnologia aplicada a la política europea i catalana

El món de la política ha de canviar. En temps de crisi no és estrany que apareguin llibres i manuals sobre com evolucionar en les diferents àrees de la vida pública i privada un cop arribat el fi d’una etapa de creixement econòmic. Això mateix és el que pareix que ha pensat el Diputat per Esquerra Republicana i President del Parlament de Catalunya Ernest Benach, que aquest mes publica el seu darrer llibre: Política 2.0. Un manual didàctic en to d’assaig que ens invita a aplicar les noves eines tecnològiques dins del camp de la política.

Allò més interessant de Política 2.0 és el fet de que no es tracta d’un llibre per a polítics ni sobre els polítics. Al contrari, la voluntat de Benach és obrir noves portes al diàleg entre ciutadans per tal d’aclarir què significa fer política al segle XXI i com les tecnologies 2.0 poden ajudar-nos a trobar el bé comú. Mitjançant una sèrie d’experiències personals, el líder d’esquerra proposa desenvolupar la tecnologia por millorar la democràcia. Just en el moment on tots pensàvem que la política estava estancada en una posició anacrònica, Ernest Benach ens proposa canviar-ho tot per recuperar la confiança. ¿És aquesta una solució a la desesperada?

La construcció de la Catalunya del futur passa, segons l’autor, per un nou sistema de deliberació global on tots tinguem una veu. És per això que estableix com necessaris els sistemes en xarxa i les comunicacions on-line com exemple de participació igualitària. Segons les prediccions del polític, en tres legislatures es podria incloure el vot per Internet, a més d’instaurar canals de comunicació directes i sense intermediaris entre els ciutadans i la classe política. Així, eines com els blogs o les xarxes socials poden apropar postures i fer la classe dirigent molt més accessible.

Foto d'Ernest Benach

Personalment, no estic segura de que Internet siga una eina del tot lliure i igualitària. Encara avui no podem estar segurs de que els grups de poder (tant polítics com econòmics) que estan presents darrere dels principals mitjans de comunicació, no puguin actuar també a través de la xarxa. Si els ciutadans ens adaptem a les noves eines de la informació, la publicitat, els idearis polítics i la propaganda no es queden enrere. El que si es veritat, i això no ho podem negar, és que gràcies a Internet s’ha generalitzat l’accés a una informació alternativa, no construïda pels tradicionals actors de la vida pública. Sinó per una multiplicitat de veus discordants… que poden ser tant la teva com la meva.

Pots comprar el llibre en versió digital aquí.

Foto de l’autor per Josep Renalias en Wikipedia Commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Política 2.0, d’Ernest Benach”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio