LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres

Perdidos, les seves claus filosòfiques

Rousseau, Locke, Home... l'escriptor Simone Regazzoni analitza les referències de la sèrie
By , on 29 de març de 2010

Referència explícita a La Última Cena, de Leonardo DaVinci

Entre les novetats literàries fa poc ens trobàrem amb nou llibre a les prestatgeries que sense cap mena de dubte serà fullejat per molts dels amants d’una de les sèries de televisió que més expectació social i moviments en xarxa ha creat: Perdidos. Emesa per la BBC i un èxit sense precedents dintre del món de la televisió. I ja sabem el que passa amb els fenòmens socials… que arriben a tots els llocs. En aquest cas, la literatura no anava a quedar-se enrere.

Parlem d’un llibre curiós escrit pel professor i filòsof italià Simone Regazzoni: Perdidos. La filosofia. Al llibre, l’autor analitza les bases metafísiques y filosòfiques que serveixen per a sustentar l’univers dels habitants de la illa catòdica més coneguda. No hem d’oblidar que els creadors de Lost són uns perfectes hereus de la nostra cultura més contemporània, una de les claus del seu èxit massiu entre el públic jove. Així, la sèrie té de una gran varietat de referències, amb una estructura interna basada clarament en la intertextualitat, és a dir, en un exercici constant de citació i de referències a altres texts i obres conegudes.

Si Lost és un producte del post-postmodernisme, el llibre de Regazzoni no ho és menys. L’autor assegura que la seva estructura es basa en una multitud de fragments que es relacionen entre ells i que tenen a veure amb tota una herència cultural-filosòfica, amb arrels en Rousseau, Locke o Home. Conceptes com el destí o la llibertat són els motius que fan avançar l’argument i les peripècies dels personatges. Però, segons l’autor, les bases filosòfiques de Lost comencen amb coses tan senzilles com el fet de preguntar-se “d’on venim” o “cap a on anem”. El bé i el mal, el concepte de realitat, el mal metafísic enfrontat al mal real. Regazzoni no dubta en relacionar el fum negre que de tant en tant envaeix la illa, amb la idea de “real” sorgida de les teories psicoanalítiques de Lacan.

El llibre que conté les claus més desconegudes de la sèrie

No sabem fins a quin punt una sèrie de televisió pot ser considerada un sistema filosòfic tancat i no una barreja de referències de tota mena. Com és habitual en el gènere de la ciència ficció, per altra banda. No obstant això, el mèrit que no podem negar als creador de Lost és el fet constatat de que gràcies a ells, l’espectador mitjà reflexiona al voltant de conceptes abstractes i universals que han ocupat el cap dels filòsofs durant segles i segles. Jo he escoltat a amics meus (aficionats a la sèrie) parlar sobre l’estatut de la realitat, de la mort, del destí… un exercici curiós que deuria ser un requisit indispensable, no solament per als losties, sinó per a tots aquells que habitem la terra (i tenim capacitat de pensar, és clar).

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Perdidos, les seves claus filosòfiques”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio