LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
General

Onze novel•les competeixen pel premi segona biennal Mario Vargas Llosa

Només un autor és espanyol ha estat seleccionat
By , on 11 de febrer de 2016

llibre

Un total d’onze novel•les d’autors pertanyents a nou països hispanoamericans opten al premi de la segona biennal Mario Vargas Llosa, que se celebrarà a Lima del 18 al 21 d’abril, segons van anunciar avui els seus organitzadors en una conferència de premsa. En aquesta edició, no es comptarà amb la participació del premi Nobel de Literatura de 2010 Mario Vargas Llosa.

Tot i la falta del Premi Nobel és una de les sorpreses d’aquesta edició dels premis a la literatura en castellà, el cert és que no és l’única: el jurat ha fet una excepció i ha decidit seleccionar un conjunt d’onze obres en comptes de les deu habituals degut a la extraordinària qualitat d’aquestes. Així doncs, un total d’onze llibres competiran per endur-se el reconeixement del jurat i els 100.000 dòlars amb el que està dotat el premi.

Les obres seleccionades per participar en la segona biennal del premi de literatura llatinoamericana són “El Santo”, de l’argentí César Aira; “Distancia de rescate”, de l’argentina Samanta Schweblin; “La forma de las ruinas”, del colombià Juan Gabriel Vásquez; “La Oculta”, del colombià Héctor Abad; “Adiós a los padres”, del mexicà Héctor Aguilar Camín; i “Si te vieras con mis ojos”, del xilè Carlos Franz.

Completen el llistat de les onze obres seleccionades per el jurat d’experts els títols “El intenso calor de la luna”, de la nicaragüenc Gioconda Belli; “La distancia que nos separa”, del peruà Renato Cisneros; “La mucama de Ominculé”, de la dominicana Rita Indiana; “La soledad de los perdidos”, de l’espanyol Luis Mateo Díez; i “Las cenizas del cóndor”, de l’uruguaià Fernando Butazzoni. D’aquesta manera, es completa la llista de llibres que poden guanyar el premi segona biennal de Mario Vargas Llosa.

El jurat del premi seleccionarà un total de cinc finalistes d’entre les 11 novel•les seleccionades prèviament, donant a conèixer els noms de la segona volta de seleccionats a partir del 28 de març. No serà fins al proper dia 21 d’abril a la seu de la Universitat d’Enginyeria i Tecnologia (UTEC) que s’anunciarà el guanyador del premi en la clausura de la biennal, que està dotat amb uns 100.000 dòlars per a l’escriptor de la novel•la guanyadora.

Tanmateix, els cinc finalistes seran part dels al voltant de quaranta escriptors convidats a Lima per participar de les diferents activitats de la biennal, entre els quals no figurarà Mario Vargas Llosa, segons van confirmar avui els seus organitzadors. D’aquesta forma, els cinc finalistes d’aquesta biennal podran conèixer altres escriptors llatinoamericans e internacionals de gran renom, però no podran gaudir de la companyia del Premi Nobel de Literatura de 2010.

Una edició d’excepcional qualitat

Les onze novel•les van ser seleccionades d’entre un grup del voltant de 250 obres que es van presentar per optar al premi, que compta amb una dotació econòmica de 100.000 dòlars, segons va anunciar l’assistent d’adreça de la càtedra Mario Vargas Llosa, Carlos Granés. Granés va explicar que el procés de selecció va començar fa nou mesos amb l’objectiu de presentar un panorama “el més ampli possible de la literatura contemporània en espanyol”.

Hi ha molta autoficció, molta novel•la política i novel•la experimental, a més de moltíssima ciència ficció. Hem intentat que tots aquests gèneres estiguin representats.

En la presentació de les novel•les seleccionades també va intervenir el director de la càtedra, Juan Jesús Armes Marcelo, el director general de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, i el delegat general de la UTEC, Carlos Heeren. Precisament, Juan Jesús Armes va destacar que va haver-hi “escriptors importants que s’han quedat a l’estacada” i que la idea inicial era fer una selecció de deu obres, “però per la qualitat de totes elles vam haver de posar a onze”.

El jurat està compost pel director de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), Darío Villanueva, l’escriptor peruà Fernando Ampuero, l’editor i crític literari mexicà Gonzalo Celorio, la hispanista i assagista sueca Inger Enkvist i l’assagista equatorià Will H. Corral. Entre els convidats confirmats estan alguns dels novel•listes seleccionats com Franz, Schweblin i Belli, a més dels espanyols Berta Vies, Marta Rivera de la Creu, José Esteban Gonzalo, l’argentí Martín Caparros i els peruans Oswaldo Reynoso, Jeremías Gamboa, Enrique Planas i Julio Villanueva Chang.

Tot i els grans noms que recull aquesta biennal, potser el nom més popular és del de Mario Vargas Llosa però per uns motius diferents als habituals. Segons va comentar Armas, l’absència de Vargas Llosa en aquesta edició és part del caràcter “arriscat” d’aquesta segona biennal, que aposta per “gent molt jove i bona” i per “moltes dones”.

Imatge: Hermann

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Onze novel•les competeixen pel premi segona biennal Mario Vargas Llosa”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio