LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Autors, Premis

Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010

L’escriptor recull el premi després de tota una vida dedicada a les lletres
By , on 14 de octubre de 2010

Mario Vargas Llosa signant un dels seus llibres

La qualitat d’un escriptor no depèn de la seva ideologia política ni de la religió en la que creu. Aquestes característiques estan al marge de la seva literatura i només afecten en com el públic veu a la persona, no a l’escriptor. A vegades és difícil fer aquesta distinció, sobretot si l’artista en qüestió es troba en algun extrem, però cal fer l’esforç ja que sinó ens estarem perdent una gran quantitat d’obres increïbles pel simple fet que els seus autors no combreguen les nostres ideologies.

Potser en un punt semblant es troba el Premi Nobel de Literatura d’aquest any, Mario Vargas Llosa, al que alguns mitjans de comunicació han titllat d’anticatalà. En realitat, aquest punt que en un primer moment ens sembla tan important i agressiu, no afecta en res a la qualitat de la seva escriptura. És veritat que a causa del nostre origen podem sentir certa hostilitat cap a Vargas Llosa, i que aquesta segurament condicionarà la lectura que fem de les seves obres, però almenys intentem-ho, perquè segur que més d’una persona s’haurà tirat enrere a l’hora de llegir alguna novel•la seva per la categorització que té d’anticatalanista. Bé, en tot cas l’anticatalanista és Vargas Llosa, les seves obres són mestres i val la pena llegir-les.

Les raons que ha donat l’Academia per concedir-li el premi han estat: “Per la seva cartografia de les estructures de poder i les seves mordaces imatges de la resistència individual, la revolta i la derrota”.

La vida de Mario Vargas Llosa no ha esta fàcil. Va néixer un diumenge 28 de març de 1936, quan els seus pares ja estaven separats; per això no va conèixer al seu pare fins els 10 anys d’edat. Bona part de la seva vida transcorre entre l’escassetat i les feines precàries per sobreviure, a més de mudar-se en nombroses ocasions de ciutat. A poc a poc però es va creant un nom gràcies a les obres que anirà publicant, obres que li comportaran més d’un premi. Serà periodista, presentador, escriptor i professor, una llarga llista de professions que l’han ajudat a forjar la persona que avui dia és: un premi Nobel de Literatura. Ha escrit teatre, novel•la, assajos i fins i tot una autobiografia (El pez en el agua); però sens dubte la seva obra més famosa és la novel•la La fiesta del chivo.

Vargas Llosa també ha tingut una certa participació política, arribant a presentar-se com a candidat a la presidència de Perú al 1990 amb una posició liberal.

Foto: Wikimedia commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Mario Vargas Llosa, Premi Nobel de Literatura 2010”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio