LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Novel·la

L’Evangeli segons Jesucrist, de José Saramago

"Aleshores el Diable va dir, S'ha de ser Déu, perquè t'agradi tant la sang."
By , on 3 de octubre de 2012
La Pietà

La Pietà de Michelangelo, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà

‘L’Evangeli segons Jesucrist’, de José Saramago, és un llibre complicat de llegir. En primer lloc, perquè costa de veure l’objectiu del mateix. És sabut per tothom que l’autor era ateu, de manera que, en un primer moment, es pot pensar que el llibre ha de ser crític amb la religió cristiana, però no ho és del tot. No és el primer llibre que Saramago escriu sobre el cristianisme, també hi ha ‘Caín’, una obra meravellosa que explica els episodis més desagradables de Déu a l’Antic Testament, intentant presentar els fets tal i com són: una faula.

Aquest Evangeli de Saramago és ben curiós i original, perquè presenta el naixement de Jesús com a home i no com a divinitat. Així doncs, Jesús és fill dels seus pares, com tots els humans (i res de sants i verges). Ara bé, també es fa un retrat de l’època i de les formes de pensar del moment (i, en definitiva, les creences religioses que arriben fins als nostres dies). Per exemple, la inferioritat de la dona a la societat. Hi ha un moment en què Josep es planteja si parla amb la seva dona o no, perquè creu que Déu, després, li demanarà comptes sobre les converses que ha tingut amb ella, sobre si eren útils o innecessàries. El personatge de Maria es veu com una dona submisa, silenciosa i, inclús, pecadora.

Els personatges que apareixen durant la vida de Jesús, són el més reals possibles. Saramago no mitifica, ni idealitza, ni converteix en divinitat així com així a cap personatge. Jesús, per exemple, no manté una vida tan pura amb Maria Magdalena com predica l’Església, sinó que mantenen relacions sexuals i fan vida de parella, malgrat la seva mare no estar-hi d’acord. Jesús té enemics, comet errors, dubta i té pors com qualsevol persona al món. Aleshores, què té d’important Jesús a la història? Se li planteja un debat moral entre convertir-se en una divinitat molt poderosa a canvi de morir, ser torturat i que al món hi hagi guerres, morts i injustícies en nom seu. Un dels moments més destacables del llibre és la conversa amb Déu i el Dimoni, perquè José Saramago fa una interessant reflexió sobre què és el bé, el mal i el poder.

També cal destacar l’evolució de Jesús durant tot l’Evangeli. Es poden veure com les preocupacions passen de generació en generació i com afecten als fills. És el cas de Josep, quan va salvar la vida del seu fill en assabentar-se que Herodes vol matar tots els menors de 3 anys de Betlem, a canvi de no impedir la mort de milers d’innocents, avisant a la resta de famílies. Aquesta pena es mantindrà a la consciència de Josep i Jesús durant tota la seva vida. Però es juga, en certa manera, en els cicles de la vida, en com tot torna d’una manera o altra: Josep mor crucificat com Jesús, mor innocent com van morir els milers de nens que podia haver salvat.

La lectura de ‘L’Evangeli segons Jesucrist’ genera una gran satisfacció, perquè els plantejaments de José Saramago sobre la religió i Déu són molt interessants. Els esdeveniments són de sobre coneguts i alguns dels seus personatges, principalment els apòstols, són simples titelles del què ha d’esdevenir. Ara bé, tot es barreja en una història humana i real on es plantegen els pilars bàsics de les creences i el funcionament de la societat d’avui dia.

Foto: dalbera a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “L’Evangeli segons Jesucrist, de José Saramago”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio