LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Premis

Les 5 raons per llegir Svetlana Alexiévich, premi Nobel de Literatura de 2015

El seu lietmotiv: retratar la societat soviètica
By , on 16 de octubre de 2015

lectura

El premi Nobel de Literatura de 2015 ha anat a parar a les mans de Svetlana Alexiévich, una desconeguda periodista per al públic espanyol que disposa d’una prolífica obra de no ficció on retrata alguns dels fets més recents de la historia del gegant ex-soviètic. Una obra a mig camí entre el periodisme més transgressor i la literatura més cruenta que busca fer un retrat d’una societat en un moment clau.

Si bé el llibre traduït al castellà més accessible es ‘Voces de Chernobyl’, la dificultat per aconseguir les obres Svetlana Alexiévich a Espanya no desllueix el seu mèrit amb la ploma. Amb el reconeixement mundial a través del Nobel de Literatura del 2015 és probable que més obres de la periodista d’origen bielorús arribin a les llibreries i, per avançar-nos a aquest moment, et volem donar 5 raons per les quals cal llegir a Svetlana Alexiévich:

1. Ella és literatura i periodisme amb sentiments

Les obres de Svetlana Alexiévich son una excel•lent combinació de bon periodisme i la literatura més realista. Una escriptora de Bielorússia amb una posició molt crítica amb el seu país i amb el que va suposar l’antiga Unió Soviètica, també en el paper de la regió en la guerra a l’Afganistan. En les seves obres, podrem entendre el paper del Rússia i els països satèl•lit durant alguns dels esdeveniments que han marcat la historia recent però amb un toc molt humà.

2. El seu lietmotiv: retratar la societat soviètica

El Nobel de Literatura d’aquest any és un reconeixement al treball documental de la periodista, que en les seves obres mostra una vessant de reportera i d’escriptora ben diferenciada sobre el seu objecte d’estudi: la Unió Soviètica i l’encara viva societat soviètica. Aquest és el tema central de la seva obra però el seu material és net, sense la intervenció dels analistes, ella va al lloc dels fets, entrevista a les víctimes i li dóna un toc literari.

La Nobel de Literatura defensa als seus llibres la tesi de que l’home soviètic encara perviu avui en dia, i ho fa amb frases tan explosives com: “el home soviètic és una barreja de presó i guarderia”. La seva obra tracta de demostrar que el model de societat soviètic no ha desaparegut, sinó que la conformen nous individus que “no prenen decisions i simplement estan a la espera del repartiment. Per a aquesta classe d’home la llibertat és tindre 20 tipus d’embutits per escollir”.

3. Dóna veu a qui no la té

Els llibres d’història i les noticies tendeixen a donar veu als qui ja la tenen, però l’obra de Svetlana Alexiévich posa un rostre més proper a les tragèdies. Els testimoniatges són la seva forma de capturar la realitat dels diferents drames que ha viscut l’antiga URSS. Temes com la Segona Guerra Mundial, la catàstrofe de Txernòbil, en 1986, l’enfonsament de la URSS i la ferida d’aquesta societat són diferents fets històrics que ha volgut captar; però sempre explicats a través d’uns altres ulls i processats amb una veu molt crítica.

Tanmateix, els seus textos reflecteixen veus recollides d’una manera especial que arribarà al cor dels lectors. És una digna representant dels testimoniatges de les víctimes de massacres, guerres i drames que han afectat a la societat soviètica i després russa (incloent-hi els països satèl•lit encara influenciats per Moscou); buscant apropar aquests fets a través dels relats de les seves víctimes.

4. Les grans oblidades són les protagonistes per Svetlana

Les obres de Svetlana Alexiévich busquen relatar una realitat i capturar uns sentiments a través del testimoniatge de les persones que han estat víctimes d’aquests fets. Però el mèrit de la periodista bielorussa és parar l’orella a les veus femenines que també han estat afectades de forma directa o indirecta pel pes de la història; unes protagonistes oblidades o ignorades per altres autors.

En els seus llibres, destaquen els testimoniatges de les dones soviètiques que van sobreviure als diferents fets claus de la historia més recent, començant per les supervivents de la Segona Guerra Mundial, passant per les dones de Cherbobyl, fins arribar a les víctimes col•laterals de la guerra entre Rússia i l’Afganistan.

5. És una periodista revolucionària e incòmode

Svetlana Alexiévich ha estat reconeguda com a “periodista revolucionària”, amb una obra va més enllà de la crònica usual, llibres corals de no ficció. Precisament, al llibre ‘La guerra no té rostre de dona’ li va costar el rebuig de les autoritats soviètiques, que van acusar-la de pacifisme, dures crítiques en aquests temps que van impedir la seva publicació. Va ingressar en 1984 en la Unió d’Escriptors de la Unió Soviètica; no va poder publicar fins a la Perestroika en 1985.

Una escriptora que pot ser comparada amb Solzhenitsin i amb l’obra del polonès Ryszard Kapuscinski per la seva visió del periodisme, la seva abnegació a sometre’s a la voluntat del poder i per la seva humanització dels drames que ha viscut la seva societat.

Imatge: StockSnap

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Les 5 raons per llegir Svetlana Alexiévich, premi Nobel de Literatura de 2015”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio