LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Novel·la

L’any dels investigadors i criminals

Les editorials aposten pel gènere policíac
By , on 15 de febrer de 2014

temor a la verdad

Les novel•les sobre detectius i criminals són un gènere pel qual les editorials sempre han apostat, ja que aconsegueix arribar a un públic molt variat i que consumeix amb avidesa aquest tipus de llibres. Així doncs, aquest 2014 s’espera que sigui un gran any per als amants de la novel•la negra ja que el mercat n’estarà ple de novetats d’escriptors referents del gènere i de les aventures de vells coneguts.

L’any dels retorns estel•lars
Bé sigui perquè el personatge ha aconseguit transcendir més que el nom del seu creador o perquè l’autor és un dels ‘grans’ d’aquest gènere, aquest 2014 moltes de les novetats estaran protagonitzades per noms que ens sonen. Un retorn esperat és el de l’escriptora Mary Higgins Clark, qui signa ‘Temor a la Verdad’ (Plaza & Janés), un relat obscur protagonitzat per les germanes Connelly i un passat convuls ple de secrets.

Un altre de les aparicions estel•lars es el de Don Winslow amb el llibre ‘Tras la pista del espejo de Buda’ (Mondadori). El desenvolupament d’un fertilitzant per part d’un geni de la química serà l’excusa per crear una xarxa de misteris amb la CIA, inversors sense escrúpols i els xinesos de per mig. També es una aposta segura la nova novel•la de Mari Jungstedt: ‘Doble Silencio’ (Maeva). La trama gira al voltant de la desaparició de dos amics duran un festival de cine que serà investigat pel comissari Anders Knutas i la seva companya Karin Jacobsson.

Alhora, Peter James publica una nova aventura del detectiu Roy Grace: ‘Esquivar a la muerte’ (Rocaeditorial). En aquesta ocasió, l’investigador seguirà la pista a un assetjador obsessionat amb una estrella de cine que es troba a Anglaterra per rodar una superproducció. De més curta envergadura però molt interessant és ‘Kinsey y yo’ (Tusquets), una recopilació de relats detectivescos protagonitzats per Kinsey Millhone, la protagonista de la saga detectivesca ‘Alfabeto del Crimen’, creada per Sue Grafton.
El llibre que destaca entre tant ‘esperat retorn’ és el de Wajdi Mouawad, amb ‘Ánima’ (Destino). Plantejat com una brutal especie de road movie, barreja de westerm èpic i tragèdia grega’ ens presenta a un home desfet per la violació i posterior assassinat de la seva dona. El protagonista investigarà pel seu compte les circumstàncies d’aquesta brutal mort per a trobar-ne el responsable.

Trames criminals amb sabor italià
El clàssic entre els clàssics torna a les llibreries: l’editorial Rocaeditorial recupera ‘Roma Criminal’, de Giancarlo de Cataldo. Aquesta novel•la segueix la creació, l’ascens al poder i la caiguda d’una banda de criminals que va aconseguir fer-se amb el control de Roma durant més duna dècada. De Cataldo evoca a una època de violència als carrers de la Itàlia dels anys 70, quan política, terrorisme i màfia estava estretament lligat.

Les sagues de detectius són un bon filó per a les editorials i aquest any s’espera que dos grans investigadors tornin a sorprendre al públic amb les seves deduccions. El comissari Brunetti de Donna Leon torna a les llibreries amb ‘Muerte Entre Líneas’ (Seix Barral), una novel•la basada en un fet real. En aquesta ocasió, el policia italià haurà d’investigar el robatori de milers de llibres antics de la biblioteca Girolamini de Nàpols. Per la seva part, el veterà comissari Montalbano, d’Andrea Camilleri, torna a la imaginaria ciutat siciliana de Vigata a la novel•la ‘Juego de Espejos’ (Salamandra).

Encara dins de l’estil de la novel•la policial però amb la innovació d’incloure elements paranormals es troba l’univers que rodeja al comissari Riccardi, creat per Maurizio de Giovanni. ‘Con mis propias manos’ (Limen) és la cinquena aventura de l’arriscada proposta de l’escriptor italià; el comissari Ricardi haurà de tornar a fer front a un cas complicat i obscur en un marc històric molt atractiu: la Itàlia comandada per Benito Mussolini.

Un escenari històric darrere
Una època convulsa i violenta pot ser un dels millors escenaris on desenvolupar una historia de detectius. Aquest és el cas de ‘Benditos sean sus muertos’, la tercera novel•la de Malla Nunn (Siruela). En la dècada dels 50 a Sud Àfrica, amb l’apartheid de teló de fons, el sargent blanc Emmanuel Cooper i el seu ajudant negre Shabalala investigaran l’assassinat d’una guapa adolescent negre que ha sigut trobada entre un assentament zulú i una granja blanca.

La II Guerra Mundial és l’escenari escollit per Philip Kerr per al llibre ‘Un hombre sin Aliento’ (RBA). El detectiu Bernie Gunther treballa a l’Oficina de Crims de Guerra durant l’any 1943, on li arriba la noticia de l’aparició d’una fosa comú al bosc de Katyn que haurà d’investigar-se. Igualment, la italoamericana Ben Pastor ens porta un nou cas de l’investigador Martin Bora, oficial de la Wehrmacht i agent del serveis secrets. A ‘El cielo de estaño’, Bora investigarà la mort de dos generals enemics fets presoners després del desastre d’Stalingrat.

Per últim, una aparició espanyola. L’escriptor José Luis Correa farà passar una mala experiència al detectiu Ricardo Blanco en la novel•la ‘El verano que murió Chavela’ (Alba). En aquesta aventura, Correa submergeix a l’investigador en les conseqüències del conflicte bèl•lic dels Balcans, però haurà de fer la seva feina amb més compte de l’habitual si no vol que la guspira torni a saltar.

Imatge: zastavki.com

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “L’any dels investigadors i criminals”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio