LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Premis

Jaume Cabré guanya el Premi Crexells per ‘Jo confesso’

Només dos vots el separen del segon classificat, Eduard Márquez amb ‘L’últim dia abans de demà’
By , on 25 de juny de 2012

Portada de la novel·la guanyadora


El Premi Crexells no es un guardó qualsevol, s’atorga a l’autor de la novel•la publicada en català més important de l’any i per això, són molts els escriptors que volen tenir-lo a la seva prestatgeria. L’afortunat de l’any 2011 no ha estat un altre que Jaume Cabré, qui s’ha guanyat amb la força de les seves paraules aquest merescut premi.

Els encarregats d’escollir el guanyador del Premi Crexells són els socis de l’Ateneu Barcelonès i els membres dels clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona, que voten la que per ells, és la millor novel•la de l’any. Els dos finalistes, amb els que competia Cabré, van ser Eduard Màrquez amb ‘L’últim dia abans de demà’ (Empúries), que es va quedar a només dos vots de la novel•la guanyadora, i Marta Rojals amb ‘Primavera,estiu, etcètera’ (La Magrana), que es quedà una miqueta més lluny. Concretament, 135 vots per el guanyador, 133 per el segon classificat i 73 per la tercera. La diferència entre les dues primeres i la tercera posició hauria pogut ser una conseqüència de la negativa de Marta Rojals a concedir entrevistes ni aparèixer en públic.

Però aquest no és l’únic premi que ‘Jo confesso’ (Proa) s’ha emportat. Jaume Cabré també té en el seu poder els premis com el de la Crítica, Serra d’Or i Mariàngels Anglada. A més, i segurament més important que qualsevol premi, el llibre ha tingut una rebuda molt càlida entre el públic i ja ha venut uns 100.000 exemplars, 60.000 en català i 33.000 en castellà. També s’ha publicat en alemany i italià i s’han venut els drets per poder publicar-la en francès, portuguès, polonès i holandès.

El llibre de Cabré és un repàs a la història d’Europa a través de la història d’un violí, eix central de la novel•la. El premi, a més del reconeixement, consisteix en una dotació de 6.000 euros. Els últims guardonats amb el Premi Crexells van ser Antoni Vives, amb ‘El somni de Farrington Road’; Vicenç Pagès, amb ‘Els jugadors de whist’; Joan Francesc Mira, amb ‘El professor d’història’; i Edgar Cantero, amb ‘Dormir amb Wynona Ryder’. Altres autors coneguts de les lletres catalanes també han guanyat aquest guardó, com són Prucendi Bertrana, Josep Maria Sagarra, Baltasar Porcel o Mercè Rodoreda.

Has llegit el llibre premiat? Què en penses? Explica’ns-ho i comparteix amb nosaltres la teva opinió.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Jaume Cabré guanya el Premi Crexells per ‘Jo confesso’”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio