LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Destacats

Ja ha arribat la nova adaptació de ‘El gran Gatbsy’

La pel·lícula de Baz Luhrmann és una adaptació del llibre de Scott Fitzgerald
By , on 21 de maig de 2013

Ja s’ha estrenat al cinema la nova pel•lícula de Baz Luhrmann, ‘El gran Gatsby’, protagonitzada per Leonardo Dicaprio, Tobey Maguire i Carey Mulligan. El director austríac ha adaptat al cinema, de nou, la novel•la escrita per F. Scott Fitzgerald. És una de les pel•lícules més esperades de l’any, perquè totes les obres de Luhrmann es caracteritzen per oferir un espectacle visual i musical únic, com passa amb ‘Romeo + Julieta de William Shakespeare’, ‘Moulin Rouge’ i ‘Australia’. En aquest cas, per ‘El gran Gatsby’, el director s’ha envoltat de cantants i grups de música populars i actuals com Florence and The Machine, Emeli Sande, Lana del Rey i Beyoncé.

Scott Fitzgerald fou un novel•lista dels Estats Units que va morir el 1940. Les seves obres retrataven la joventut de la seva època, un cop finalitzada la Primer Guerra Mundial. Ja que la seva situació econòmica no era precisament molt bona amb les vendes dels seus llibres, va haver de treballar a Hollywood per guanyar-se un sou escrivint guions per la Metro-Goldwyn-Mayer. Només va poder escriure cinc llibres, però també va escriure nombrosos guions per pel•lícules. Les seves obres són un retrat d’una època complicada, aparentment feliç pel final de la guerra, però on la població ha de madurar ràpid i superar el mal provocat per la destrucció.

‘El gran Gatsby’ és, probablement, una de les seves obres més famoses per la gran quantitat de vegades que s’ha adaptat al cinema. La primera vegada va ser el 1949, per Elliott Nugent, protagonitzada per Alan Ladd. A continuació va ser el 1974 per Jack Clayton, protagonitzada per Robert Redford. L’any 2001 es va readaptar de nou per la televisió, gràcies a Robert Markowicz, protagonitzada per Mira Sorvino. I, finalment, el 2013 ha arribat l’adaptació de Baz Luhrmann amb Leonardo Dicaprio al paper protagonista.

La majoria de crítics de cinema, però, sempre han estat molt d’acord en què Scott Fitzgerald mai no ha tingut molt bona sort a Hollywood. En primer lloc, les pel•lícules que va escriure els guions no eren de gaire bona qualitat. El problema era que ell era un escriptor solitari i no sabia com treballar en el cinema, els seus diàlegs tenien molta prosa. Però a més a més, les adaptacions de les seves obres tampoc han sabut captar les seves descripcions i la força de les seves narracions. La versió de ‘El gran Gatsby’ de Jack Clayton (1974) es considera massa apagada, mentre que la de Baz Luhrmann serà, segurament, excessivament massa al contrari. És una pena que Fitzgerald no hagi tingut sort al cinema, però tot i així, la indústria estima aquest autor i la seva obra, quelcom que també és força admirable.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ja ha arribat la nova adaptació de ‘El gran Gatbsy’”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio