LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres

Hiroshima de John Hersey

Una crònica periodística de la catàstrofe de la bomba atòmica en forma de novel·la que explica la història de 6 supervivents
By , on 25 de setembre de 2012

Conèixer el dolor, el patiment i la desgràcia de les catàstrofes és, probablement, la millor manera d’evitar que es repeteixin. Aquests desastres mereixen ser recordats no només per l’impacte històric que tenen, sinó també per les persones que, desafortunadament, ho han viscut. Les seves històries mereixen ser explicades, ser conegudes, ser recordades. Més enllà del dia 6 d’agost de 1945, dia en què es va llançar la primera bomba atòmica a Hiroshima, cal conèixer les 80.000 persones que van morir a l’instant (140.000 a finals d’any, i en augment a mesura que passen els anys, causa de la radiació) i els seus supervivents.

Hiroshima

Destrucció total a Hiroshima, dies després de la bomba atòmica

A Hiroshima, de John Hersey, l’autor parla amb sis supervivents de la bomba atòmica i narra les seves experiències els dies després a l’atac i quaranta anys més tard. El llibre és un recull dels esdeveniments més importants que van viure durant els dies posteriors a l’horror la Hatsuyo Nakamura, el doctor Terufumi Sasaki, el pare Wilkhelm Kleinsorge, la Toshiko Sasaki, el doctor Masakazu Fujii i el Kiyoshi Tanimoto.

El llibre té un gran valor periodístic perquè és una crònica dels esdeveniments més importants de l’atac, des del punt de vista dels seus protagonistes. És fruit d’un periodisme actiu, que consisteix en entrar en contacte directe amb les fonts d’informació i amb l’escenari, ja que l’autor va anar a visitar Hiroshima i va buscar els supervivents en persona. L’obra de Hersey no només té un valor humà, per la barbaritat de les històries dels 6 personatges, sinó també un valor periodístic des del punt de vista de les rutines i de l’estil de l’autor. Per tant, Hiroshima desplaça el lector a una realitat desconeguda, o més aviat oblidada o ignorada, per tal de fer-li veure l’horror, per tal d’entendre la dimensió real de la catàstrofe, però també ensenyar la dimensió humana que té qualsevol tipus d’esdeveniment mundial d’aquest caire destructiu.

Les històries dels sis protagonistes van intercalant-se de tal manera que es genera molt ritme. I és que els fets, quan arriben al seu clímax, es veuen interromputs per uns moments creant una sensació d’intriga, per continuar amb la història d’un altre personatge. De fet, hi ha moments en què les històries d’alguns coincideixen i els protagonistes es troben casualment en la mateixa situació i escenari. Tot està narrat en forma de novel•la, per intentar arribar al màxim públic possible i que pugui recrear mentalment les situacions que viuen els personatges en un realisme absolut.

Llegir Hiroshima suposa endinsar-se en el món de la desgràcia, dels perdedors de la guerra, dels ferits, però també dels lluitadors i solidaris. És veure la realitat humana de la destrucció, la pena més profunda de l’horror. És un reportatge periodístic de gran qualitat per l’estil i les tècniques que utilitza John Hersey, en contacte directe amb les fonts i amb el màxim d’objectivitat possible. El llibre és la veu del silenci, és la veu de la mort i també la vida.

Foto: Maarten Heerlien a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Hiroshima de John Hersey”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio