LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres, Opinió

Els Simpson i la filosofia

Per fi arriba al nostre país el llibre més controvertit dels últims anys
By , on 28 de gener de 2010
Un anàlisi de la cultura americana

Un anàlisi de la cultura americana

Tots aquells fans dels Simpson tenen una nova obligació: llegir Els Simspon i la filosofia. Editat per Blackie Books ens ha arribat un clar manual de referència per a tots aquells qui no som capaços de dinar sense veure aquesta magnífica sèrie que ja porta 20 anys en pantalla.

William Irwin i uns quants filòsofs nord-americans ens descobreixen l’entramat filosòfic de la familia que més claus ens ha donat per entendre la manera de viure dels americans. Les grans contradiccions que diferencien una cultura marcada pel capitalisme, entre moltes altres qüestions, es presenten en aquest recomanable llibre que sense cap mena de dubte no ens deixarà indiferents.

El llibre es divideix en quatre seccions: personatges, temes “simpsonians”, l’ètica dels Simpson i els Simpsons i els filòsofs. Al tractar-se d’un llibre elaborat per varis autors trobem alguns temes repetititus, però tot i així pot convertir-se en una lectura força interessant per tots aquells amants de la sèrie. A més, tenim la gran sort de comprovar diàriament tot el que els filòsofs aporten al llibre, i així realitzar una pràctica empírica, i per què no, filosofar amb la família o entre amics.

En quin sentit pot resultar admirable en Homer Simpson? Aquesta és la pregunta que es fa Raja Halwani i analitza si realment en Homer és un home prodigi per les seves característiques accions i maneres d’entendre la vida, o si bé es deu tot a la pura casualitat. D’altra banda analitzen a la resta de personatges des de un punt de vista filosòfic, és a dir, que al llibre hi trobarem autèntiques teories com per exemple la maldat nietzscheana d’en Bart o la perspectiva kantiana de la família.

Algú s’havia plantejat des de aquest punt de vista la sèrie? Personalment fa anys que la segueixo i he vist, com a mínim cada capítol uns tres cops (no per excés de “freakisme”, sinó perquè els capítols els repeteixen força). Però tot i així, depenent de la inspiració del dia o bé, comparant els capítols amb la perspectiva que donen els anys, sempre hi ha algun matís diferent que fa que els Simpson continuin sent la gran sèrie que és.

Sense pensar-ho dos cops m’acostaré a la llibreria per regalar el llibre a algun detractor dels Simpson. Crec que és una bona oportunitat per aprendre una mica de filosofia, que mai està de més, amb els personatges que han marcat part de la meva infància, adolescència i post-adolescència, i espero que m’acompanyin molts anys més. I ara que algu em digui que aprendre no pot ser divertit…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els Simpson i la filosofia”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio