LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres
'Nueva York, 8:45 A.M.'

Els reportatges guanyadors del Premi Pulitzer sobre l’11-S

By , on 22 de novembre de 2012

El dia 11 de setembre de 2001 es va produir un atemptat contra les torres bessones a Nova York. A partir d’aquest dia, va canviar la història d’occident per complet. Tal i com diu la periodista Ana Pastor, “el segle XXI va néixer sense anestèsia”. Ja han passat 12 anys des d’aquell tràgic succés i les seves conseqüències són de sobres conegudes: guerra a Afganistan, Irak i l’assassinat d’Osama Bin Laden. Però encara queden moltes coses per entendre i descobrir, tot i que el llibre ‘Nueva York, 8:45 A.M.’ treu a la llum alguns fets desconeguts per la majoria de la societat.

El llibre és un recull de diferents reportatges publicats a The New York Times, The Wall Street Journal i The Washington Post guanyadors d’un Premi Pulitzer. Són reportatges d’investigació realitzats per periodistes pocs dies després de l’atemptat. Tenen gran valor periodístic, perquè són d’una qualitat excel•lent, s’analitza d’una forma crítica tota la persecució que va realitzar el govern dels Estats Units a Osama Bin Laden i tot té una funció social, que consisteix en intentar revelar a la ciutadania els secrets mai coneguts sobre l’11-S.

Així doncs, per exemple, gràcies al llibre es pot saber que el govern nord-americà ja perseguia a Osama Bin Laden abans de l’11-S o que l’FBI va rebre una alerta de que es produiria l’atemptat amb mesos d’antelació però no se la va creure. A més, és un document molt interessant per entendre com treballa l’FBI des del 2001, com es van produir els canvis en la seguretat i la privacitat, inclús es va modificar la legislació vigent, tot justificant-ho amb la lluita contra el terrorisme.

La darrera part del llibre consisteix en reportatges publicats arran de l’assassinat d’Osama Bin Laden. El dia 2 de maig del 2011 va ser un moment històric, quan el president Barack Obama va anunciar la mort del buscat terrorista, però poc es coneix sobre com es va produir la missió. Als reportatges s’explica amb més detall tot i s’aclareixen més les dades (els primers dies després de la seva mort, la informació que es publicava era molt confusa i, a vegades, contradictòria). És sorprenent com va amagar-se Bin Laden durant tants anys en un complex de seguretat i luxe.

El llibre també serveix com a reflexió sobre el paper que ha jugat els Estats Units en tot aquest conflicte. No és, en absolut, innocent. S’explora l’origen d’aquest odi que s’ha generat contra occident en forma d’atemptats i terrorisme, i s’analitza la possibilitat de que es puguin produir més conflictes i atemptats en un futur no gaire llunyà. Tot i que a vegades s’escapa un to patriòtic massa efusiu (com per exemple quan es justifica el perquè la població nord-americana va sortir als carrers en massa a celebrar la mort de Bin Laden), en general, els reportatges intenten ser molt crítics i amb moltes dades i informació contrastades. Els millors articles són les cròniques ambientals de l’11-S, perquè mostren en primera persona l’horror i la tragèdia humana dels atemptats.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els reportatges guanyadors del Premi Pulitzer sobre l’11-S”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio