LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
llibres infantils

Els millors 10 llibres infantils segons la BBC

Els clàssics per nens de la cultura anglosaxona
By , on 14 de setembre de 2015

 

llibre

Quins són els millors llibres infantils de tots els temps? Una difícil pregunta que es va plantejar l’equip de la corporació audiovisual britànica BBC i que va respondre mitjançant una enquesta entre crítics literaris de tot el món, els qui van donar una llista de les quals consideraven les millors obres editades en llengua anglesa per als menors de 10 anys; per lo que altres clàssics més propers a nosaltres com ‘Platero i jo’ han quedat fora de consideració.

A continuació els llibres considerats pels crítics com els clàssics que tots els nens haurien de llegir abans d’entrar a Secundària:

1. La teranyina de Carlota (Charlotte’s Web): La novel•la de I.B. White va ser publicada en 1952, un conte on es narra la història del porc Wilbur i la seva amistat amb una aranya anomenada Carlota (Charlotte). L’aranya intenta convèncer al granger de no matar a Wilbur. Una lectura obligada per a la majoria de nens de països anglosaxons però que encara és molt desconeguda per al públic infantil espanyol.

2. El lleó, la bruixa i l’armari (The Lion, the witch and the Wardrobe): El clàssic de CS. Lewis va ser publicat en 1950, essent el primer dels llibres corresponents a les Cròniques de Narnia. Transcorre durant la Segona Guerra Mundial i té com a protagonistes a quatre germans: Peter, Susan, Edmund i Lucy, els qui després d’entrar a un armari ingressen a un món de fantasia. Potser, l’obra més coneguda entre els nens espanyols gràcies a la seva adaptació al cinema.

3. On viuen els monstres (Where the Wild Things Live): Llibre escrit per Maurice Sendak, que va ser publicat en 1963. En aquesta novel•la es narra la història de Max, un nen rebel que ha estat castigat a dormir sense sopar que vol ser un monstre per atemorir a les persones. Aquest desig s’acaba fent realitat però d’una forma que no esperava en Max.

4. Alicia al país de les meravelles (Alice’s Adventures in Wonderland): Obra de Lewis Carroll publicada en 1865 que narra la fantàstica aventura d’Alicia. Aquesta nena acaba a un món fantàstic on coneix a personatges com a Conill Blanc, la Reina de Cors o el gat de Chesaire. Mentre Alicia busca una sortida per tornar a casa, es veurà embolicada en una sèrie d’aventures amb els personatges estrafolaris que poblen aquest món de fantasia. Una de les histories més populars de la llista gràcies a les múltiples adaptacions cinematogràfiques, essent la més popular, la realitzada pels estudis Disney.

5. ‘Mujercitas’ (Little Women): Llibre de Louisa May Alcott publicat en 1868 que narra la història de les germanes March, quatre jovenetes que passen de la infantesa a l’adultesa, enmig de romanços, mentre esperen el retorn del seu pare de la guerra. L’obra, que és seguida per ‘Aquellas Mujercitas’ i després ‘Hombrecitos’ i ‘Els nois de Jo’ és una oportunitat per conèixer les dinàmiques familiars i el creixement dels membres de la família.

6. El Petit Príncep (Le Petit Prince): Obra de Antoine de Saint Exupery, considerada un clàssic de la literatura universal que ha fet gaudir a milions de lectors petits i grans des de que va ser publicat al 1943. El llibre ‘El Petit Príncep’ explica la història d’un pilot perdut en el desert del Sahara després del seu avió sofrís una avaria. Allí coneix a un petit príncep d’un altre planeta. Una obra que ha tingut milers de reedicions, cadascuna més espectacular que l’anterior.

7. Winnie the Pooh: El llibre d’Alan Alexander Milne va ser publicat en 1926, però s’ha fet popular al món sencer per l’adaptació feta per Disney. El personatge principal és l’Ós Pooh, que menja mel i que és una mica mandró, però això no l’impedirà que els seus amics Piglet o Tigger (entre altres animals) l’emboliquin en les seves aventures.

8. Charlie i la fàbrica de xocolata (Charlie and the Chocolate Factory): Obra infantil de Roald Dahl publicada en 1964 que presenta a Charlie Bucket, un nen que viu amb els seus pares i avis en una casa perquè són pobres. Charie i els seus avis somien amb visitar la fàbrica de xocolata Willy Wonka, que porta anys tancada. Un dia el somni es fa realitat i descobreixen un món de xocolates i llaminadures. Un conte que ha arribat a moltes escoles i lectors infantils gràcies a la seva adaptació cinematogràfica de la mà de Tim Burton.

9. Un mag de Terramar (A wizard of Earthsea): La novel•la fantàstica de Ursula K Li Guin, considerada per molts com a antecessora d’Harry Potter, es va publicar en 1968. El llibre ens presenta a Esparver (Ged), un jove aprenent de màgia que acudeix a un col•legi de bruixeria, mentre ha d’enfrontar-se a dracs i els seus dimonis interns. En un camí d’encanteris, el protagonista és perseguit per una ombra. Una lectura molt recomanable per a tots aquells lectors que han gaudit amb les desventures del jove mag Potter.

10. Una arruga en el temps (A wrinkle in Estafi): Una novel•la de fantasia creada per Madeleine L’Engle que va ser publicada en 1962 és la que ocupa la darrera posició del llistat. La història presenta de Meg Murry, el pare de la qual ha desaparegut. Un dia ella, el seu germà Charles Wallace i la seva mare reben una visita inesperada, la senyora Whatist, iniciant una increïble aventura de ciència ficció.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els millors 10 llibres infantils segons la BBC”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio