LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres

Els 10 llibres clàssics per llegir aquest estiu

Descobreix els clàssics de la literatura universal
By , on 28 de agost de 2015

orgull i perjudici

Les novetats literàries de cada mes copsen els estants de les llibreries, llançaments molt interessants d’escriptors de renom que guanyen al públic i a les crítiques. No obstant, entre les lleixes de les biblioteques municipals podem fer la vista enrere i descobrir clàssics de la literatura. Rescatar obres que sempre mereix la pena conèixer i que poden estar més d’actualitat que mai.Més enllà dels best-sellers del moment estan els clàssics, una aposta segura amb la que gaudir en primera persona durant aquestes vacances d’estiu.

A continuació et presentem una selecció de 10 clàssics rellevants de la literatura occidental, llibres que han de parar en un moment o altre a les teves mans. ¿N’has llegit algun ja?

‘La Odissea’, Homer

Després d’una decada de guerra, una ofensa al déu Possidó ha allunyat del seu regne altres deu anys a l’astut heroi, ho ha condemnat a navegar sense rumb i a sofrir les mes diverses vicissituds. L’Odissea, que succeeix a la caiguda de Troia segons es narra en la Ilíada, segueix els passos d’Ulisses o Odisseu i ens apropa al relat del seu llarg pelegrinatge per tornar a la llar, a Ítaca. Els mites que configuren aquesta gran epopeia, la capacitat d’Homer per retratar la vida en el Mediterrani a la fi del segon mil•lenni a. de C. i la irrupció d’un heroi desitjós de tornar a la pàtria. Un tema que converteix a la Odissea en una peça clau de la cultura universal.

‘Orgull i prejudici’, de Jane Austen (1813)

En l’Anglaterra rural de finals del segle XVIII, la llar dels Bennet, una família amb cinc filles en edad de casar-se, es veurà alterat amb l’arribada de dos joves. Amb el pas de temps, Elisabeth Bennet i Darcy es van coneixent més, llimant l’actitud orgullosa d’ell i els prejudicis d’ella. Mentres que Jane, la major de les germanes, i Bengley se senten atrets l’un per l’altre des del primer moment. Una trama on Austen perfila una galeria de personatges que conformen un perfecte i subtil retrat d’època, mostrant que els caràcters i relacions humanes son sotmeses a un rígid codi de costums.

‘Els Miserables’, de Victor Hugo (1862)
Jean Valjean, un antic convicte al que van tancar durant vint anys per robar un tros de pa, es converteix en un home exemplar qui s’obstina a cuidar a la filla d’una dona que ha hagut de prostituir-se. Al mateix temps, ha d’eludir al comissari Javert, un home inflexible que el persegueix convençut que té comptes pendents amb la justícia. L’enfrontament entre tots dos es produeix durant les revoltes de 1832 a París que van cristal•litzar en la Revolució Francesa. Una magistral crònica de la història de França en la primera meitat del XIX, des de Waterloo fins a les barricades de 1848, Víctor Hugo va buscar voluntàriament captar l’home i el món modern en forma d’una novel•la total.

‘Episodis Nacionals’, de Betino Pérez Galdós (1872-1912)
Els Episodis nacionals són una col•lecció de quaranta-sis novel•les històriques escrites per Benito Pérez Galdós que van ser redactades entre 1872 i 1912.2 Estan dividides en cinc sèries i tracten la història d’Espanya des de 1805 fins a 1880, aproximadament. Els seus arguments insereixen vivències de personatges ficticis en els esdeveniments històrics de l’Espanya del XIX com, per exemple, la guerra de la Independència Espanyola, un període que Galdós, encara nen, va conèixer a través de les narracions del seu pare, militar que havia participat i combatut en ella. Un recull d’històries que ens permet entendre d’on venim per predir cap a on anem.

‘El retrat de Dorian Gray’, d’Oscar Wilde (1890)
En finalitzar els seus estudis en un internat al camp, Dorian Gray, un bell i jove noi torna a la ciutat de Londres. Amb un passat marcat per les absències, es refugia a l’alta societat de l’època; on coneixerà al pintor Basil i a l’anti-filòsof Lord Henry Wotton, cínic personatge que el convencerà que els seus mes valuoses possessions són la seva bellesa i la seva joventut. I a partir d’aquí, el seu desig que el seu retrat envelleixi mentre el romangui jove es fa realitat: mitjançant un retrat a l’oli que pateix el pas del temps en comptes del cos del jove. ‘El retrat de Dorian Gray’, una novel•la que va escandalitzar la societat de l’època per la llibertat amb que discorria sobre el bé, el mal, l’esteticisme i el sentit de la vida.

‘A la cerca del temps perdut’, de Marcel Proust (1913)
Aquesta novel•la autobiogràfica, basada en la idea de la persistència del passat en el fons de la memòria subconscient és una de les més genials creacions literàries del segle XX. Veritable summa novel•lesca de la societat francesa anterior a la primera guerra mundial amb que amaga la obsessió personal per la fugida irreparable del temps, pel seu implacable efecte destructor sobre les persones i les coses. Una novel•la que, com s’afirma en una coneguda frase: els veritables paradisos són els paradisos perduts. En aquest sentit, Proust ha estat el primer que ha vist en el record del passat i en la seva salvació a través de l’art l’única manera veritable de posseir la vida.

La Metamorfosi, de Frank Kafka (1915)
El jove Gregor Samsa és un comerciant de teles que viu amb la seva família, a qui ell manté amb el seu sou. Un dia, després d’un somni molt intranquil, Gregor se’n adona que s’ha començat a transformar físicament en un enorme insecte. Arrel d’aquest canvi sobtat, els seu pare, mare i germana es veuen obligats a treballar per mantenir-lo a ell. A més, el jove serà víctima de la incomprensió de la seva família fins que deixaran de veure’l com un membre. Un insecte. Una novel•la que ha inspirat multitud d’obres posteriors i que es presta a múltiples interpretacions.

‘1894’, de George Orwell (1949)
L’any 1984 Londres és una ciutat lúgubre en la qual la Policia del Pensament controla de forma asfixiant la vida dels ciutadans. Winston Smith és un peó més d’aquest engranatge pervers, la seva comesa és reescriure la història per adaptar-la al que el Partit considera la versió oficial dels fets… fins que decideix replantejar-se la veritat del sistema que els governa i sotmet. Aquesta sàtira de la Revolució russa i el triomf de l’estalinisme, escrita en 1945, s’ha convertit per dret propi en una fita de la cultura contemporània i en un dels llibres mes mordaços de tots els temps.

‘Cent anys de solitud’, de Gabriel García Márquez (1967)
La història se centra en la família Buendía, durant sis generacions, des de José Arcadio Buendía i la seva dona Úrsula, pertanyents a una de les famílies fundadores del poble on es desenvolupa la trama -Macondo- fins a la sisena, Aureliano Babilònia. Es troba emmarcada en el principi del S. XX i es pot apreciar la guerra entre liberals i conservadors en la qual es veu embolicat el Coronel Aureliano Buendía, pertanyent a la segona generació, així com l’arribada dels americans a Macondo que instal•len una bananera. Una novel•la que mostra la corrent del realisme màgic sud-americà de la mà d’un dels grans autors hispanoamericans.

‘Azteca’, de Gary Jennings (1980)
Cap a 1530, l’emperador Carlos demana al bisbe de Mèxic que li proporcioni informació sobre la vida i costums dels indis americans; el bisbe, fra Juan de Zumarraga, envia al monarca un relat autobiogràfic fet per un indi d’uns seixanta anys, Núvol Fosc o Mixtli, en el qual narra la seva infantesa, la mentalitat i costums del seu poble, la seva formació i els seus amors, sempre tempestuosos i tràgics. Per fi, l’emissari de Moctezuma entra en contacte amb els espanyols de Hernán Cortés, és batejat i rep el nom de Juan Damasceno, encara que segueix fidel als usos dels asteques. Aquesta és el seu trepidant i estripada història, que simbolitza el xoc de dues civilitzacions, de dues maneres irreconciliables d’entendre el món.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els 10 llibres clàssics per llegir aquest estiu”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio