LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres digitals

El Tribunal de Justícia de la UE tanca la porta a aplicar l’IVA reduït en llibres electrònics

Espanya grava amb un 21% d’IVA els llibres electrònics
By , on 13 de març de 2015

llibre

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha sentenciat que França i Luxemburg no poden aplicar un tipus reduït de l’IVA a la distribució de llibres electrònics, a diferència del que ocorre amb els llibres en paper. La sentència suposa que els llibres de tinta electrònica hauran de ser gravats amb uns impostos més elevats, que en el cas d’Espanya són del 21% al ser considerat articles electrònics.

La cort comunitària, amb seu a Luxemburg, ha donat la raó a la Comissió Europea (CE), que li havia sol•licitat aclarir si França i Luxemburg havien vulnerat la directiva sobre IVA de 2006 en aplicar des de 2012, respectivament, un tipus reduït del 5,5 % i el 3 % als llibres electrònics. Amb la petició de la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha determinat que no es pot aplicar un tipus d’IVA reduït en els llibres electrònics encara que si es puguin aplicar als llibres en paper.

En concret, el Tribunal europeu va argumentar a la seva sentència que els tipus reduïts de l’IVA únicament s’aplicaran als lliuraments de béns i a les prestacions de serveis de les categories que figuren en l’annex III de la directiva IVA, que esmenta el “subministrament de llibres, en qualsevol mitjà de suport físic”. Així doncs, va concloure que els tipus reduïts són aplicables a les operacions consistents en la distribució de llibres que tinguin en un suport físic.

Tanmateix, el tribunal va acabar de tancar la porta a aplicar una reducció en l’IVA dels llibres en suport electrònic al•legant que per poder llegir-se, el llibre electrònic necessita un suport físic (com un ordinador), però que aquest dispositiu “no està inclòs en la distribució de llibres electrònics”. D’aquesta forma, França, Luxemburg i la resta de països de la Unió Europea no poden aplicar una reducció en l’IVA que apliquen respectivament a la compra de llibres electrònics.

La cort també va considerar que la directiva europea exclou qualsevol possibilitat d’aplicar un tipus reduït de l’IVA als “serveis subministrats per via electrònica” i així abaratir el preu dels llibres electrònics. El tribunal defensa que la distribució de llibres electrònics és un servei d’aquesta classe. A més, va rebutjar l’argument que la distribució de llibres electrònics constitueix un lliurament de béns i no un servei. Va assenyalar que únicament pot qualificar-se de “ben corporal” el suport físic que permet la lectura d’aquesta classe de llibres, el qual no obstant això no s’inclou en el subministrament.

La decisió del Tribunal europeu no afecta al fet que França i Luxemburg o altres estats europeus apliquin un tipus d’IVA reduït als llibres en suport físic, com els llibres impresos en paper. Tanmateix, nega categòricament que es pugui aplicar una reducció en els impostos que graven la compra de llibres electrònics, que no són considerats iguals que els seus homòlegs impresos.

Imatge: dwlewis0

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El Tribunal de Justícia de la UE tanca la porta a aplicar l’IVA reduït en llibres electrònics”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio