LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Llibres gratuïts, llibres infantils

El Petit Príncep, aprenentatges per a petits i grans

By , on 16 de novembre de 2009
El conte més universal

El conte més universal

El Petit Príncep és un dels contes de referència de la literatura mundial. Va ser publicat el 1943 per l’escriptor i aviador francès Antoine de Saint-Exupéry. Des de llavors el llibre ha estat recomanat per a la lectura de nens i adults pels bons ensenyaments i missatges que porta amb si el particular conte.

Ha estat traduït a 180 llengües i dialectes diferents. Des de la primera publicació del llibre el relat ve acompanyat per il·lustracions fetes pel propi autor. Aquesta obra constitueïx un clàssic de la literatura infantil, però guanya el cor tant de nens com d’adults que es commouen amb la seva lectura. En ell es comuniquen temes realment delicats com ho són el sentit de la vida, l’amistat, l’amor i els valors. En aquest relat, l’autor es figura a si mateix perdut en el desert del Sahara, després de sofrir un problema amb el seu avió. En aquest moment es fa present un petit príncep.

Mitjançant les converses amb el petit príncep, l’autor deixa veure la seva pròpia visió sobre l’estupidesa humana i sobre la franca saviesa dels més petits. Pensa que la majoria de les persones perden aquesta saviesa al créixer. En aquest extraordinari relat, Antoine De Saint-Exupéry narra la historia del Petit Príncep, qui per mitjà d’un llenguatge senzill i d’experiències pròpies, deixa ensenyaments que serveixen per a la comprensió i valoració de les coses simples i complexes de la vida.

Quan es coneixen el principito i el narrador, aquest últim li demana que dibuixi un anyell. En no saber com fer-ho el narrador dibuixa una boa amb l’estómac inflat, un dibuix que a la vista d’altres persones sempre havia significat un barret. El petit príncep, no obstant això, desxifra el dibuix immediatament i exclama que no vol una boa amb un elefant dintre, sinó amb un anyell. El narrador intenta dibuixar alguns anyells, però ell les rebutja. Finalment dibuixa una caixa i explica al petit príncep que l’anyell està dintre de la mateixa.

Llavors el petit príncep ho accepta perquè pot veure l’anyell dintre de la caixa amb tanta facilitat com veu a l’elefant dintre de la boa. El petit príncep li explica la seva història al narrador. Li relata com viu solament en un petit planeta, l’asteroide B612, en el qual hi ha tres volcans (dos d’ells actius i un no) i una rosa que és la flor mes bella de l’univers. Ell dedica els seus dies a tenir cura del seu planeta. Lleva els arbres baobab que incessantment intenten tirar les seves arrels allí.

No els permet créixer perquè els enormes arbres partirien el seu planeta en trossos. Un dia es farta de la seva flor i amb l’objectiu de conèixer l’univers, el petit príncep decideix sortir del seu planeta i visita altres mons, cadascun dels quals es troba habitat per un adult que, a la seva manera, demostra l’estúpids que la majoria de les persones es tornen al créixer. Una vegada en el viatge s’adona que en realitat estranya molt la seva rosa.

El que ens ensenya que valorem més les coses quan no les tenim prop. Els diferents adults que coneix en el seu viatge mostren diverses caracteristicas de l’home actual. En el primer planeta coneix a un rei. Aquest representa l’ambició política, ja que pensa que governa les estrelles perquè els ordena fer coses que fan naturalment sense la necessitat que els hi demanin. Després es troba en un segon planeta a un vanidós, que simbolitza la vanitat i l’egoisme de l’home. Desitja que tots ho reconeguin com un home digne d’admiració.

El bevedor, que es troba en el tercer planeta, mostra la falta de força de voluntat de les persones ja que beu per a oblidar la seva avergonyeix per beure. Després es troba amb l’home de negocis. Està sempre ocupat comptant les estrelles que pensa investir en la compra de més estrelles. Personifica l’avarícia i l’ambició econòmica. El fanaler, que viu en un asteroide que trencada una vegada per minut. Fa molt temps que li van encarregar la tasca d’encendre el fanal de nit i apagar-lo quan arriba el dia.

Amb el temps, la rotació de l’asteroide es va accelerar i no tenia temps de descansar, però es va negar a abandonar el seu treball. Representa la lleialtat i la responsabilitat. El geògraf, gasta tot el seu temps a dibuixar mapes, però de cap manera deixa el seu escriptori per a investigar. Significa la passió laboral. Aquest li demana al petit príncep que descrigui el seu asteroide.

El petit príncep descriu els volcans i la rosa de bon tros afecte. El geògraf es nega a incloure la rosa en la trascripción de la descripció del planeta. El petit príncep queda preocupat i ferit al saber que la seva rosa desapareixerà algun dia. El geògraf el convida a visitar la terra fonamentant que aquesta té molt bona reputació.

Una vegada a la Terra, el petit príncep troba tota una filera de rosers i es desanima, perquè pensava que la seva rosa era única en tot l’univers. Més tard fa amistat amb una guineu, que li explica al que la seva rosa és única i especial perquè és la qual ell estima. En acomiadar-se, la guineu li comparteix el seu coneixement: L’essencial és invisible als ulls.

Després es troba amb l’aviador i li explica tot sobre el seu viatge i el que va aprendre en el. Finalment en el desert, el petit príncep coneix una serp que li diu que té el poder de retornar-lo al seu planeta.

Després de meditar-ho, s’acomiada emotivament de l’aviador i deixa que la serp el mossegui per a poder tornar amb la seva rosa. El petit príncep queda blanc i després va caure ¨lentament com cau un arbre, sense fer el menor soroll a causa de la sorra¨. Quan a l’endemà l’aviador busca el seu cos, aquest ja no està ja que al morir torna al seu planeta. Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry va néixer a Lió, que es troba en la frontera de França amb Alemanya el 29 de juny de 1900. Va ser un escriptor i aviador francès pertanyent a una família noble de Lió. Va ser un dels pioners dels vols postals internacionals.

En l’any 1931, Saint Exupéry es va casar amb Consolo Suncin Sandoval de Gómez morta en 1979 una escriptora i artista salvadoreña. En realitat, mai es va saber amb exactitud que va ocórrer amb ell. A l’edat de 43 anys Saint-Exupéry va desaparèixer en una missió de reconeixement, quan sobrevolava la França ocupada pels nazis, durant la Segona Guerra Mundial el 14 de juliol de 1944. Es va estavellar sobre el mar mediterrani. En l’any 1998 va ser trobada una polsera de plata per un pescador de la illa de Riou, i va ser identificat com propietat de Saint-Exupéry. A l’abril de 2004 el Departament d’Investigacions Arqueològiques Submarines francès va confirmar que les restes de l’avió extrets a l’octubre de 2003 de la zona on es va trobar la polsera pertanyien a l’avió de Saint Exupéry. Saint-Exupéry va començar escrivint en prosa lírica experiències en forma de novel·la i, a continuació, va prosseguir amb diaris, informes i cartes.

El seu primer llibre va ser l’Aviador. En 1928 va publicar Courrier-Sud i va volar la ruta que va de Casablanca a Dakar. En 1931 va publicar Vol nocturn amb el qual va rebre el Prix Femina. Va Continuar escrivint i volant fins al començament de la guerra. Terra d’homes, Pilot de guerra i Ciutadella van ser altres obres famoses seves. L’última va quedar inacabada, però això no li resta valor a l’escrit com veritable obra mestra.

Podeu llegir el conte aquí

Comment | Trackbacks Closed.

3 Comments en “El Petit Príncep, aprenentatges per a petits i grans”

1

i en català no es pot llegir? és que he anat a petar al teu blog perquè pensava que hi trobaria literatura escrita o traduïda al català… però veig que la majoria de llibres electònics són en espanyol…¿?

2

no hi ha un llibre del petit príncep que es pugui llegir normal? (que no sigui resumit,que sigui com un llibre digital, algu semblant).

3

Jo no ho puc obrir :S

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio