LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘proces de contradiccio suficient’

Llibres

Literatura independentista per preparar la Via Catalana

Us proposem alguns llibres de temàtica independentista per preparar la gran cadena humana organitzada per l'11 de setembre.
By , on 16 de juliol de 2013

Manifestació 11 de Setembre de 2012

Ja queda menys per l’11 de setembre, fita important a Catalunya, una diada que en els darrers anys ve carregada de sentiment i patriotisme. Per això, durant els dos mesos que encara queden fins aquest dia, us recomanem la lectura de llibres inspirats en el desig sobiranista que viu actualment el nostre país. És un tipus de literatura diferent a la resta, perquè es plantegen les idees sobre la independència, en el sentit de pensar en com serà el nou estat, com haurien de ser les relacions futures entre Catalunya i Espanya, o com hauria de ser el procés per tal de ser el més satisfactori possible.

Continue reading »

Comentaris tancats a Literatura independentista per preparar la Via Catalana
Llibres

La literatura per parlar de la mort amb nens i adolescents

La literatura és molt útil per poder conversar i comentar la mort amb els més joves
By , on 12 de abril de 2013

Flors d'Àfrica

Moltes vegades, en aquest bloc, hem parlat de la mort, com a tema universal de la literatura, que apareix en una gran quantitat de llibres. És un procés molt complicat de superar un cop ens hi trobem, però per això la literatura ens ofereix idees i pensaments per explorar-la i entendre-la. Malauradament és un tema tabú a la societat, perquè estimem molt la vida, la bellesa, la joventut, el benestar físic, mental, econòmic i estètic. En definitiva, donem molt valor als béns materials i a un patró estètic on tot és perfecte. Sembla que, quan es vol parlar de la mort, la idea és morbosa de per sí, antivital, que permet limitar el gaudi dels homes i dones, però no és així, és un procés biològic que cal tenir present, precisament, per poder gaudir de la vida.

Al llarg de la nostra vida, ens trobarem en diferents situacions molt difícils d’afrontar: mort de familiars, companys, amics, malalties terminals, dols…, que ens generen molta inseguretat i por. Però cal parlar-ho, informar-se, conèixer per poder superar aquestes dificultats. Moltes vegades, en un intent de protegir els més joves, els nens i adolescents, s’amaga el tema de la mort, o més aviat s’obvia. Però és important que els més joves també estiguin informats d’aquest tema, se’ls parli amb total naturalitat per evitar confusions i traumes.

Hi ha certs conceptes que és important que els més joves coneguin, com la mort digna o la vida després de la mort en forma de transplantaments. Ja és una qüestió més personal el incorporar la religió en el tractament d’aquest tema. Sovint és problemàtic el trobar el moment de parlar-ne, perquè resulta molt violent agafar els més joves i dir: “anem a parlar de la mort”. Però per això, afortunadament, la literatura i el cinema ens ofereixen l’oportunitat de trobar el moment idoni per parlar-ne. Hi ha llibres que és millor que se’ls llegeixin individualment, altres en companyia, per després comentar-los. Us oferim una llista breu:

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

La vida imaginaria, de Mara Torres

By , on 18 de febrer de 2013

Mara Torres és una periodista presentadora de ‘La 2 Noticias’, que s’emet cada matinada a La2. La seva primera novel•la, ‘La vida imaginaria’ va ser finalista als Premis Planeta 2012, l’obra guanyadora va ser ‘La marca del meridiano’ de Lorenzo Silva. Aquest tipus de premis editorials no s’atorguen en funció de la qualitat literària del llibre, però serveixen per a donar a conèixer l’autor i a provocar que el llibre sigui un best-seller a nivell espanyol. La Mara Torres ja havia publicat llibres anteriorment, com ‘Hablar por hablar. Historias de madrugada’ (2004) i ‘Sin ti. Cuatro miradas dese la ausencia’ (2006). Però ‘La vida imaginaria’ és la seva primera novel•la de ficció, editada, òbviament, per l’Editorial Planeta dins dels Autors Espanyols i Iberoamericans.

A ‘La vida imaginaria’, la protagonista és la Fortunata Fortuna (més coneguda com a Nata) que es troba en un procés de superació d’una ruptura sentimental. La seva parella, l’Alberto, l’ha deixat i després de tants anys junts és molt difícil per ella superar-ho i ser feliç. La ruptura i la superació és un tema universal de la literatura, és molt recurrent, per això que la història de la Nata no sigui una gran sorpresa ni res innovador de cara al lector. Després de la seva publicació, han aparegut moltes veus opinant que ‘La vida imaginaria’ és un brot d’aire fresc a la literatura espanyola, tant per la història com per l’estil de la narradora.

En primer lloc, pel què fa a la història, dir que no és res de l’altre món. És cert que no és avorrida, el llibre no és gaire llarg, de manera que no dóna temps a fer-se pesat. L’obra es divideix en tres parts, en les quals es veu el procés de la Nata per oblidar-se de Beto, passant per diverses etapes, de la tristesa més tràgica fins a la serenitat. Una de les coses que més s’ha celebrat del llibre és que es barregin fets actuals, com que es parli de la crisi econòmica i l’atur. Però són qüestions que queden oblidades i en segon pla, perquè la història es centra més en l’experiència de la Nata. Aquest llibre és recomanable a qualsevol persona que estigui passant per un procés semblant al de la protagonista, per poder veure com afronta la situació, com s’enfonsa però alhora com es recupera gràcies a les seves amistats i l’ajuda psiquiàtrica.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

Un dia més, de Mitch Albom

By , on 21 de gener de 2013
Cementiri

La mort és un procés vital

Parlar de la mort i del dol és un tema molt delicat, però és important fer-ho, perquè al llarg de la vida, per desgràcia, és un procés que cal passar més d’una vegada. La literatura, en aquest aspecte, ens serveix de gran ajuda, perquè és un tema molt recorrent i universal, són molts els llibres que tracten aquest aspecte i ens poden servir de model per aprendre a superar aquesta situació i a saber com cal abordar-la, tant si ens toca a nosaltres en primera persona com a les persones més properes i que més estimem. La mort i el dol haurien de deixar de ser un tema tabú a la nostra societat, per formar part del nostre dia a dia, per aprendre a estimar més la vida. La mort no és un acte, un fet puntual, sinó que és un procés que pot durar minuts, dies, mesos o anys, en funció de cada persona.

Hi ha un autor que té una gran quantitat de llibres que tracten el tema de la mort des de diferents aspectes. És un tipus de literatura molt útil tant per a joves com per adults, perquè hi ha qüestions que poden interessar a tot tipus de públic, més enllà de l’edat. Parlem de Mitch Albom, un nord-americà que ha escrit molts llibres best-sellers on tracta el tema de la mort. És una persona molt solidària i participa en projectes caritatius a Michigan, on viu amb la seva dona Janine. Alguns dels seus llibres més importants són ‘Els dimarts amb Morrie’, ‘Les cinc persones que trobaràs al cel’ i ‘Un dia més’.

El més exitós és el primer, ‘Els dimarts amb Morrie’, que el va fer saltar a la fama i fer-se popular en el món de la literatura. I el darrer de tots, ‘Un dia més’ és, probablement, el llibre seu menys conegut, però que també tracta temes interessants. En tot cas, cal saber que Mitch Albom és novel•lista, que no són llibres d’autoajuda ni autoaprenentatge, sinó que s’expliquen històries on es tracta la mort. Aquesta és la millor manera de tractar el tema, que aparegui d’una forma “casual”, perquè el lector pugui realitzar les seves pròpies reflexions i pensaments.

Continue reading »

Comments (0)
General

Completa la teva formació amb seminaris

La UOC organitza diferents cursos breus
By , on 8 de febrer de 2012

Trobar feina o mantenir la que tenim requereix, en molts casos, una formació continuada. Tant si tenim una titulació acadèmica com si ens avala la nostra experiència, és molt probable que en determinades situacions ens trobem amb la necessitat d’ampliar els nostres coneixements o bé accedir a uns continguts específics que ens ajudin en les nostres tasques o la nostra preparació.

Ja et pots matricular als seminaris de la UOC

Una manera molt dinàmica, ràpida i profitosa d’assolir aquests coneixements i destreses és mitjançant els seminaris. La Universitat Oberta de Catalunya, mitjançant els seminaris d’hivern de la UOC, organitza aquesta oferta formativa per tal que puguem adquirir aquestes noves capacitats, tant personals com professionals. Aquests seminaris o cursos breus són de tipus virtual i, per tant, no cal assistir a cap centre. Els primers cursos van començar l’1 de febrer però encara ets a temps de matricular-te a tots aquells que comencen l’1 de març de 2012.Tot el seminari es pot seguir des de les aules del Campus Virtual de la mateixa UOC, on els alumnes poden trobar molts recursos per seguir-los (material bibliogràfic, enllaços i guies per a l’aprenentatge). A més, tenim a la nostra disposició fòrums de debat on parlar de les temàtiques tractades i compartir experiències amb altres alumnes i els professors.

Per accedir a aquests seminaris no és necessària cap titulació acadèmica, però hem de tenir present el seu contingut per estar segurs de que els podrem seguir. Tampoc és necessari fer cap prova prèvia, però sí que és recomanable revisar els continguts per tal de trobar el seminari que més s’ajusti a les nostres necessitats i els nostres interessos.

Continue reading »

Comments (0)
Autors

Salvador Espriu: narrador, poeta i dramaturg

Un autor de referència a les lletres catalanes
By , on 21 de novembre de 2011

“Penseu que el mirall de la veritat s’esmicolà a l’origen en fragments petitíssims, i cada un dels trossos recull tanmateix una engruna d’autèntica llum”.

Una de les seves obres més conegudes és 'Primera Història d'Esther'

Hi ha autors per els que no és suficient un sol gènere per expressar tot el que porten dins, tot el que volen exterioritzar. Autors que veient les limitacions d’endinsar-se en un sol gènere decideixen provar-ne uns quants i comprovar quin és el que millor s’adapta al que volen escriure. Salvador Espriu va començar amb la narració i anys més tard provà sort dins la poesia i el teatre, com a resultat, un autor català reconegut en els tres àmbits, mestre dels tres àmbits.

Va néixer a Santa Coloma de Farners l’any 1913 i va morir a Barcelona el 1985. En 72 anys es convertí en un dels escriptors més importants de la postguerra i un autor de referència a les lletres catalanes; ha aconseguit el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. Salvador Espriu va ser un dels quatre membres fundadors de l’Associació d’Escriptors de la Llengua Catalana. Però no només per a nosaltres és un gran mestre, de fet, el seu nom ha estat sovint entre els candidats a aconseguir el Premi Nobel.

Continue reading »

Comments (0)
contes

‘Contes del geni de la fantasia’ recull sis de les obres més significatives del Gianni Rodari

Imaginació, personatges hilarants i molt d’humor són els ingredients essencials de la literatura de l’autor
By , on 31 de octubre de 2011

Enguany i amb motiu de la commemoració dels noranta anys del naixement de Gianni Rodari i els trenta anys de la seva mort, l’editorial Galera ha editat un recull de sis de les obres més significatives de l’autor, ‘Contes del geni de la fantasia’. Presentat com si fos un menú, el llibre consta de dos entrants: ‘Els viatges d’en Joanet Esquenadret’ i ‘El llibre dels perquè’; dos primers: ‘Contes llargs com un somriure’ i ‘Atalanta’; i per últim, dos segons: ‘Gelsomino al país dels mentiders’ i ‘Les aventures d’en Cebeta’.

Portada d'aquesta edició de luxe

El recull està presentat en una edició de luxe i compta amb la col•laboració del dibuixant argentí Gustavo Roldán, que ha fet les il•lustracions de tots els contes. A més, inclou una cinta de lectura i un disseny molt acurat; tot per aconseguir gaudir de les històries de Rodari en la seva màxima expressió.

Pel que fa als contes escollits per formar part d’aquest recull tan emotiu, trobem sis de les obres més significatives i representatives dels diferents gèneres i estils de Gianni Rodari. El primer, ‘Els viatges d’en Joan Esquenadret’, és una mescla de poesia i novel•la i és que cada món que visita el protagonista es descrit en vers i rima, de forma que en acabar de llegir-ho ens podem imaginar perfectament el lloc en el que es desenvolupen els fets. El segons és ‘El llibre dels perquè’, publicat quatre anys després de la seva mort que recull una sèrie de respostes a les preguntes més absurdes i inversemblants dels nens petits.

Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres

Les flors del mal, el punt de partida del simbolisme

El llibre de poemes de Charles Baudelaire és tot un referent dins el moviment artístic
By , on 6 de setembre de 2010

Les flors del mal

Mira que m’agrada llegir, i molt! Em passaria hores i hores llegint tots els diferents tipus de novel·les que existeixen: històriques, psicològiques, d’aventures, d’intriga… un llibre ha de molt dolent perquè no m’agradi i la veritat és que fins i tot aquests me’ls acabo llegint, per allò de poder opinar amb fonament, suposo.

Però quasi sempre el que llegeixo és novel·la. No sé perquè, però suposo que m’he acostumat des de petita a llegir en prosa i em costa molt endinsar-me en els poemes així com ho faig en les novel·les. El mateix em passa amb el teatre, tot i que menys. Doncs bé, fa uns dies el meu tiet em va recomanar, segons ell, un bon llibre de poesia anomenat Les flors del mal del poeta francès Charles Baudelaire. El nom de l’autor em sonava d’haver-lo estudiat a alguna classe de literatura, per això vaig decidir anar a la biblioteca i agafar-lo. Encara no l’he llegit, però us diré que les vibracions que em dóna són bastant bones.

Charles Baudelaire era el poeta francès conegut com el poeta maleït. Amb Les flors del mal marca el començament d’un nou moviment literari al segle XIX, el simbolisme. Aquest corrent va ser una reacció contra el naturalisme i el realisme, alguns dels seus autors més importants, com Joris-Karl Huysmans, van començar com a naturalistes, però amb els anys van veure en el simbolisme el seu refugi. Aquest seguia en bona part l’estela del romanticisme, representant els aspectes més foscos i gòtics de l’antic corrent.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres

El viaje al poder de la mente d’Eduard Punset

Eduard Punset en essència pura
By , on 29 de juny de 2010

Qui no ha vist mai a Eduard Punset i el seu programa de “Redes”? Doncs bé, pels fanàtics d’aquest geni, entre els quals m’incloc, tenim l’oportunitat de gaudir de la seva manera de fer i parlar en aquest llibre El viaje al poder de la mente. Amb aquest llibre l’autor tanca una trilogia dedicada a la felicitat, l’amor i el poder, segons molts les claus que mouen el món per on ens movem i vivim.

Per tal d’apropar-vos una mica més al que podem trobar al llibre, us deixo el video de  Youtube, així podreu comprovar vosaltres mateixos de què us estic parlant. El simple fet de sentir-lo parlar em sembla que ja és motiu més que suficient per animar-nos a voler llegir els seus llibres. I a qui no li agradi la lectura… doncs sempre pot seguir-lo al seu programa de televisió.

Tot i que molts de nosaltres ens fem aquest tipus de preguntes, és a dir, si l’ésser humà neix amb una moralitat, si el que mou l’amor només són qüestions químiques, etc. Eduard Punset va més enllà. El seu cercle d’amistats i coneguts, també de professionals en la matèria, ens ajuden a entendre una mica més què som i cap a on anem. En moltes ocasions les preguntes que ens fem no tenen una resposta clara i a l’altura de la nostra capacitat, però heu de saber que gaire bé tot esta estudiat.
Continue reading »

Comments (0)
Literatura eròtica
Estimular els sentits a través de les paraules

Literatura eròtica a Internet

Anàlisi dels relats eròtics i pornogràfics que circulen per la xarxa
By , on 18 de desembre de 2009
La literatura eròtica creix a Internet

La literatura eròtica creix a Internet

La literatura eròtica és un gènere literari en el qual les històries que ens són narrades tenen un alt componen eròtic, o fins i tot sexual. En cas que les escenes descrites siguin realment explícites, trobarem que també és possible anomenar-la literatura pornogràfica.

La literatura eròtica és un fenòmen tan antic que seria difícil establir-ne un principi clar. Podem trobar relats eròtics provinents de pràcticament totes les cultures de l’antiguitat: l’Antiga Roma, l’Antiga cultura xinesa, el famós Kamasutra, que prové de la Índia, o Les Mil i una Nits, pertanyents al món musulmà.

Es podria pensar que amb el naixement de la fotografia, la literatura eròtica va deixar d’existir, però no fou així. Tampoc amb l’arribada de la televisió i molt menys amb l’esclat de la gran font actual de pornografia: Internet.
De fet, es podria dir que més aviat al contrari. Internet ha funcionat com una plataforma desde la qual la literatura eròtica s’ha convertit en un fenomen de masses.
Continue reading »

Comments (1)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio