LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘Molts contes per a jugar, de Gianni Rodari resum’

llibres infantils

‘Nascuts per la llegir’, el foment de la lectura entre els més petits

El projecte aposta per la lectura com a eina per enfortir el vincle entre pares i fills
By , on 8 de maig de 2012

El foment de la lectura des dels primers anys de vida és essencial per aconseguir que aquesta passió cali en el nen i l’acompanyi la resta de la seva vida. Per això existeixen iniciatives que faciliten l’accés del nens als llibres infantils i els apropen al món literari, un món que quan enganxa és molt complicat d’abandonar. Una d’aquestes iniciatives és ‘Nascuts per llegir’.

Entra al seu web i descobreix aquest projecte!

< El projecte neix el 2002 gràcies al treball d’un grup de professionals lligats a la literatura infantil i les biblioteques. Té el seu origen a Itàlia sota el nom ‘Nati per leggere’ i a causa de l’enorme èxit que té allà creua les fronteres i arriba al nostre país. El projecte es presenta a una gran quantitat d’institucions relacionades, com el Col•legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya o el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves; d’aquesta forma, aconsegueix el suport necessari per tirar endavant.

Continue reading »

Comments (0)
contes

Llegeix contes als teus fills!

Milloren les relacions familiars i desenvolupen l’intel•lecte del nen
By , on 16 de març de 2012

Suposo que per culpa de l’estrès, el treball, la rutina diària i les desenes de preocupacions que assolen els caps dels pares dia rere dia és cada cop més difícil trobar nens als que els hi llegeixin contes, abans d’anar a dormir o a qualsevol moment del dia. La veritat és que és una llàstima que es perdi aquesta pràctica tan sana per nens i pares. A més dels beneficis a nivell intel•lectual que els contes suposen pels nens i que ara comentarem, hi ha un punt molt important a l’activitat que un pare o una mare llegeixi un conte al seu fill: el reforçament del lligam familiar. I és que després de tot el dia separats, un a la guarderia o escola i l’altra a la feina, parar-se un moment i dedicar-se uns minuts és importantíssim, suma un punt més al grau de felicitat.

T'animes a llegir al teu fill 'Els contes del Tom i la Laia'?

A banda de la relació pare/mare-fill, llegir contes als nens petits els estimula d’una forma impressionant. Escoltar contes fa que els nens es tornin més reflexius, que parin la seva activitat frenètica diària i pensin, encara que sigui de forma inconscient, en el missatge que totes les històries porten. A més, ajuda al desenvolupament intel•lectual del nen ja que a través d’una història, com si fos un exemple, podem arribar a explicar coses als nostres fills que mai no podríem explicar de forma estricta; i és que els contes simplifiquen la realitat. Una altra aportació important de contar contes als nostres fills de forma repetida és l’estimulació de la seva memòria, així com de la seva comprensió. Potser la primera vegada que contis un conte nou al nen no entendrà algun punt, i te’l demanarà, pot ser la segona també, però amb el temps aquesta idea que li has aclarit quedarà marcada.

Continue reading »

Comments (0)
contes

‘Contes del geni de la fantasia’ recull sis de les obres més significatives del Gianni Rodari

Imaginació, personatges hilarants i molt d’humor són els ingredients essencials de la literatura de l’autor
By , on 31 de octubre de 2011

Enguany i amb motiu de la commemoració dels noranta anys del naixement de Gianni Rodari i els trenta anys de la seva mort, l’editorial Galera ha editat un recull de sis de les obres més significatives de l’autor, ‘Contes del geni de la fantasia’. Presentat com si fos un menú, el llibre consta de dos entrants: ‘Els viatges d’en Joanet Esquenadret’ i ‘El llibre dels perquè’; dos primers: ‘Contes llargs com un somriure’ i ‘Atalanta’; i per últim, dos segons: ‘Gelsomino al país dels mentiders’ i ‘Les aventures d’en Cebeta’.

Portada d'aquesta edició de luxe

El recull està presentat en una edició de luxe i compta amb la col•laboració del dibuixant argentí Gustavo Roldán, que ha fet les il•lustracions de tots els contes. A més, inclou una cinta de lectura i un disseny molt acurat; tot per aconseguir gaudir de les històries de Rodari en la seva màxima expressió.

Pel que fa als contes escollits per formar part d’aquest recull tan emotiu, trobem sis de les obres més significatives i representatives dels diferents gèneres i estils de Gianni Rodari. El primer, ‘Els viatges d’en Joan Esquenadret’, és una mescla de poesia i novel•la i és que cada món que visita el protagonista es descrit en vers i rima, de forma que en acabar de llegir-ho ens podem imaginar perfectament el lloc en el que es desenvolupen els fets. El segons és ‘El llibre dels perquè’, publicat quatre anys després de la seva mort que recull una sèrie de respostes a les preguntes més absurdes i inversemblants dels nens petits.

Continue reading »

Comments (0)
contes

Els contes d’Almodóvar, una recuperació de la tradició indoeuropea

L’escriptor sevillà, que no el director manxec
By , on 13 de octubre de 2011

La majoria de nosaltres si escoltem el cognom Almodóvar ens deixem portar sense cap tipus de recel fins al món del cinema, on un director manxec molt peculiar treballa amb molta il·lusió en unes creacions cinematogràfiques sense precedent. Allà, ens imaginem al Pedro Almodóvar rodejat de les seves muses, entre les que segur que trobarem a Penélope Cruz, buscant el millor angle per gravar la pròxima toma.

Portal web de l'autor

Però existeix un altre Almodóvar menys conegut entre la població rasa, però admiradíssim en el món literari. Un Almodóvar de contes, relats infantils i novel·les, un Almodóvar Sevillà. És l’Antonio Rodríguez Almodóvar, autor de més de 50 llibres de diversa índole entre els que destaquen els ‘Cuentos a la media Lunita’ que va arribar a les lletres catalanes el 1986 com els ‘Contes de la Lluna la Bruna’ gràcies a l’editorial Algaida.

A més de per la seva literatura, aquest escriptor i professor sevillà és conegut entre els seus col•legues pels seus estudis del folklore de transmissió oral a partir dels quals ha pogut recollir i analitzar relats tradicionals com els que trobem a ‘Cuentos al amor de la lumbre’, una recopilació de comptes populars.

Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

Els germans Grimm, transmissors de la cultura oral alemanya

Gràcies a ells històries com la Caputxeta Vermella o la Ventafocs han arribat als nostres dies
By , on 22 de febrer de 2011

La primera recopilació dels germans Grimm

Què creus que tenen en comú la Blancaneus, la Ventafocs i Rapunzel? Princeses de Disney? Si, però abans de ser princeses del gegant cinematogràfic eren princeses d’una altra industria, una industria molt més antiga i tradicional: la industria dels germans Grimm. A més d’aquestes històries, conegudes per tots, entre la seva obra també trobem la Caputxeta vermella, Hansel i Gretel, El llop i les setes cabretes i un llarg etcètera de contes infantils que gràcies a les recopilacions que aquests dos germans alemanys van fer dels contes populars han arribat als nostres dies.

Jacob Ludwig Karl Grimm i Wilhelm Karl Grimm van ser néixer a Hanau (Alemanya) l’any 1785 i 1786 respectivament. Són coneguts mundialment per la recopilació de contes populars que van fer i que van donar lloc, en primer lloc, al volum “Contes per la infància i per la llar” i posteriorment a una revisió ampliada de l’obra anomenada “Contes de fades dels germans Grimm”.

A més de per aquesta recopilació de contes, els germans Grimm són reconeguts mundialment com a estudiosos de la llengua alemanya, prova d’això són el seu Diccionari alemany o la seva Gramàtica alemanya, tot i que les seves teories sobre l’origen del llenguatge, el qual determinen diví, no té massa acceptació entre els estudiosos.
Continue reading »

Comments (0)
General

Els Pilars de la Terra, de Ken Follet

By , on 14 de juny de 2010
Els Pilars de la Terra

Els Pilars de la Terra

Els Pilars de la Terra s’han convertit en una obra de culte per a tots aquells que ens agrada llegir i que som força exigents. L’obra fou publicada l’any 1989 i va sorprendre a tots els lectors habituals d’en Ken Follet i a la crítica, ja que l’autor els tenia acostumats a obres de thriller i no a novel·les històriques com aquesta. A més el gruix del volum també és força important ja que té més de 1300 pàgines, fet que complica portar-la a totes parts.

Tot i així, és francament una de les millors obres que he llegit. Pot ser no és la novel·la amb més recursos estilístics, però sí una obra molt entretinguda i amable a l’hora de disposar-se a llegir. La història s’ambienta a l’Edat Mitjana d’Anglaterra, en concret al segle XII i a través dels personatges que surten a la novel·la ens trobem immersos davant de les penúries d’una família pobre que intenta trobar la millor manera de viure per a poder sortir endavant.

La lluita d’aquesta família i principalment del pare, en Tom portarà a tots els integrants a un poble, Kingsbridge, on el pare i posteriorment alguns membres de la seva família formaran part de l’obra que es disposa a construir: una catedral ben alta on poder lloar a Déu.
Continue reading »

Comments (1)
Autors

Pere Calders, el gran escriptor de contes

By , on 21 de maig de 2010

Un dels grans literats catalans

Pere Calders comença a ser conegut als anys 30 amb la publicació de dibuixos, contes i articles a diferents diaris i revistes. Ja molt aviat, quan només tenia 24 anys publicà els seus primers llibres. Un recull de contes, conegut com El primer Arlequí i la novel·la de La glòria del doctor Larén.

A Mèxic, ja que va haver d’exiliar-se, va escriure, el que segons la crítica ha estat la seva millor època, els contes titulats com Cròniques de la veritat oculta, Gent de l’alta vall i la novel·la Ronda naval sota la boira. Cap als anys 60 va tornar a terra catalana i va continuar escrivint obres com L’ombra de l’atzavara. A més durant aquesta dècada també col·labora com a periodista. Ja als anys 80 li arriba la popularitat, gràcies a Antaviana, un muntatge teatral basat en els seus contes.

En quant als premis que va guanyar Pere Calders cal destacar el Premi Sant Jordi, que el guanya gràcies a l’obra esmentada amb anterioritat, L’ombra de l’atzavara. També va rebre, l’any 1986 el Premi d’Honor de les Lletres i al 1993 el Premi Nacional de Periodisme.
Continue reading »

Comments (1)
Autors, contes, Llibres digitals

Contes per pensar de Jorge Bucay

Els pots escoltar llegits pel propi autor
By , on 22 de octubre de 2009
26 contes per a reflexionar sobre la vida

26 contes per a reflexionar sobre la vida

Parlar de Jorge Bucay és sinònim de conte. Els relats de l’escriptor argentí han recorregut ja tot el món tot ajudant-nos a reflexionar, a fer volar la nostra imaginació i a tornar a ser nens per un instant però amb missatges que ens arriben amb força al món adult.

Contes per pensar (Cuentos para pensar) és un dels seus llibres més coneguts i més atractius. Com a obres anteriors com Cartas para Claudia o Recuerdos para Demián, els contes de Bucay procedeixen majoritàriament dels apunts en brut que l’autor tenia entre els seus papers, quan feia teràpia amb els seus pacients -recordeu que és també terapeuta gestàltic-. De tots aquests escrits, idees, pensaments i també fruit de la seva imaginació van néixer els contes que podem llegir en aquesta interessant obra.

Un dels 26 contes d’aquesta obra és El Buscador. “És buscador aquell que busca, no necessàriament aquell que troba”, diu Bucay. I certament la bellesa d’aquest conte -que no us explicarem perquè el descobriu vosaltres mateixos- ens vol dir que el que importa realment a la vida és el temps dedicat a gaudir d’ella, un missatge que descobrirem als últims compassos del conte.

Un altre dels contes que m’agrada és Obstacles, un relat amb un missatge molt important a la vida. En molts ocasions, els obstacles de la nostra vida ens els posem nosaltres mateixos, quan en canvi pensem que són aliens o fruit d’una altra persona o motiu. Per tant, aquí Bucay ens apropa valors com la superació o la valentia per a superar els obstacles que ens posen els altres però, sobretot, els que ens posem nosaltres mateixos.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Premis

Contes per a jugar, de Gianni Rodari

Un llibre per a nens que sempre pot llegir un adult
By , on 25 de agost de 2009

Portada del llibre de contes

Portada del llibre de contes

Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sens dubte els Contes per a Jugar (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet va rebre en 1970 el premio Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils. El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentats per l’autor respon a una premissa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb 3 finals cadascun, de manera que el lector pot triar el final que més li agradi, o inventar-se un propi.

Rodari tria després un dels 3 finals proposats, i explica les raons que li han dut a escollir-lo. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins a juvenil. Els vint contes, dotats tots d’un malbaratament d’ironia i fins a humor negre, suposa aire fresc per a tot el que hem vist abans. Entre centenars de contes replets d’il·lustracions i que poc espai deixen a la imaginació del nen-lector, Contes per a jugar és tot imaginació, és tot evocació. Triar un dels 3 finals i pensar per quins s’ha triat aquest, o posar-se en el lloc de Rodari, i fantasiar sobre la destinació dels personatges, ja constitueïx una idea genial.

Però si a més tenim en compte la qualitat mitjana dels contes, llavors ja parlem d’una obra mestra dintre de la literatura infantil. La simbologia de molts dels contes és bastant palpable, Rodari es permet el luxe fins i tot d’introduir insinuants i subtils sàtires sobre la societat, o situacions surrealistes com portes a reflexions més evidents, i impregna tot d’un sentiment entre la malenconia més profunda i la jovialidad més descarada.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Llibres digitals

Molts contes per a jugar, de Gianni Rodari

By , on 22 de octubre de 2008


Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sense cap dubte Molts contes per a jugar (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet, va rebre el 1970 el premi Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils.

El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentar per l’autor respon a una premisa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb tres finals cadascun, de manera que el lector pot escollir el final que més li agradi, o inventar-se un propi. Rodari escull després un dels tres finals proposats, i explica les raons que li han portat a escollir-ho. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins i tot juvenil.
Continue reading »

Comments (0)

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio