LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘llibres merce roca’

Llibres

Els triomfadors de Sant Jordi 2014

Escriptors de renom han compartit vendes amb sagues juvenils
By , on 20 de maig de 2014

Les vendes de llibres de Sant Jordi han confirmat a l’autor suec Jonas Jonasson com el principal triomfador, en el seu llibre ‘L’analfabeta que va salvar un país’ (títol en l’edició catalana) ha sigut el segon exemplar més venut en la categoria de llibres de ficció en llengua castellana i el primer en llengua catalana. Igualment, altres escriptors de renom han aconseguit fer l’estiu a les paradetes de llibres de tota Catalunya, on s’han escoltat noms com Almudena Grandes amb ‘Las tres noches de Manolita’, Pilar Urbà amb ‘La gran desmemòria’ o l’esportista Kilian Jornet amb ‘La frontera insivible’.

En aquest sentit, un dels escriptors de més renom que s’ha revifat aquest Sant Jordi ha sigut Gabriel García Márquez. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha explicat que la recent mort de l’escriptor sud-americà ha fet que la demanda dels seus llibres s’hagi disparat i que, fins i tot, algunes llibreries hagin esgotat les existències. La dèria pels llibres de Márquez ha sigut tal que, segons Daura, “no hi ha hagut un o dos títols que hagin destacat per sobre dels altres, sinó que la gent s’ha decantat per un ampli ventall de llibres”.

No obstant això, els títols no han funcionat igual de bé en totes les zones de Catalunya. Per demarcacions, a Girona el llibre més venut ha estat ‘Dies de frontera’ (Proa), de Vicenç Pagès Jordà; a Lleida ha venut més el títol ‘El lleidatà és fàcil.Txarra’l, sisquere!’ (Editorial Fonoll), de Robert Massip, Ferran Montardit i David Prenafeta; mentre que a Tarragona ha triomfat ‘La targeta postal a Tarragona. 100 anys d’història’ (Arola Editors), de Josep Maria Brull.

Igualment, els petits de la casa han marcat la seva pròpia tendència a la literatura infantil i juvenil, que en llengua catalana ha estat liderada per ‘La meva primera Història de Catalunya’ (La Galera), de Toni Soler; ‘Un Sant Jordi de bigotis’ (Estel Polar) del rosegador Gerónimo Stilton; ‘Sant Jordi i el drac’ (La Galera), d’Anna Canyelles; ‘La Llegenda de Sant Jordi’ (Estel Polar) de diversos autors i, repetint al podi, Gerónimo Stilton amb ‘Els actudits més extraràtics’ (Estel Polar).

En castellà els adolescents i no tan adolescents han imposat els seus gustos per les sagues literàries amb joves protagonistes, aconseguint que la saga de Verónica Roth aconsegueixi situar tots els seus exemplars entre els més venuts. Així doncs, en narrativa en castellà Divergent, Insurgent i Lleial (Molino), de Verónica Roth han estat els triomfadors; seguits de Sinsajo (Molino), de Suzanne *Collins i Mundial 2014 (Edicions B), de Francisco Ibáñez.

Així han quedat els diferents rànquings:

Ficció en català

1- L’analfabeta que va salvar un país (La Campana), de Jonas Jonasson.

2- Desig de xocolata (Proa), de Care Santos.

3- L’altra (La Magrana), de Marta Rojals.

4- Eufòria (Proa), de Xavier Bosch.

5- El primer heroi (Edicions B), de Martí Gironell.

Ficció en castellà

1- Les tres noces de Manolita (Tusquets), d’Almudena Grandes.

2- L’analfabeta que era un geni dels nombres (Salamandra), de Jonas Jonasson.

3- El joc de Ripper (Plaza&Janés), d’Isabel Allende.

4- Amor contra Roma (Edicions B), de Víctor Amela.

5- Dispara jo ja estic mort (Plaza&Janés) de Julia Navarro.

No ficció en català

1- La frontera invisible (Llaura Llibres), de Kilian Jornet.

2- Si Beethoven pogués escortar-me (Llaura Llibres), de Ramon Gener.

3- Cuina amb Joan Roca (Planeta), de Joan Roca Fontané.

4- Com ser un bon català (Columna), de Quim Morales.

5- 9N 2014 (Edicions B), de Jaume Barberà.

No ficció en castellà

1- La gran desmemoria (Planeta), de Pilar Urbà.

2- Jo vaig ser a EGB (Plaza&Janés), de Javier Ikaz/Jorge Díaz.

3- Cuina fàcil dels grans xefs (RBA), de diversos autors.

4- La jungla dels llests (Espasa), de Miguel Ángel Revilla.

5- Després d’acomiadar-me. Pepe Rubianes inèdit (Alrevés), de Pepe Rubianes.

Imatge: Monmar Comunicació

Comments (0)
Premis

Barcelona és la ciutat convidada al Saló del Llibre de París

By , on 22 de març de 2013

París celebra el Saló del Llibre durant els propers dies 22, 23, 24 i 25 de març. És la trobada més important d’autors, editorials i lectors a França, que compta amb més de 190.000 visitants anuals. Des de la primera edició, l’any 1981, allà s’hi troben prop de 1.200 editorials provinents de 25 països diferents. A més, autors famosos i coneguts es reuneixen anualment, com Umberto Eco, Paul Auster, José Saramago, Sofi Oksanen, Anna Gavalda o Douglas Kennedy, per parlar de les seves obres i la seva percepció de la literatura. Ja fa tres edicions que el Saló acull a una ciutat convidada, l’any 2011 va ser Buenos Aires, el 2012 Moscou i enguany, al 2013, és Barcelona.

És un honor enorme que París reconegui la ciutat de Barcelona i la convidi a aquest esdeveniment cultural de tant importància mundial. El lema és ‘Barcelone, ville des prodiges’ i s’han convidat 24 autors catalans (13 d’ells escriuen en català, 7 en castellà i 4 són autors de còmics). Aquests autors s’han triat perquè les seves obres s’han traduït al francès en els darrers dos anys i són: Sebastià Alzamora, Arnal Ballester, Jordi Bernet, Jaume Cabré, Javier Calvo, Maite Carranza, Javier Cercas, Miguel Gallardo, Alicia Giménez Bartlett, Juan Goytisolo, Mercè Ibarz, Salvador Macip, Gabriel Janer Manila, Berta Marsé, Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Miquel de Palol, Sergi Pàmies, Marc Pastor, Rubén Pellejero, Jordi Puntí, Carme Riera, Albert Sánchez Piñol i Francesc Serés.

A més a més, també hi haurà actes relacionats amb Josep Pla, Joanot Martorell, Maria-Mercè Marçal, Mercè Rodoreda i Manuel Vázquez Montalbán. Tots els autors tenen un vincle especial amb Barcelona, per això és indubtable que representin la ciutat en aquest Saló.

Continue reading »

Comments (0)
Premis

Jaume Cabré guanya el Premi Crexells per ‘Jo confesso’

Només dos vots el separen del segon classificat, Eduard Márquez amb ‘L’últim dia abans de demà’
By , on 25 de juny de 2012

Portada de la novel·la guanyadora


El Premi Crexells no es un guardó qualsevol, s’atorga a l’autor de la novel•la publicada en català més important de l’any i per això, són molts els escriptors que volen tenir-lo a la seva prestatgeria. L’afortunat de l’any 2011 no ha estat un altre que Jaume Cabré, qui s’ha guanyat amb la força de les seves paraules aquest merescut premi.

Els encarregats d’escollir el guanyador del Premi Crexells són els socis de l’Ateneu Barcelonès i els membres dels clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona, que voten la que per ells, és la millor novel•la de l’any. Els dos finalistes, amb els que competia Cabré, van ser Eduard Màrquez amb ‘L’últim dia abans de demà’ (Empúries), que es va quedar a només dos vots de la novel•la guanyadora, i Marta Rojals amb ‘Primavera,estiu, etcètera’ (La Magrana), que es quedà una miqueta més lluny. Concretament, 135 vots per el guanyador, 133 per el segon classificat i 73 per la tercera. La diferència entre les dues primeres i la tercera posició hauria pogut ser una conseqüència de la negativa de Marta Rojals a concedir entrevistes ni aparèixer en públic.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘Memòries: De la bonança a un repte nou (1993-2011)’, per Jordi Pujol

La següent presentació del llibre serà demà a Manresa
By , on 15 de maig de 2012

Portada del tercer i últim volum

Ja fa uns mesos que el tercer volum de les memòries d’un dels expresidents més estimats de Catalunya circula pel carrer, però Jordi Pujol encara assisteix a actes de presentació del llibre, sens dubte una senyal de la bona acollida que està rebent el text. Aquesta vegada, l’acte es situa a Manresa i és que demà mateix es presentarà el llibre ‘Memòries: De la bonança a un repte nou (1993-2011)’ a les vuit de la nit a Llibres Parcir (c/ Àngel Guimerà, 74).

Aquest últim llibre serveix per fer un repàs detallat de la història de Catalunya i segurament per això, es tracta d’unes memòries que han tingut un impacte molt important en la societat catalana. Pujol repassa personatges tan significatius com José M. Aznar, Pasqual Maragall, Josep-Lluís Carod-Rovira o Felipe González en uns anys, des de 1993 fins el 2011, en els que el govern català ha tingut una presència molt important dins el conjunt de d’Espanya. El perquè el trobem en projectes com l’Eix Transversal, l’ampliació de l’aeroport del Prat i l’arribada del TGV a Barcelona.

Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

‘Món llibre’, l’avantsala del Dia de Sant Jordi

Llibres, tallers i activitats perquè els més petits gaudeixin del món de la literatura
By , on 14 de abril de 2012

S’apropa Sant Jordi i amb ell la festa dedicada als llibres més important, però no l’única! I per mostra el festival de literatura que es porta a terme aquest cap de setmana a Barcelona i que reuneix als més petits per despertar en ells el gust per la lectura.

Un primer apropament al món de la literatura

‘Món llibre’ està adreçat a nens i nenes d’entre 0 i 12 anys, es tracta d’un festival pioner a Europa que enguany compta amb els llibres i les activitats de més de 40 editorials de literatura infantil i juvenil, a més de amb la col•laboració de les biblioteques de la ciutat comtal, més de 10 revistes i institucions com la Casa Amèrica, el CCCB o el MACBA. Uns organitzadors de luxe per uns convidats de luxe.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

“Egosurfing” de Llúcia Ramis, un llibre sobre Internet i la vanitat

Egosurfing és buscar el teu nom als cercadors d’Internet, quans cops surts?
By , on 12 de desembre de 2010

Introdueix el teu nom i egosurfeja!

L’aparició de les noves tecnologies, i sobretot d’Internet, va provocar canvis estructurals molt importants en la societat: les comunicacions, la feina, les relacions… tot va canviar i, de fet, tot segueix canviant a mesura que van evolucionant. L’últim descobriment que he fet ha estat la BlackBerry, no és que en tingui una, però molts amics meus si, i sembla mentida com un aparell tan petit pot arribar a enganxar tant! Segur que a molts d’ells si els hi preguntessis que feien abans de tenir BlackBerry no sabrien contestar-te.

Paral•lelament a l’evolució d’aquestes tecnologies, ja no tan noves, apareixen nous conceptes que intenten explicar-les. Un d’ells, el que avui ens interessa perquè dóna nom al llibre del que parlarem, és egosurfing. Sabeu què és? Egosurfing és fer una recerca a alguns dels motors de recerca d’nternet (google, yahoo…) del nostre nom. Així, intentem esbrinar quina importància tenim dins la societat, una nova forma de vanitat; segons explica Llúcia Ramis, autora de llibre “Egosurfing” a La Vanguardia: “ Tots hem buscat algun cop quantes vegades sortim als cercadors, amb la falsa il•lusió que som més famosos quantes més vegades sortim citats. I això et fa sentir important”.

El llibre, amb el que l’autora ha guanyat el premi Josep Pla 2010, ens endinsa en la vida de tres personatges, cap d’ells viu enganxat a les xarxes socials, ni tan sols a Internet, però aquest els hi serveix de mitjà per comunicar-se després d’una situació accidentada. Teo, un jove acusat de maltractament per la seva noia, va passejant un dia tranquil•lament pel carrer quan li cau una bossa d’escombraries al cap i el deixa inconscient; la Rut és una periodista sensacionalista que de seguida es posa a buscar el culpable de l’agressió i la narradora, una escriptora de libres d’autoajuda, és un personatge sense nom que es veurà acusada de l’agressió. Tres vides que s’aniran entreteixint al llarg de tota la història.
Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

Jardí vora el mar, de Mercè Rodoreda

Un drama familiar que gira al voltant de la pèrdua de l’ésser amat i els errors del passat
By , on 28 de abril de 2010

Portada del llibre

Tots aquells que estimen l’obra literària de Mercè Rodoreda coneixen el seu gust pels motius florals, afició que va desenvolupar gràcies a la influència del seu avi matern Pere Gurguí, al que l’autora estava molt lligada. Si fem un repàs mental a la seva trajectòria literària ens adonem que les flors es troben presents en pràcticament cadascun dels seus llibres. Moltes vegades comparada amb l’escriptora anglesa Virginia Wolf, Mercè Rodoreda utilitza una narrativa simbòlica, amb al·legories poètiques i descripcions preciosistes. On les flors tenen un lloc important.

En la novel·la que  avui comentem, l’al·legoria pren la forma d’un jardí. El seu jardiner serà l’encarregat de narrar al lector els esdeveniments i es constituirà com l’element que uneix el jardí amb la particular historia de la família Bohigues. A través de sis capítols que representen els sis estius que es rememoren al llibre, el narrador ens mostra un univers de luxe i riquesa, uns personatges que durant l’estiu es dediquen a una vida hedonista i despreocupada… però que amaguen secrets i drames interns. Estem davant d’uns homes i dones que paguen les seves faltes del passat al present, i amb interessos molt elevats. I, encara que no ho sembli, tots busquen una quimèrica existència basada en la troballa de l’amor vertader.

Una vida que no és el que sembla, unes trames familiars inquietants. Un paradís terrenal en forma de jardí que contrasta amb un interior podrit: el dels mateixos personatges, les seves mentides i els seus secrets. El temes recurrents de Rodoreda es situen al centre del relat. Així, la vida dels personatges estarà marcada pel fracàs amorós, la mort i el rebuig de la maternitat. La Rosamaria perdrà el fill que espera, així com el seu gran amor, l’Eugeni. El llibre es centra particularment en el triangle amorós del matrimoni Rosamaria-Francesc i el seu veí Eugeni.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Novel·la

Mercè Rodoreda, avui i sempre

Una escriptora d'avui i de sempre
By , on 20 de febrer de 2010
Mirall trencat

Mirall trencat

Mercè Rodoreda ha estat l’escriptora catalana contemporània més influent de la nostra època. Les seves obres han estat traduïdes a més de 20 idiomes diferents i no només ha escrit novel·les, també poesia, teatre i contes. Ens trobem davant d’un autèntic fenomen literari i és una clara referència d’altres autors, ja que la seva obra s’ha estès internacionalment.

Un dels llibres que més recomano de l’autora és Mirall trencat. Fa uns anys es va portat a la petita pantalla per part de TV3, una sèrie molt ben recreada, tant pels espais com pels personatges. Pels que no hagin llegit la novel·la és una obra coral on els personatges que hi apareixen tenen llaços d’unió familiars. La història té lloc a Barcelona, abans de la guerra civil. Possiblement el títol de l’obra (Mirall trencat) té molt a veure amb la història que en explica Mercè Rodoreda. Un mirall és l’autèntic espectador de les vides dels personatges que apareixen i desapareixen durant la narració, i reflecteix els moments que cadascun dels personatges viu.

Però aquesta, tot i que és una de les meves lectures preferides, no és un clar exponent de l’obra de Mercè Rodoreda. L’autora pràcticament durant tota la seva obra ha escrit en primera persona. La curiositat d’aquest element és que els seus “portadors de veu” sempre han estat personatges femenins, cosa que fa que les lectures siguin petits porcions de vida, probablement autobiogràfiques. Per tant, podem dir que l’obra de Mercè Rodoreda es caracteritza per l’important paper que tenen les dones, autèntiques còmplices de la seva característica literatura. Un clar exemple és la Plaça del Diamant, també molt recomanable pels qui no hagin llegit mai a l’autora.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres

Regals a mida: compra els llibres més adequats per a cadascú

Petita guia de recomanacions literàries per a diferents tipus de destinataris
By , on 10 de desembre de 2009
Velocitat, un dels llibres recomanats

Velocitat, un dels llibres recomanats

Som més a prop de les dates nadalenques, període en el qual ens veurem abocats a la compra de presents per a familiars i amics. Un llibre és un regal que pot resultar un petit tresor que ens agraeixin durant molt temps o un recurs fàcil per a solventar un tràmit incòmode. La diferència radica en la capacitat d’encertar quin és el més adequat per a cadascú. Per a facilitar-vos una mica la feina, adjuntem una recomanació de llibres en funció del seu receptor, oferint-vos alternatives per a un variat mosaïc de públics:

Si els destinataris del vostre llibre són joves o universitaris, us recomano la següent novel·la: Sóc Charlotte Simmons (2005), de Tom Wolfe.
Wolfe descriu l’arribada d’una jove i brillant estudiant de poble a una de les universitats més prestigioses d’Estats Units. L’autor ens ofereix una visió fidel, profunda i entretinguda del món universitari americà; desplegant un riquíssim entramat de personatges ben treballats i tridimensionals. Un retrat del món universitari amb un nivell de precisió que roça l’excel·lència i que no renuncia a l’esperit crític que caracteritza la seva obra.

Pels amants de l’acció, els que busquen en la literatura un pur entreteniment, els podeu obsequiar amb Velocitat (2006) de Dean Koontz, uns dels autors més exitosos i solvents de misteri arcade modern. En aquest llibre, Koontz planteja la història d’un home que vivia una vida gris i afable fins que un assassí en sèrie decideix involucrar-lo en els seus crims oferint-li la possibilitat de decidir quina serà la seva pròxima víctima. Velocitat reuneix totes les característiques exigibles en un best-seller: ritme, tensió, ganxo…; i les combina amb altres elements més reflexius que, tot i aparèixer només de forma puntual, doten al llibre de més qualitat que la majoria de companys del sector.
Continue reading »

Comments (4)
Autors, Llibres
Una novel.la de Juan Marsé

L’amant bilingüe

By , on 2 de octubre de 2008

Juan Marse ès el seudònim de Juan Faneca Roca, el narrador d’una Barcelona canalla, màgica y charnega. Va treballar en una joiería y en materia literària es un autodidàcta qui fa honor al terme. La seva escola va ser la vida i no per aixó va quedar lluny dels ambients literàris. En alguns dels seus llibres trovem la màgia imaginaria d’una visita llunyana pels arrabals del barris pobres, on la ronya amaga utopíes als ulls del lletrats del bona casa i butxaca plena. En aquest sentit, el primer paràgraf de “Si te dicen que caí” es tota una carta de presentació.

Si mes no, l’esperit de Marsé es el de qui trova la brutícia en la casa del ric i l’encant en la cova del miserable . El cas de ‘El amante bilingüe’ es paradigmàtic. L’historia d’aquest viatge a l’infern es la següent: Nen de bona casa s’enamora d’una pija, van a viure junts. La dona ès una furcia, i li posen els charnegos ignorants, es folla un limpiabotes. El protagonista sorpren a la dona en el seu amant. Discutixen i la dona el deixa. Ell està destrossat. Amb el temps, es torna boig. Pero la seva bogería no es vuida de poètica. S’anirà transformant en el personatge que l’ha furtat la dona, un andaluç fet a base de records del seu trencall vital…

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio