LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘la memoria dels essers perduts’

Llibres digitals

¿Llibre tradicional o Ebook?

Canvia la corbata, la ‘mini-pimer’ i el bolso per una bona novel•la que fullejar
By , on 16 de desembre de 2013

El Nadal pot significar regalar cultura als nostres essers estimats, però una de les preguntes a les que podem fer front ja no és sobre el tipus de novel•la que regalar sinó: ¿llibre paper o Ebook? L’un és un clàssic que adorna les llibreries, mentre que el darrer és l’opció més moderna i ens permet dur-lo a tot arreu. A continuació us presentem els ‘pro’ y ‘contra’ dels dos formats de lectura.

Ebook o llibre electrònic: El principal atractiu d’aquests dispositius de petites dimensions i pes reduït és que ens permeten dur amb nosaltres centenars de títols per llegir a qualsevol lloc, sense necessitat d’anar carregats tot el dia i amb l’oportunitat de descarregar títols en una altra llengua i per un preu menor. Alhora, és ben igual si estem a les fosques i volem llegir, ja que els aparells porten la seva pròpia il•luminació, adaptada de forma que no fa mal a la vista.

Les prestacions dels llibres electrònics com wifi, connectivitat 3G, una major memòria tàctica, una qualitat de la pantalla tàctil elevada o aplicacions que permeten navegar per Internet poden encarir el preu del producte; que pot convertir-se en una avantatge o no en funció del pressupost. A més, si busques un dispositiu per navegar i, de tant en tant, llegir, millor queda’t amb el format de paper ja que el que necessites és una ‘tablet’.
Aquest ús extra del dispositiu pot fer que la bateria s’esgoti més ràpidament, ja que aquests aparells estan pensats per funcionar 30 minuts al dia i fer durar-ne l’autonomia prop d’un mes. Altres de les desavantatges d’aquests sistemes electrònics de lectura son que no tots els formats es poden llegir en tots els aparells; tot i que a Internet podem trobar convertidors, ja és una petita murga.
Llibre de paper: A un vell conegut sempre és més fàcil treure-li els defectes que veure’n les virtuts per les quals ens va encisar. Les desavantatges dels llibres són les dimensions i el pes que tenen en comparació a un llibre electrònic, que fan que ocupin espai i que no sempre els puguem dur amb nosaltres quan sortim de casa.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘Brúixoles que busquen somriures perduts’, d’Albert Espinosa

El gran èxit de Sant Jordi 2013 té una trama avorrida, superficial i repetitiva
By , on 15 de maig de 2013

Albert Espinosa és un dels autors catalans més populars dels darrers anys. La seva última novel•la, Brúixoles que busquen somriures perduts’, ha sigut un dels grans èxits del passat Sant Jordi, per darrere de ‘VICTUS’ d’Albert Sánchez Piñol. Espinosa és un escriptor que s’ha fet famós, principalment, gràcies a la sèrie de televisió ‘Polseres Vermelles’, emesa per TV3 a Catalunya i Antena 3 i TNT a Espanya. Però pel què fa a la seva carrera literària, el llibre publicat enguany és el quart, després de ‘El món groc’, ‘Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo’ i ‘Si tu em dius vine ho deixo tot… Però digue’m vine’. Malauradament, tot i ser dels més venuts per la diada, no és una de les seves millors obres en absolut.

El nou llibre d’Albert Espinosa explica la història de l’Ekaitz que es veu obligat a cuidar del seu pare perquè li va prometre a la seva mare, que va morir quan era petit. El pare ja és gran i té un càncer terminal i alzheimer, però s’entesta en voler dirigir la seva darrera pel•lícula. Pare i fill mai van mantenir una bona relació, per això és tant complicat pel protagonista haver d’estar en contacte amb ell.

L’autor té un estil molt característic a l’hora d’escriure i explicar històries. Sempre toca la fibra sensible a l’utilitzar recursos dramàtics i fàcils de sentir-s’hi identificat com és l’amor maternal, de parella, la por a la malaltia, la mort, etc. La història general en sí (el fill que ajuda el pare a realitzar la darrera pel•lícula) queda a un segon pla perquè el protagonista recorda escenes de la seva vida, amb la seva mare, la seva dona que també mor en un accident de cotxe, els seus germans… Però cap de les històries acaba de connectar amb el lector perquè es fan repetitives, que inclús recorden la trama d’un personatge de ‘Polseres Vermelles’ i l’obra de teatre, que es va estrenar recentment al TNC, ‘Els nostres tigres beuen llet’.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘VICTUS’ d’Albert Sánchez Piñol és el llibre més venut de Sant Jordi 2013

El segueix Albert Espinosa, Sílvia Soler, Màrius Serra, Jaume Barberà, Ildefonso Falcones, etc.
By , on 25 de abril de 2013
Sant Jordi

Una paradeta per Sant Jordi

La diada de Sant Jordi és un dia molt important per escriptors, editorials i llibreters, perquè darrere de l’esperit màgic d’aquesta celebració, hi ha interessos econòmics molt importants per part de la indústria literària. Per això, els rànquings dels llibres més venuts són molt importants de cara a conèixer les preferències per part dels lectors, per preparar futures campanyes de màrqueting. El dia del llibre suposa entre el 5% i el 8% de les vendes d’un any sencer, aproximadament 18’3 milions d’euros de benefici, una xifra molt elevada que recalca la importància d’aquest dia.

El Gremi de Llibreters de Catalunya és una organització que agrupa tots els llibreters i empreses que es dediquen al mercat de la literatura a Catalunya. Aquesta entitat s’encarrega de realitzar la llista de llibres més venuts el 23 d’abril i, en un primer moment, va haver-hi molta polèmica al realitzar dues llistes: llibres mediàtics i no mediàtics. Tot es va produir quan la nova novel•la de la Pilar Rahola, ‘El carrer de l’Embut’ va aparèixer a la llista de mediàtics, com també el nou llibre de l’Albert Espinosa, ‘Brúixoles que busquen somriures perduts’. La tertuliana va criticar aquest succés dient que s’havia “menystingut” la seva obra.

A la llista de llibres mediàtics, anteriorment, s’hi recollien les obres de programes de televisió, com l’’APM?’, ‘Crackòvia’ o ‘En directe’ de ‘Els Matins de TV3’. Ara bé, des del Gremi de Llibreters, s’ha anunciat el no voler generar un nou debat i, finalment, han publicat una llista dels llibres més venuts, sense distingir entre els mediàtics i no mediàtics. Ara bé, és veritat que tant Pilar Rahola com Albert Espinosa són personatges molt populars i apareixen més als mitjans de comunicació que altres, el que els permet vendre més llibres que d’altres autors, però per aquesta raó, també hi hauria de ser a la llista en Màrius Serra, Jaume Barberà, entre d’altres.

Continue reading »

Comments (0)
General

Previsions no massa favorables per Sant Jordi

Les vendes i els beneficis es mantindran als del 2012, però queden lluny d'altres anys.
By , on 17 de abril de 2013

Sant Jordi

El dia de Sant Jordi és la gran diada per les editorials i llibreries del país, perquè com és tradició, les parelles es regalen una rosa i un llibre. Any rere any, totes les persones implicades en el negoci dels llibres, es mobilitzen per tal d’intentar obtindre els majors beneficis de l’any. Per aquestes dates, ja es coneixen les novetats editorials i la majoria d’autors que signaran exemplars dels seus llibres en les diferents localitats catalanes, tot i que amb més quantitat a Barcelona. En pocs dies serà Sant Jordi i els carrers s’ompliran de paradetes amb roses i llibres, fent de la diada una celebració de la literatura. Ara bé, les previsions no són gaire favorables degut a la crisi econòmica.

Les previsions del Gremi de Llibreters de Catalunya asseguren que es vendran aproximadament 1’4 milions de llibres per Sant Jordi, el que suposarà un benefici aproximat de 18’3 milions d’euros. Així doncs, tant la facturació com els beneficis es mantindran al mateix nivell que l’any passat, però la xifra queda lluny d’altres anys abans no hi hagués la crisi econòmica. I és que, qui més qui menys, tant si li agrada llegir com si no, per Sant Jordi sol comprar un llibre, com és tradició. Les llibreries solen generar entre el 5% i el 8% del total de vendes de l’any, per això és una data amb tanta importància.

Any rere any, les novel•les i els llibres més mediàtics són els que més es compren, els que generen el volum més important de vendes. Ara bé, el Gremi de Llibreters de Catalunya creu que el 2013, degut a la rellevància política i social de la sobirania, probablement els llibres que tractin la independència seran dels més venuts també. El més probable és que entre els èxits d’enguany, hi hagi ‘Una família exemplar’ de Genís Sinca, ‘Estimat Miquel’ de Lluís Llach, ‘Plans de futur’ de Màrius Serra, ‘Victus. Barcelona 1714’ d’Albert Sánchez Piñol, ‘Brúixoles que busquen somriures perduts’ d’Albert Espinosa, ‘L’estiu que comença’ de Sílvia Soler o ‘El guardià invisible’ de Dolores Redondo, entre d’altres.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

Albert Espinosa publica ‘Brúixoles que busquen somriures perduts’

La quarta novel·la d'Albert Espinosa serà un èxit segur per Sant Jordi
By , on 8 de abril de 2013

Albert Espinosa és un escriptor que poc a poc va agafant reconeixement per part dels lectors. Ha guanyat la fama, principalment, gràcies a la sèrie de televisió ‘Polseres Vermelles’, que actualment, TV3 emet els darrers episodis de la segona temporada. Fa poques setmanes s’ha publicat el seu darrer llibre, ‘Brúixoles que busquen somriures perduts’, que segur que serà un total èxit per Sant Jordi. Les seves obres, tant als llibres com a la televisió, estan carregades de dramatisme i positivisme, que generen al lector una barreja de sensacions de tristesa, tendresa, esperança i il•lusió. Albert Espinosa té un do especial per tocar la fibra sensible.

L’autor va viure 10 anys en un hospital, des dels 13 anys, quan li van diagnosticar càncer. Aquesta experiència tant dura li ha servit d’inspiració per les seves obres i ha creat una personalitat única amb una visió de la vida molt particular, una filosofia que transmet en els seus llibres a partir dels personatges tant peculiars però ràpids d’estimar a la vegada. A més a més, moltes de les històries i successos que s’expliquen en les seves obres són reals, basades en la seva pròpia experiència o que li han explicat amics seus, sempre amb el seu permís, clar.

A ‘Brúixoles que busquen somriures perduts’ les dones tenen gran importància, no n’havien tingut mai tanta en els seus llibres. I és que hi ha cinc dones que marquen la vida del personatge protagonista: la seva esposa morta, les seves dues filles, la seva mare i la dona del seu germà. Però el llibre en sí, és una reflexió sobre la sinceritat com a element indispensable per a la felicitat. El protagonista es troba en la dramàtica situació de superar la mort de la seva dona i cuidar del seu pare malalt. Amb tota seguretat, un llibre que emocionarà i serà l’èxit assegurat de Sant Jordi.

Continue reading »

Comments (0)
Destacats

Dia Mundial de la Poesia

Amb l’arribada de la primavera arriben els primers versos
By , on 21 de març de 2012

Avui es celebra el Dia Mundial de la Poesia una festa proclamada per la UNESCO per fomentar els recitals poètics, promoure la seva ensenyança i reconsiderar-la una manifestació artística vigent avui dia. Va ser a la trigèsima reunió de l’organització quan es va proclamar aquesta data, una data que també ens recorda la importància dels centenars de petits editors d’aquest gènere literari, que amb el seu treball permeten que les obres poètiques arribis a nosaltres.

Imatge d'un dels poemes més coneguts de Bécqer

Segons explica la mateixa UNESCO, amb la proclamació d’aquest dia es busca “sostenir la diversitat dels idiomes a través de la expressió poètica i donar als que estan amenaçats la possibilitat d’expressar-se a les seves comunitats respectives”. Veiem doncs com es tracta d’un gènere molt personal, un gènere que treballa (segurament més que els altres) amb les emocions dels escriptors i dels lectors i que serveix de via d’escap per moltes persones. Vet aquí la importància de protegir-la.

Continue reading »

Comments (0)
contes

El nen que no volia crèixer compleix 100 anys

Tot i que no ho fa voluntariament...
By , on 15 de març de 2011

Estàtua de Peter Pan al parc Kensington Garden, Londres

El nen que no volia créixer ja és centenari. 100 anys han passat des que J. M. Barrie decidí plasmar en paper i en format novel•la les aventures del Peter, un nen de 13 anys que vivia al país de Mai Més al costat dels Nens Perduts. Junts gaudien de la seva infantesa al màxim, allargant-la per sempre. Uns nens eternament nens, sense preocupacions ni responsabilitats; innocents, valents i feliços. Les nombroses adaptacions de la novel•la, que Barrie publicà el 1911 sota el nom de Peter Pan y Wendy, han fet que la història hagi arribat a una gran quantitat de cases, i s’hagi convertir en un referent per a tothom.

A mi personalment, i pel que fa a la història de Peter Pan, m’agrada molt la cançó d’Ismael Serrano, Si Peter Pan viniera; però m’agrada encara més les paraules que el compositor digué en un concert abans de cantar la cançó, unes paraules plenes de significat i sentiments, unes paraules que ens recorden la importància de mantenir l’esperança i la il•lusió que teníem quan érem nens, unes paraules que ens increpen la necessitat de ser nens:
Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals

Ebook, avantatges i inconvenients

Els llibres digitals estan molt de moda avui en dia tot i que encara hi ha gent que els hi guarda un cert recel
By , on 7 de desembre de 2010

Amazon va ser la primera empresa en comercialitzar els e-readers

Des de fa uns anys estem presenciant l’increment en l’escala de popularitat dels llibres electronics o e-books. Per començar, cal diferenciar entre e-book i e-reader: el primer és el llibre en si, el contingut; el segon, en canvi, és el suport en el que llegirem els llibres electrònics i per tant la màquina que hem d’adquirir a les tendes. La confusió entre aquests dos termes és molt habitual, per això, moltes vegades quan anem a comprar un e-reader demanen un e-book. Que ens entenem és veritat, però cal diferenciar els dos termes.

En un primer moment, la societat va presentar cert recel en l’adquisició tant dels e-books com dels e-readers; sobretot perquè eren molt cars, hi havia poca diversitat de llibres electrònics i es desencadenà certa nostàlgia i aire romàntic als llibres en paper: qui no ha sentit parlar de “a mi m’agrada molt més passar les fulles d’un llibre real que no baixar el cursor de l’e-reader”. És veritat que estem molt acostumats als llibres de papers però no podem negar l’evidència, i de fet els anys l’han corroborat, que és un avanç impressionant i que facilita molt el transport de grans toms.

Entre les principals avantatges dels e-readers trobem:
El seu pes: l’e-reader és un suport molt lleuger que ens permet tenir llibres i llibres dins la seva memòria sense que aquest afecti al pes físic de la màquina.
Memòria: poder tenir centenars i centenars de llibres al nostre abast només és possible si estem a la biblioteca. Amb els e-books podem llegir pàgines i pàgines de literatura mentre viatgem en transport públic o esperem la sortida dels nens de l’escola.
Internet: un dels serveis que ofereixen els e-readers és la possibilitat de connectar-te a la xarxa i així poder consultar les biografies dels autors o algun terme que no haguem entès.
Canvi de lletra: podem augmentar la mida de la lletra per facilitar la lectura.

Entre els inconvenients trobem:
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres

Els llibres de la nostra vida

L’Alquimista o El vigilant en el camp de sègol, llibres que no passen inadvertits
By , on 17 de octubre de 2010

de l'autor del "NO"

Durant tota la nostra vida llegim desenes i desenes de llibres, els menys afortunats, i centenars i centenars els més interessats; uns els llegim amb devoció, altres amb indiferència, algun fins i tot amb passió…però són pocs els que aguanten el transcórrer dels anys a la nostra memòria. I és que si aquesta té una característica és que és econòmica i en trobar informació inútil, s’encarrega automàticament d’esborrar-la. Sovint m’ha passat que una setmana després d’acabar un llibre no sóc capaç de recordar alguna escena en concret, segurament perquè no em va enganxar massa quan la vaig llegir.

Totalment contrari a aquest tipus es troben una sèrie de llibres privilegiats que es mantenen perennes als nostres pensaments i que fins i tot ens ajuden en el nostre dia a dia. En el meu cas són dos els llibres que més m’han marcat; el primer és El vigilant en el camp de sègol de Jerome David Salinger, i l’altre és l’obra mestra de Paulo Coehlo, almenys sota la meva opinió, L’Alquimista.

Aquest llibre, quasi de psicoanàlisi, ens transmet una sèrie de sentiments i inquietuds que ens fan dubtar, que a mi em feren dubtar. Sempre havia sentit parlar de les lleis de Murphy i teories similars que em donaven a entendre que si “alguna cosa pot sortir malament, hi sortirà”. Doncs bé, quan ja estava acostumada a estar sola davant l’adversitat i era conscients que les coses no sempre surten com una vol, apareix un homenet anomenat Paulo i m’explica tot el contrari, de fet fins i tot s’atreveix a pronosticar que quan “una persona desitja realment una cosa, tot l’univers conspira perquè el seu desig es compleixi”, llavors… no estem sols davant el perill?
Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals

Guanya un e-reader Papyre 6.1 gratis

Et costaria prop de 300 euros a qualsevol botiga
By , on 20 de abril de 2010

Aconsegueix un com aquest sense gastar ni un cèntim

Ja falten molt pocs dies per Sant Jordi, i això fa que no parem de sentir a parlar de les darreres novetats literàries. Unes novetats que, des de fa un parell d’anys, s’estan barrejant amb les últimes tecnologies. I és que ara ja es possible llegir un llibre en format digital amb tota comoditat i accés a milers d’obres literàries. És per això que aprofitem l’avinentesa per oferir-vos un e-reader Papyre 6.1 totalment gratuït. Com aconseguir-lo? És tan fàcil com omplir un formulari i participar en un sorteig. Teniu de temps per fer-ho fins el proper 1 de juny.

El Papyre 6.1 és un model avançat d’e-reader amb sis polzades de pantalla, és a dir, similar a un llibre de butxaca. Pesa tan sols 200 grams i disposa de 10.000 pàgines de memòria. És compatible amb Linux, Windows i Mac i admet, a més, una multitud de fomats. Tot plegat fa que el seu preu de mercat siguin 299 euros, però tu el pots aconseguir només amb un parell de clics.

El premi inclou, a més, una funda protectora, una targeta SD de dues gigues, un lector de targetes, auriculars, bateria de liti, cable USB, corretja de seguretat pel canell, claus de recanvi i tornavís per la tapa de la bateria i manual d’usuari. Es pot tenir més per menys? Atreveix-te a participar!

A més, et proposem una segona oportunitat. Els nostres companys d’Edi.cat sortejen un segon e-Reader si et suscrius a la seva pàgina. Així les possibilitats de guanyar-lo seran dobles.

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio