LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘la filla de la nit’

Autors

Primer centenari del naixement d’Albert Camus

Aprofitem el primer centenari d'Albert Camus per recomanar una de les seves millors novel·les, 'L'estranger'.
By , on 14 de novembre de 2013

Albert Camus va néixer un 7 de novembre de 1913. Aquests dies, per tant, se celebra el primer centenari del naixement d’aquest escriptor tant important en el món de la literatura. Nascut a Mondovi, l’Algèria francesa, fou un novel·lista, assagista, dramaturg, filòsof i periodista reconegut a nivell mundial. L’any 1957, quan tenia 44 anys (i malauradament només 3 anys abans de morir), va guanyar el Premi Nobel de Literatura, com a reconeixement per totes les seves obres i per explorar els problemes de consciència dels homes a la humanitat del moment. Els temes que tracta són tant moderns que encara avui dia són actuals i comprensibles.

El 4 de gener de 1960, l’editor Michel Gallimard condueix un cotxe per la nacional 5 francesa. A dins hi ha la seva dona, la seva filla i el seu amic Albert Camus. En xocar contra un arbre, editor i escriptor moren a l’acte degut a l’impacte. Una mort molt precipitada per un escriptor encara jove, però que ens ha deixat una contribució de molta qualitat al món de la literatura. Pel què fa al periodisme, va ser articulista de Le Libertaire i Solidaridad Obrera. Les seves peces tractaven les injustícies i els feixismes. També mostrava els perills de la ideologia radical de la dreta i l’esquerra.

Una de les seves obres clau, però, és L’estranger, novel·la publicada l’any 1942. Un llibre molt recomanat per presentar un dels anti-herois més emblemàtics de la literatura, el senyor Meursault. És un personatge molt passiu, pràcticament insensible a tot el que l’envolta. La novel·la comença amb la mort de la seva mare, i amb total indiferència la va a veure al tanatori, veu l’enterrament, etc. Per diferents circumstàncies, el protagonista es veu responsable d’un crim, però la seva actitud es manté igual d’inactiva.
Continue reading »

Comentaris tancats a Primer centenari del naixement d’Albert Camus
Autors

L’èxit literari i televisiu de María Dueñas

'El temps entre costures' ha venut més d'1 milió d'exemplars i s'ha traduït a més de 25 idiomes.
By , on 31 de octubre de 2013

María Dueñas és una escriptora de Puertollano (Castella – la Manxa) que durant els últims anys ha guanyat el reconeixement i la popularitat per part del públic. Cada any, els seus llibres es troben entre els més venuts per les dates senyalades de Sant Jordi o Nadal. El 2009 es va publicar ‘El temps entre costures’, una novel·la que ha sigut traduïda a més de 25 idiomes i se n’han venut més de 1 milió d’exemplars. Fa unes setmanes s’ha estrenat a Antena 3 l’adaptació del llibre en forma de sèrie, amb molta acceptació per part dels telespectadors i aficionats del llibre, que creuen que és molt fidel al text original.

Més de 5 milions d’espectadors segueixen setmana rere setmana les aventures de la Sira Quiroga. El dia de la seva estrena, la ficció va superar estrepitosament l’audiència de les grans competidores ‘Isabel’ (TVE) i ‘La voz’ (Telecinco). Això demostra l’interès de la població per la trama i l’impacte social que continua tenint la literatura, encara que no ens ho sembli. La sèrie durarà 11 episodis, de 70 minuts cadascú, i en principi no se’n faran més temporades. Segons l’autora, que ha treballat amb l’equip de guió, el llibre està sencer a la sèrie, com a novetat, només s’aprofundeix en algunes trames i personatges.

El llibre de María Dueñas explica la història de la Sira Quiroga, filla d’un modista que fuig amb el seu xicot a Tetuan, abans no esclati la Guerra Civil. Allà obrirà un taller de costura per les dones dels militars i diplomàtics. A les seves pàgines, es podran descobrir una gran quantitat de personatges i trames molt interessants. Hi apareixerà Rosalinda Fox, qui va existir a la vida real, amant del primer ministre d’Afers Exteriors de Franco; o Marcus Logan, un periodista que es farà amic i viurà una intensa història d’amor amb la protagonista.

Tots ells es troben en un moment de tensió i nervis front l’inici imminent de la Segona Guerra Mundial. Tothom és sospitós de formar part d’un bàndol o l’altre. I el petit taller de la Sira es convertirà en un punt de trobada de diferents personalitats alemanyes per compartir informacions sobre la Guerra, posant en perill la vida de la protagonista. És una novel·la (i una sèrie de televisió també) que recomanem, perquè és molt fidel històricament, l’evolució de la protagonista és molt interessant i els personatges estan molt ben treballats. A més, és una trama que enganxa des del primer moment, sens dubte un bon regal per les properes festes.

Foto de LeahLikesLemon a Flickr

Comentaris tancats a L’èxit literari i televisiu de María Dueñas
Premis

César Mallorquí guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2013

La seva novel·la 'L'illa de Bowdden' ha estat considerada com la millor novel·la infantil i juvenil d'aquest any.
By , on 16 de octubre de 2013

César Mallorquí (Barcelona, 1953) és el guanyador d’enguany del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. És un guardó de 20.000€ que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports per reconèixer la qualitat de les novel·les infantils i juvenils que s’hagin publicat a Espanya durant l’any passat en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat. L’autor va publicar l’any passat ‘L’illa de Bowden’, una novel·la juvenil molt recomanada pels aficionats dels llibres d’aventures de Julio Verne o Conan Doyle. En certa manera, és un homenatge a tots els llibres d’aventures que hem gaudit en la nostra infància i joventut.

‘L’illa de Bowden’ ja va guanyar el premi EDEBÉ 2012, i és que, com assegura el jurat del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, és una oda “a l’aventura i homenatge a la literatura clàssica, escrita amb passió, amenitat, humor i intel·ligència, així com una excel·lent construcció dels seus personatges i trames”. Al llibre hi ha de tot, com illes misterioses, secrets, assassinats, herois, tresors, manuscrits medievals, etc. Tot i anar dirigida a un públic més aviat jove, aquest tipus de llibre tenen l’incentiu per agradar a tots els lectors, sense tenir en compte la seva edat.

El Jurat estava format per una gran quantitat de persones com Laura Gallego (escriptora guanyadora de l’edició de 2012), María Teresa Carranza (guanyadora de l’edició de 2011), Darío Villanueva (RAE), Beatriz García (de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya), Javier Fierro (del ministeri d’Educació, Cultura i Esport), etc. I entre tots els llibres, el millor valorat ha sigut el de l’escriptor barceloní, popular per la seva novel·la ”Las lágrimas de Shiva’. Però l’escriptura li ve de ben petit, ja que el seu pare, José Mallorquí fou creador del personatge de còmic El Coyote. De professió periodista, actualment ha enfocat la seva carrera completament a escriure i assegura que està ple d’idees i encara li falta temps per poder-les desenvolupar.
Continue reading »

Comentaris tancats a César Mallorquí guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2013
Llibres

‘I el ressò de les muntanyes’ de Khaled Hosseini

La nova novel·la de l'autor de El caçador d'estels i Mil sols esplèndids ha tingut molt bona rebuda per part del públic i crítics especialitzats.
By , on 20 de setembre de 2013

Lectura

Khaled Hosseini és un autor afgà que ha anat aconseguint el reconeixement per part del públic i la crítica amb el temps. Les seves dues primeres novel#les, El caçador d’estels i Mil sols esplèndids, van ser un èxit absolut. De la primera se’n va realitzar una adaptació cinematogràfica dirigida per Marc Forster. Ara es publica en català el seu tercer llibre, I el ressò de les muntanyes, una obra molt desitjada pels seus seguidors però que per fi poden gaudir després de més de 5 anys de silenci literari. Al nostre país l’ha publicat l’editorial Salamandra i s’espera que sigui un èxit rotund de nou.

Ja s’han publicat les primeres crítiques de I el ressò de les muntanyes i, en tots els casos, asseguren que Khaled Hosseini ha madurat molt la seva narrativa. Segons ells, hi ha una gran diferència entre el segon i el tercer llibre, que el pas dels anys ha suposat un procés de maduresa pel seu ofici. Al tercer llibre, l’autor s’ha endinsat més en els sentiments dels protagonistes per fer-lo arribar de forma més intensa als lectors, i això que els seus dos primers llibres ja són molt sentimentals de per sí. En aquest cas, el llibre tracta una complexitat moral nova, que s’allunya dels típics best seller i demostren la qualitat artística de l’autor.

Les novel·les de Khaled Hosseini es caracteritzen per mostrar la realitat més crua d’Afganistan. Hi apareixen personatges pobres, dones maltractades, nens amb pocs recursos, sense poder estudiar, la por dels militars… I, òbviament, I el ressò de les muntanyes no és menys. En aquest cas, s’explica la història de Sabur i la seva dona, que es preparen per un hivern molt dur. La mala situació els obliga a desplaçar-se a Kabul i a haver de donar en adopció a una família adinerada a la seva filla Pari, de tres anys. La novel·la tractarà el punt de vista de Abdulá, el seu germà de 10 anys, i com de dura és aquesta separació dels dos germans.
Continue reading »

Comentaris tancats a ‘I el ressò de les muntanyes’ de Khaled Hosseini
Novel·la

‘Ramona, adéu’, un passeig per la Barcelona del segle XX

És la primera novel·la de la Montserrat Roig, escrita l’any 1972
By , on 19 de octubre de 2011

Descobrir Barcelona en tres èpoques i des de tres punt de vista diferents és només una des coses que podràs fer si llegeixes ‘Ramona, adéu’; la primera novel·la que va escriure Montserrat Roig cap a l’any 1972. Tres dones, tres generacions però un mateix nom, Ramona, i una mateixa ciutat, Barcelona.

Tres generacions i tres formes de veure una mateixa ciutat

‘Ramona, adéu’ relata la vida i els camins que decideixen agafar tres dones de diferents generacions que busquen la seva pròpia identitat. L’àvia, la mare i la filla són tres dones amb característiques totalment diferents i és que mentre que les dues primeres estimen Barcelona amb bogeria, la tercera la veu totalment decadent. Gràcies a un diari que apareix al relat sabem que l’àvia Ramona viu a una època en la que el barri de Gràcia encara era un poble separat de la ciutat, l’època en la que s’inaugura el primer tramvia elèctric. L’última Ramona, la Mundeta, en canvi, és una universitària que viu a una Barcelona franquista en la que la grisor ho envolta tot. Es tracta d’uns anys de la història de la ciutat comtal en la que la decadència és la protagonista i entre els seus carrers només es salven algunes zones i espais interessants, normalment els més antics.
Continue reading »

Comments (0)
contes

El nen que no volia crèixer compleix 100 anys

Tot i que no ho fa voluntariament...
By , on 15 de març de 2011

Estàtua de Peter Pan al parc Kensington Garden, Londres

El nen que no volia créixer ja és centenari. 100 anys han passat des que J. M. Barrie decidí plasmar en paper i en format novel•la les aventures del Peter, un nen de 13 anys que vivia al país de Mai Més al costat dels Nens Perduts. Junts gaudien de la seva infantesa al màxim, allargant-la per sempre. Uns nens eternament nens, sense preocupacions ni responsabilitats; innocents, valents i feliços. Les nombroses adaptacions de la novel•la, que Barrie publicà el 1911 sota el nom de Peter Pan y Wendy, han fet que la història hagi arribat a una gran quantitat de cases, i s’hagi convertir en un referent per a tothom.

A mi personalment, i pel que fa a la història de Peter Pan, m’agrada molt la cançó d’Ismael Serrano, Si Peter Pan viniera; però m’agrada encara més les paraules que el compositor digué en un concert abans de cantar la cançó, unes paraules plenes de significat i sentiments, unes paraules que ens recorden la importància de mantenir l’esperança i la il•lusió que teníem quan érem nens, unes paraules que ens increpen la necessitat de ser nens:
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Novel·la

Crim en directe, de Camila Läckberg

Continuació de les investigacions del comissari Patrik Hedström i la seva dona, l’escriptora Erica Falck
By , on 20 de setembre de 2010

Portada de Crim en directe

Què tenen els escriptors suecs que ens agraden tant? No només Stieg Larsson, l’autor de moda, és un dels best sellers de l’any. Hi ha una altra autora, que publicà el seu primer llibre fa vuit anys però que compta amb una llarga tradició literària que ha aconseguit captivar els ulls i les ments de milers i milers de lectors. Camila Läckberg i les seves novel•les policíaques són una de les coses més conegudes de Suècia, així com el seu èxit internacional.

Les novel•les de Läckberg són policíaques i totes estan protagonitzades pels dos mateixos personatges, l’inspector Patrik Hedström i la seva dona, l’escriptora Erica Falck. En totes hi ha un crim i una investigació per resoldre i en el transcurs de la mateixa es van destapant secrets i confessions dels personatges principals.

El primer llibre que publicà l’autora va ser La princesa de gel, on començà la història dels protagonistes, després Els crits del passat i Les filles del fred, per continuar la saga; fins arribar finalment a Crim en directe. En aquesta última novel•la, Patrik i Erica viuen una època tranquil•la al poble de Fjällbacka, del que és originària l’autora. Tenen una filla de vuit mesos, la Maja, i no hi ha massa feina a la comissaria. Tota aquesta situació però, canvia arrel d’un accident de tràfic en el que mor una dona i l’arribada al poble dels participants d’un reality show, Fucking Tanum, que es rodarà a Fjällbacka.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres digitals

Les cendres d’Àngela: una recomanació

Quan hi ha una guspira d'esperança
By , on 10 de juliol de 2010

Les cendres d'Àngela

Ja tenim aquí l’estiu i amb ell la calor, les ganes de platja i les vacances. Per fi podem gaudir d’una mica de temps per nosaltres mateixos, per relaxar-nos i fer el que més ens agrada. Uns agafaran el cotxe i marxaran a la costa, d’altres l’avió per visitar Europa, d’altres més tranquils es passaran el dia entre la piscina i la platja. Personalment, tinc una pila de llibres que m’esperen impacients a la prestatgeria.

El meu pare em va regalar pel meu aniversari Les cendres d’Àngela, un llibre del que havia sentit molt a parlar però que no havia tingut l’oportunitat de llegir. Ell mateix em va fer cinc cèntims del que narrava el llibre i em va deixar amb la mel als llavis.

És la història autobiogràfica de Frank McCourt i ens acosta a la seva família irlandesa. La vida d’Àngela, la mare de Frank, és terriblement dolorosa; va arribar a Amèrica durant la Gran Depressió, on va conèixer a Malachy, el seu futur marit i pare de l’autor. Aquest era un home d’Irlanda del Nord alcohòlic i inepte que no va sinó empitjorar la vida d’Àngela. Malachy no treballava i es gastava els diners que l’Estat els hi donava en alcohol. Amb cinc fills en tres anys la família McCourt retornà a Irlanda, la seva terra natal, quan la filla més petita morí.
Continue reading »

Comments (0)
Autors

Víctor Català

Una de les autores amb millor trajectòria literària del nostre país
By , on 12 de maig de 2010

Victor Català

Avui aprofitaré per fer un post d’una de les dones que més importància ha tingut en quant a literatura catalana, però que curiosament utilitzava un pseudònim per a publicar les seves obres. Us parlo de Víctor Català, tot i que darrera d’aquest nom s’amagava Caterina Albert. La vida de Caterina comença a l’Escala, població on neix i passa la majoria de la seva vida. Des de ben petita va mostrar un gran interès pel món de la literatura, ja que era una gran lectora. Filla d’una família de propietaris rurals, va viure al seu poble natal fins a 1904, quan va començar a viure entre l’Escala i Barcelona.

Des de ben jove, possiblement pel seu amor a la lectura, va començar a publicar com a escriptora, però no es va donar a conèixer fins a 1898, quan va ser premiada als Jocs Florals d’Olot pel monòleg La infanticida i el poema El llibre nou. Caterina Albert va ser una artista des de moles punts de vista, ja que la seva obra no només es centrava en la narrativa –gènere que dominava a la perfecció-, també va escriure poemes i obres teatrals. Com a poeta va publicar El cant dels mesos i El llibre blanc. Com autora de teatre va escriure peces tràgiques com Quatre monòlegs i Teatre inèdit.

Tal i com he dit abans, el terreny on realment brillava era la narrativa. Un fet a destacar és que l’any 1902 va publicar el primer recull anomenat Drames rurals, sota el seu pseudònim de Víctor Català. L’obra va generar certa polèmica, ja que es tractava d’una peça literària molt crua. El fet més important és que la polèmica va augmentar en saber que sota el nom de Victor Català s’amagava una dona.
Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

Mystic River, de Dennis Lehane

Radiografia d'una societat violenta
By , on 16 de març de 2010

Portada del llibre

Ser hereu d’una cultura de l’exclusió és, pot ser, el que ha dut a l’escriptor d’origen irlandès Dennis Lehane a escriure un text tan demolidor i destructiu com va ser la seva novel·la més celebrada, Mystic River (2001). Nascut a Dorchester, a l’estat de Boston, Lehane assegura que varen ser els ambients urbans del lloc on va créixer el que més l’inspiraren a l’hora de recrear els espais dels seus llibres. Així, el mapa social que dibuixa l’autor ho és tot menys tranquil·litzador. La ciutat es converteix en un paisatge indòmit, una mena de selva on les lleis dels homes son d’allò més perverses i retorçades. Ningú està fora de perill.

Sense cap mena de treva, la història comença amb un fet devastador. Jimmy, Sean i Dave són tres amics que gaudeixen de la seva infantesa fins que uns policies abusen sexualment del petit Dave. Aquest fet marcarà les seves vides per sempre, a més de separar-los definitivament, de la seva amistat i del seu estatut com nens. Vint-i-cinc anys després, la filla d’en Jimmy apareix assassinada. L’encarregat de la investigació no serà altre que Sean. No obstant això, Jimmy, ple d’angúnia i frustració, utilitzarà els seus propis mitjans (poc ortodoxes, per cert) per trobar i castigar l’assassí.

Amb un ritme frenètic i cada volta més intrigant, ens adonem que el mateix Dave pot estar implicat en la mort de la filla de Jimmy, al temps que Sean intenta buscar desesperadament un culpable dins dels marges que estipula la llei. Encara que cadascú dels personatges intente fer el millor per a ell i per als seus, la moral institucional xocarà amb la llei del carrer. On els crims se paguen amb altres morts… i els deutes antics se salden amb més sang.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio