LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘Joan Fuster’

Llibres

Els triomfadors de Sant Jordi 2014

Escriptors de renom han compartit vendes amb sagues juvenils
By , on 20 de maig de 2014

Les vendes de llibres de Sant Jordi han confirmat a l’autor suec Jonas Jonasson com el principal triomfador, en el seu llibre ‘L’analfabeta que va salvar un país’ (títol en l’edició catalana) ha sigut el segon exemplar més venut en la categoria de llibres de ficció en llengua castellana i el primer en llengua catalana. Igualment, altres escriptors de renom han aconseguit fer l’estiu a les paradetes de llibres de tota Catalunya, on s’han escoltat noms com Almudena Grandes amb ‘Las tres noches de Manolita’, Pilar Urbà amb ‘La gran desmemòria’ o l’esportista Kilian Jornet amb ‘La frontera insivible’.

En aquest sentit, un dels escriptors de més renom que s’ha revifat aquest Sant Jordi ha sigut Gabriel García Márquez. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha explicat que la recent mort de l’escriptor sud-americà ha fet que la demanda dels seus llibres s’hagi disparat i que, fins i tot, algunes llibreries hagin esgotat les existències. La dèria pels llibres de Márquez ha sigut tal que, segons Daura, “no hi ha hagut un o dos títols que hagin destacat per sobre dels altres, sinó que la gent s’ha decantat per un ampli ventall de llibres”.

No obstant això, els títols no han funcionat igual de bé en totes les zones de Catalunya. Per demarcacions, a Girona el llibre més venut ha estat ‘Dies de frontera’ (Proa), de Vicenç Pagès Jordà; a Lleida ha venut més el títol ‘El lleidatà és fàcil.Txarra’l, sisquere!’ (Editorial Fonoll), de Robert Massip, Ferran Montardit i David Prenafeta; mentre que a Tarragona ha triomfat ‘La targeta postal a Tarragona. 100 anys d’història’ (Arola Editors), de Josep Maria Brull.

Igualment, els petits de la casa han marcat la seva pròpia tendència a la literatura infantil i juvenil, que en llengua catalana ha estat liderada per ‘La meva primera Història de Catalunya’ (La Galera), de Toni Soler; ‘Un Sant Jordi de bigotis’ (Estel Polar) del rosegador Gerónimo Stilton; ‘Sant Jordi i el drac’ (La Galera), d’Anna Canyelles; ‘La Llegenda de Sant Jordi’ (Estel Polar) de diversos autors i, repetint al podi, Gerónimo Stilton amb ‘Els actudits més extraràtics’ (Estel Polar).

En castellà els adolescents i no tan adolescents han imposat els seus gustos per les sagues literàries amb joves protagonistes, aconseguint que la saga de Verónica Roth aconsegueixi situar tots els seus exemplars entre els més venuts. Així doncs, en narrativa en castellà Divergent, Insurgent i Lleial (Molino), de Verónica Roth han estat els triomfadors; seguits de Sinsajo (Molino), de Suzanne *Collins i Mundial 2014 (Edicions B), de Francisco Ibáñez.

Així han quedat els diferents rànquings:

Ficció en català

1- L’analfabeta que va salvar un país (La Campana), de Jonas Jonasson.

2- Desig de xocolata (Proa), de Care Santos.

3- L’altra (La Magrana), de Marta Rojals.

4- Eufòria (Proa), de Xavier Bosch.

5- El primer heroi (Edicions B), de Martí Gironell.

Ficció en castellà

1- Les tres noces de Manolita (Tusquets), d’Almudena Grandes.

2- L’analfabeta que era un geni dels nombres (Salamandra), de Jonas Jonasson.

3- El joc de Ripper (Plaza&Janés), d’Isabel Allende.

4- Amor contra Roma (Edicions B), de Víctor Amela.

5- Dispara jo ja estic mort (Plaza&Janés) de Julia Navarro.

No ficció en català

1- La frontera invisible (Llaura Llibres), de Kilian Jornet.

2- Si Beethoven pogués escortar-me (Llaura Llibres), de Ramon Gener.

3- Cuina amb Joan Roca (Planeta), de Joan Roca Fontané.

4- Com ser un bon català (Columna), de Quim Morales.

5- 9N 2014 (Edicions B), de Jaume Barberà.

No ficció en castellà

1- La gran desmemoria (Planeta), de Pilar Urbà.

2- Jo vaig ser a EGB (Plaza&Janés), de Javier Ikaz/Jorge Díaz.

3- Cuina fàcil dels grans xefs (RBA), de diversos autors.

4- La jungla dels llests (Espasa), de Miguel Ángel Revilla.

5- Després d’acomiadar-me. Pepe Rubianes inèdit (Alrevés), de Pepe Rubianes.

Imatge: Monmar Comunicació

Comments (0)
Llibres

Literatura independentista per preparar la Via Catalana

Us proposem alguns llibres de temàtica independentista per preparar la gran cadena humana organitzada per l'11 de setembre.
By , on 16 de juliol de 2013

Manifestació 11 de Setembre de 2012

Ja queda menys per l’11 de setembre, fita important a Catalunya, una diada que en els darrers anys ve carregada de sentiment i patriotisme. Per això, durant els dos mesos que encara queden fins aquest dia, us recomanem la lectura de llibres inspirats en el desig sobiranista que viu actualment el nostre país. És un tipus de literatura diferent a la resta, perquè es plantegen les idees sobre la independència, en el sentit de pensar en com serà el nou estat, com haurien de ser les relacions futures entre Catalunya i Espanya, o com hauria de ser el procés per tal de ser el més satisfactori possible.

Continue reading »

Comentaris tancats a Literatura independentista per preparar la Via Catalana
Premis

Jaume Cabré guanya el Premi Crexells per ‘Jo confesso’

Només dos vots el separen del segon classificat, Eduard Márquez amb ‘L’últim dia abans de demà’
By , on 25 de juny de 2012

Portada de la novel·la guanyadora


El Premi Crexells no es un guardó qualsevol, s’atorga a l’autor de la novel•la publicada en català més important de l’any i per això, són molts els escriptors que volen tenir-lo a la seva prestatgeria. L’afortunat de l’any 2011 no ha estat un altre que Jaume Cabré, qui s’ha guanyat amb la força de les seves paraules aquest merescut premi.

Els encarregats d’escollir el guanyador del Premi Crexells són els socis de l’Ateneu Barcelonès i els membres dels clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona, que voten la que per ells, és la millor novel•la de l’any. Els dos finalistes, amb els que competia Cabré, van ser Eduard Màrquez amb ‘L’últim dia abans de demà’ (Empúries), que es va quedar a només dos vots de la novel•la guanyadora, i Marta Rojals amb ‘Primavera,estiu, etcètera’ (La Magrana), que es quedà una miqueta més lluny. Concretament, 135 vots per el guanyador, 133 per el segon classificat i 73 per la tercera. La diferència entre les dues primeres i la tercera posició hauria pogut ser una conseqüència de la negativa de Marta Rojals a concedir entrevistes ni aparèixer en públic.

Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

‘Món llibre’, l’avantsala del Dia de Sant Jordi

Llibres, tallers i activitats perquè els més petits gaudeixin del món de la literatura
By , on 14 de abril de 2012

S’apropa Sant Jordi i amb ell la festa dedicada als llibres més important, però no l’única! I per mostra el festival de literatura que es porta a terme aquest cap de setmana a Barcelona i que reuneix als més petits per despertar en ells el gust per la lectura.

Un primer apropament al món de la literatura

‘Món llibre’ està adreçat a nens i nenes d’entre 0 i 12 anys, es tracta d’un festival pioner a Europa que enguany compta amb els llibres i les activitats de més de 40 editorials de literatura infantil i juvenil, a més de amb la col•laboració de les biblioteques de la ciutat comtal, més de 10 revistes i institucions com la Casa Amèrica, el CCCB o el MACBA. Uns organitzadors de luxe per uns convidats de luxe.

Continue reading »

Comments (0)
Destacats

Dia Mundial de la Poesia

Amb l’arribada de la primavera arriben els primers versos
By , on 21 de març de 2012

Avui es celebra el Dia Mundial de la Poesia una festa proclamada per la UNESCO per fomentar els recitals poètics, promoure la seva ensenyança i reconsiderar-la una manifestació artística vigent avui dia. Va ser a la trigèsima reunió de l’organització quan es va proclamar aquesta data, una data que també ens recorda la importància dels centenars de petits editors d’aquest gènere literari, que amb el seu treball permeten que les obres poètiques arribis a nosaltres.

Imatge d'un dels poemes més coneguts de Bécqer

Segons explica la mateixa UNESCO, amb la proclamació d’aquest dia es busca “sostenir la diversitat dels idiomes a través de la expressió poètica i donar als que estan amenaçats la possibilitat d’expressar-se a les seves comunitats respectives”. Veiem doncs com es tracta d’un gènere molt personal, un gènere que treballa (segurament més que els altres) amb les emocions dels escriptors i dels lectors i que serveix de via d’escap per moltes persones. Vet aquí la importància de protegir-la.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘La batalla de l’ou’ de Joan de Déu i Domènech

Quan la fam és l’única protagonista
By , on 19 de març de 2012

Avui toca una cullerada d’història. Els textos sobre la guerra civil solen posicionar-se en un o altre bàndol o almenys explicar la història des del punt de vista d’un dels dos costats. Rojos o feixistes, feixistes o rojos; els textos ens detallen com va ser la guerra per uns i altres, presentant a un republicà o a un franquista com a protagonista. Però mites i històries romàntiques de banda, la protagonista de la guerra civil espanyola era femenina i no tenia bàndol, era la fam.

Portada del llibre

A Espanya en general, però a Catalunya en concret es va passar molta gana i aquest és precisament el fil conductor de la crònica que Joan de Déu i Domènech fa del panorama alimentari d’aquella època a ‘La batalla de l’ou’. Per entendre aquest títol ens hem de situar en el context i conèixer les mesures que la Generalitat de Catalunya hagué de prendre.

Continue reading »

Comments (1)
Llibres, Novel·la

El misteri de Joan Miquel Oliver

L'univers personal del líder d'Antònia Font queda reflectit en la seua novel·la
By , on 7 de novembre de 2011

Se me’n van les paraules del cap a l’hora d’escriure aquest post. Sabeu allò quan comenceu a pensar i a pensar, i entreu en digressions en què una cosa porta a una altra, i després a una altra, com si tot fos una cadena infinita d’hipervincles, i al final resulta que tot està connectat d’alguna manera, i tot resulta tan inabastable; et sents tan petit i insignificant i alhora tens el cervell tan col·lapsat que sents que entres en una mena de bucle i t’envaeix una sensació com d’angoixa, de mareig? Doncs just així em sent jo quan toca parlar de Joan Miquel Oliver, i molt especialment després d’haver llegit la seua primera novel·la, ‘El misteri de l’amor‘.

Potser perquè, per parlar de l’obra del lletrista i músic d’Antònia Font i descriure-la en la seua plenitut, amb tot de matisos, i retratar-la en essència, caldria fer servir paraules de Joan Miquel Oliver. Però Joanmi té l’extraordinària virtut de ser l’única persona en l’univers capaç de ser, i dir, i fer com Joan Miquel Oliver, talment que qualsevol intent d’imitació frissa el patetisme o el ridícul. I així, com que ell mai no diu massa sobre la seua obra, ni la classifica, ni la defineix, ni res, doncs aconsegueix que la seua obra només siga definible a través d’ella mateixa, fent de la cosa i la definició un tot.

Continue reading »

Comments (0)
contes

‘Contes del geni de la fantasia’ recull sis de les obres més significatives del Gianni Rodari

Imaginació, personatges hilarants i molt d’humor són els ingredients essencials de la literatura de l’autor
By , on 31 de octubre de 2011

Enguany i amb motiu de la commemoració dels noranta anys del naixement de Gianni Rodari i els trenta anys de la seva mort, l’editorial Galera ha editat un recull de sis de les obres més significatives de l’autor, ‘Contes del geni de la fantasia’. Presentat com si fos un menú, el llibre consta de dos entrants: ‘Els viatges d’en Joanet Esquenadret’ i ‘El llibre dels perquè’; dos primers: ‘Contes llargs com un somriure’ i ‘Atalanta’; i per últim, dos segons: ‘Gelsomino al país dels mentiders’ i ‘Les aventures d’en Cebeta’.

Portada d'aquesta edició de luxe

El recull està presentat en una edició de luxe i compta amb la col•laboració del dibuixant argentí Gustavo Roldán, que ha fet les il•lustracions de tots els contes. A més, inclou una cinta de lectura i un disseny molt acurat; tot per aconseguir gaudir de les històries de Rodari en la seva màxima expressió.

Pel que fa als contes escollits per formar part d’aquest recull tan emotiu, trobem sis de les obres més significatives i representatives dels diferents gèneres i estils de Gianni Rodari. El primer, ‘Els viatges d’en Joan Esquenadret’, és una mescla de poesia i novel•la i és que cada món que visita el protagonista es descrit en vers i rima, de forma que en acabar de llegir-ho ens podem imaginar perfectament el lloc en el que es desenvolupen els fets. El segons és ‘El llibre dels perquè’, publicat quatre anys després de la seva mort que recull una sèrie de respostes a les preguntes més absurdes i inversemblants dels nens petits.

Continue reading »

Comments (0)
Autors

Joan Salvat i Papasseit, l’escriptor de la crítica social

Durant la seva vida s’acostà a corrents anarquistes i socialistes
By , on 18 de març de 2011

Escultura homenatge a Joan Salvat - Papasseit al Moll de la Fusta de Barcelona, on l'escriptor treballà de vigilant nocturn

Joan Salvat i Papasseit, un dels autors més representatius i coneguts de les lletres catalanes, va néixer a Barcelona el 16 de maig de 1894. Conegut com a poeta d’Avantguarda, va tenir també una prolífica activitat com a redactor d’articles en els que la crítica social era la gran protagonista. Va escriure en català i castellà, sempre simpatitzant amb els corrents anarquistes i socialistes de l’època. Malauradament morí de tuberculosi als 30 anys, un fet que omplí de misticisme la seva persona.

Durant dècades, fins i tot després de la seva mort, l’obra de Salvat i Papasseit va romandre desconeguda, a l’espera de que algú descobrís el seu valor. No va ser fins els anys 30, a partir de la Nova Cançó i els autors que seguien aquest corrent que la seva figura va ser popularitzada. Els autors de la Nova Cançó que van posar música a alguns dels seus poemes. Als anys seixanta, quan l’obra impresa de Salvat i Papasseit encara tenia molt poca circulació, alguns dels seus poemes van ser recuperats en cercles catalanistes, generalment d’esquerres, a través de lectures enregistrades i versions musicals. A partir d’aquest moment, Salvat i Papasseit deixà de ser un desconegut per convertir-se en tot un símbol català.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Llibres digitals

Un somni per als meus fills

Un somni per als meus fills
By , on 6 de juny de 2010

El llibre de Laporta coincideix amb el final de la seva presidència

En aquesta obra personal el Sr. Joan Laporta no sabria dir si ens sorprèn o encara fa més evident el tòpic que s’ha format sobre la seva personalitat. Després de llegir el llibre em pregunto si els seus assessors d’imatge estan ben pagats perquè em sembla que deixar publicar aquesta obra és catapultar a Laporta al fracàs. Francament, no sé exactament cap a on anem i tampoc sé per què al Sr. Laporta li ha entrat l’esperit bohemi de l’escriptor. Segurament m’he perdut algun capítol del culebrón “Can Barça” però és que l’esport m’avorreix tant! I en Laporta encara més.

Bé, el llibre és un repàs a la personalitat d’aquest senyor que personalment em sembla una mica prepotent. Que quedi clar que això és una opinió, i tot el post per pertànyer a un bloc també ho és. No sóc crítica de literatura, però sí catalana i crec que personatges d’aquesta calanya no fan més que perpetuar el tòpic dels catalans i el barcelonisme.

Sé que a alguns els agrada. A mi no. Laporta reconeix el pes que va tenir el seu pare en la manera de veure el món. Ens comenta, com si fóssim amics de tota la vida, que la fidelitat, la lleialtat i el sentit de la responsabilitat són els valors que el guien. No ho sé pas.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio