LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘histories de una geisa’

Premis

La canadenca Alice Munro guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2013

Guanya el premi per la seva mestria a l'hora d'escriure relats curts
By , on 10 de octubre de 2013

Ja s’ha anunciat el Premi Nobel de Literatura 2013. Aquest any, la guardonada és l’escriptora canadenca Alice Munro, per la mestria dels seus relats curts. L’any passat va guanyar l’escriptor xinès Mo Yan, però amb el premi d’aquest any, és la primera persona canadenca que el rep. El premi Nobel de Literatura ha sigut rebut, majoritàriament, per homes escriptors, però l’Alice Munro és la dona número 13 en ser guanyadora. Les apostes veien com a favorits per guanyar a Haruki Murakami, Margaret Atwood, Philip Roth, Joyce Carol Oates, Cees Nooteboom, Svetlana Aleksijevitj, Ko Un i la finalment guanyadora Alice Munro.

El Premi Nobel de Literatura és el guardó més important en el món de l’escriptura. Sis escriptors espanyols l’han guanyat, l’últim dels quals va ser Mario Vargas Llosa al 2010. El premi d’enguany s’entregarà el proper 10 de desembre a Estocolm, coincidint amb l’aniversari de la mort d’Alfred Nobel. Consisteix en 8 milions de corones sueques (uns 922.000€). L’Alice Munro és coneguda pels seus relats curts on s’hi barreja el realisme psicològic amb un estil molt propi i diferenciador. Les seves històries mostren la quotidianitat amb una sensibilitat especial. Totes es situen geogràficament al sud de Canadà i l’escriptora reconeix inclús haver protagonitzat algunes de les seves narracions.

Tant el jurat com nombrosos crítics i lectors de la seva obra durant tota la seva trajectòria opinen que la virtut de l’Alice Munro és saber crear un univers literari diferent pels relats curts i que representen la vida quotidiana. Majoritàriament protagonitzades per dones, les històries van dirigides principalment al públic femení, tot i que no són en absolut excloents pels homes, perquè estan plenes de passió tant en les victòries com en les derrotes de les diferents situacions. Al nostre país, els seus llibres han sigut publicat per l’editorial Lumen. Alguns títols que es poden adquirir a les llibreries són ”Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni’, ‘Estimada vida’, ‘El amor de una mujer generosa’, ‘Secretos a voces’, etc. Ara bé, el més probable és que ara es distribueixin encara més llibres de l’autora i es faci més popular gràcies al guardó.
Continue reading »

Comentaris tancats a La canadenca Alice Munro guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2013
Autors

‘Això no és africà!’, de Marc Serena

Un viatge per 15 països d'Àfrica per descobrir la realitat de gays i lesbianes al continent
By , on 29 de maig de 2013

LGTB

Àfrica és un continent desconegut als ulls d’Occident. Els mitjans de comunicació només publiquen notícies sobre catàstrofes naturals, guerres i crisis de fam. Però succeeixen moltes més coses, ja que desgraciadament es cometen atemptats contra les persones i violacions constants dels Drets Humans. Un dels col•lectius que pateix un major assetjament i es troba en situació de vulnerabilitat, són els homosexuals. Al continent, pràcticament no existeixen col•lectius LGTB perquè hi ha molta por a la repressió i a ser víctimes de violacions i violència. Per això, és important que aquesta realitat es conegui, per poder combatre la injustícia i valorar la situació que viuen els gays i les lesbianes arreu del món.

El periodista manresà Marc Serena va viatjar durant 7 mesos pel continent africà. Va visitar 15 països per explorar de primera mà la realitat dels homosexuals. Posteriorment, ho va relatar tot en el reportatge ‘Això no és africà!’, que l’editorial RBA s’ha encarregat de publicar-lo. Al llibre, es poden trobar els testimonis de 15 persones que dia a dia es veuen discriminades per la seva condició sexual. No és una qüestió política, els membres de la societat els rebutgen i marginen. Es cometen abusos i violacions que tot el món tolera sols perquè la víctima és homosexual.

Però després de llegir les històries dels 15 protagonistes, un no pot més que plantejar-se si la situació que viuen els homosexuals a Occident és molt millor. És inevitable pensar que, en matèria de Drets Humans, encara queda molt per lluitar i defensar. Per exemple, sorprenen les multitudinàries manifestacions a París en contra de l’aprovació de la llei que permet el matrimoni igualitari, o la llei a Rússia que prohibeix qualsevol tipus de propaganda homosexual i, per tant, les festes de l’Orgull LGTB. Ara bé, desgraciadament, en el moment en què es parla d’Àfrica, les desigualtats arriben a un nivell superior, el de la violència. Els gays i lesbianes africans pateixen violacions, pallisses i assassinats, però la societat recolza aquestes pràctiques perquè es considera que ho mereixen; se’ls veu com a delinqüents només per estimar a una persona del seu mateix sexe.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

Hiroshima de John Hersey

Una crònica periodística de la catàstrofe de la bomba atòmica en forma de novel·la que explica la història de 6 supervivents
By , on 25 de setembre de 2012

Conèixer el dolor, el patiment i la desgràcia de les catàstrofes és, probablement, la millor manera d’evitar que es repeteixin. Aquests desastres mereixen ser recordats no només per l’impacte històric que tenen, sinó també per les persones que, desafortunadament, ho han viscut. Les seves històries mereixen ser explicades, ser conegudes, ser recordades. Més enllà del dia 6 d’agost de 1945, dia en què es va llançar la primera bomba atòmica a Hiroshima, cal conèixer les 80.000 persones que van morir a l’instant (140.000 a finals d’any, i en augment a mesura que passen els anys, causa de la radiació) i els seus supervivents.

Hiroshima

Destrucció total a Hiroshima, dies després de la bomba atòmica

A Hiroshima, de John Hersey, l’autor parla amb sis supervivents de la bomba atòmica i narra les seves experiències els dies després a l’atac i quaranta anys més tard. El llibre és un recull dels esdeveniments més importants que van viure durant els dies posteriors a l’horror la Hatsuyo Nakamura, el doctor Terufumi Sasaki, el pare Wilkhelm Kleinsorge, la Toshiko Sasaki, el doctor Masakazu Fujii i el Kiyoshi Tanimoto.

El llibre té un gran valor periodístic perquè és una crònica dels esdeveniments més importants de l’atac, des del punt de vista dels seus protagonistes. És fruit d’un periodisme actiu, que consisteix en entrar en contacte directe amb les fonts d’informació i amb l’escenari, ja que l’autor va anar a visitar Hiroshima i va buscar els supervivents en persona. L’obra de Hersey no només té un valor humà, per la barbaritat de les històries dels 6 personatges, sinó també un valor periodístic des del punt de vista de les rutines i de l’estil de l’autor. Per tant, Hiroshima desplaça el lector a una realitat desconeguda, o més aviat oblidada o ignorada, per tal de fer-li veure l’horror, per tal d’entendre la dimensió real de la catàstrofe, però també ensenyar la dimensió humana que té qualsevol tipus d’esdeveniment mundial d’aquest caire destructiu.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘Barcelona és bona si la música sona!’, un repàs al panorama musical català

Gertrudis, La Pegatina, Estopa... i molts més!
By , on 21 de juny de 2012

Portada del llibre

Barcelona, com a ciutat cosmopolita que és, té un ampli ventall d’ofertes culturals, esportives d’oci… que oferir tants als seus visitants com als que caminen habitualment pels seus carrers. La música no és una excepció i per això, la ciutat comtal té una llarga trajectòria i història de musica catalana d’excepció. “Barcelona és bona si la música sona!” tracta precisament d’això, de la cultura musical catalana i ens descriu l’escena protagonitzada per la fusió, la rumba, el flamenc i el mestissatge. Però des d’un punt de vista molt particular, 80 artistes de l’àmbit.

El fotògraf Xavier Torres-Bacchett, la productora Biggi Fischer i el crític musical Miguel Amorós han publicat un llibre sense precedents, un llibre que recull els protagonistes del ‘so de Barcelona’, la importància que per ells ha tingut aquesta ciutat i la importància que ells han tingut sobre aquesta ciutat. Així ho veiem a la sinopsis del llibre.

Continue reading »

Comments (0)
contes

‘Contes del geni de la fantasia’ recull sis de les obres més significatives del Gianni Rodari

Imaginació, personatges hilarants i molt d’humor són els ingredients essencials de la literatura de l’autor
By , on 31 de octubre de 2011

Enguany i amb motiu de la commemoració dels noranta anys del naixement de Gianni Rodari i els trenta anys de la seva mort, l’editorial Galera ha editat un recull de sis de les obres més significatives de l’autor, ‘Contes del geni de la fantasia’. Presentat com si fos un menú, el llibre consta de dos entrants: ‘Els viatges d’en Joanet Esquenadret’ i ‘El llibre dels perquè’; dos primers: ‘Contes llargs com un somriure’ i ‘Atalanta’; i per últim, dos segons: ‘Gelsomino al país dels mentiders’ i ‘Les aventures d’en Cebeta’.

Portada d'aquesta edició de luxe

El recull està presentat en una edició de luxe i compta amb la col•laboració del dibuixant argentí Gustavo Roldán, que ha fet les il•lustracions de tots els contes. A més, inclou una cinta de lectura i un disseny molt acurat; tot per aconseguir gaudir de les històries de Rodari en la seva màxima expressió.

Pel que fa als contes escollits per formar part d’aquest recull tan emotiu, trobem sis de les obres més significatives i representatives dels diferents gèneres i estils de Gianni Rodari. El primer, ‘Els viatges d’en Joan Esquenadret’, és una mescla de poesia i novel•la i és que cada món que visita el protagonista es descrit en vers i rima, de forma que en acabar de llegir-ho ens podem imaginar perfectament el lloc en el que es desenvolupen els fets. El segons és ‘El llibre dels perquè’, publicat quatre anys després de la seva mort que recull una sèrie de respostes a les preguntes més absurdes i inversemblants dels nens petits.

Continue reading »

Comments (0)
contes

Ja estan aquí dos nous títols del petit drac Cocó!

‘El petit drac Cocó i el castell encantat’ i ‘El petit drac Cocó i la mòmia’ faran que els més petits gaudeixin de la lectura
By , on 7 de octubre de 2011

L’humor, la tendresa, la lletra gran i les imatges espectaculars són alguns dels vitals ingredientes que fan que el ‘El petit drac Cocó’ sigui un èxit literari entre el públic més jove. I és que més o menys des del seu sisè aniversari podran gaudir, ja sigui d’una forma més detallada o general, de les aventures que aquest petit drac viu. Segons l’editorial La Galera, encarregada de portar aquestes històries fins el public català i castellà, es tracta d’una perfecta “primera novel•la” que a més, està avalada pel premi de literatura infantil Bad Burger.

Preparat per visitar un castell misteriós?

Fa escassos dies, a final de setembre, dos nous títols en català arribaren a totes les llibreries; es tracta de ‘El petit drac Cocó i el castell encantat’ i ‘El petit drac Cocó i la mòmia’. Amb el castell encantat tindrem l’oportunitat d’acompanyar al Cocó en un viatge, un viatge que el portarà a creuar un bosc durant una tempesta. La força de la mateixa obligaran al nostre protagonista a resguardar-se a un misteriós castell, on passaran esdeveniments sobrenaturals. Amb el segon títol, viatjarem amb el Cocó i el Professor Champignon a una piràmide egípcia en busca d’un tresor ocult.

L’any passat ja van sortir a la venda els dos primers títols del drac Cocó; el primer, ‘El drac Cocó i les seves aventures’ narra l’enfrontament del drac amb el mag Barbeta de Cabra i amb la bruixa Rubínia sempre amb l’ajuda dels seus dos grans amics: el porc espí Matilde i el drac gegant Amadeu. Amb el segon, “El petit drac Cocó i el cavaller negre”, ens endinsem dins un rescat trepidant i és que el malvat cavaller negre ha capturat a l’oncle Ignasi i només amb un pla perfecte el Cocó serà capaç de salvar-lo.

El seu autor és Ingo Siegner, un escriptor alemany que començà a escriure històries per entretenir els fills dels clients que compraven a l’agència de viatges on treballava. A més d’escriure les històries del petit drac les il•lustra pel que esteu ben segur que tot el treball del que gaudiran els vostres fills és ben original. Prova de l’èxit de les històries de Siegner és que el text en alemany ja s’ha venut a molts altres països, alguns propers com França o Itàlia i alguns tan llunyans com la Xina. I és que la qualitat es capaç de superar les fronteres més estrictes.

Què et sembla aquest regal pels teus fills?

Via|La Galera
Web Oficial|Ingo Siegner

Comments (0)
llibres infantils

Els germans Grimm, transmissors de la cultura oral alemanya

Gràcies a ells històries com la Caputxeta Vermella o la Ventafocs han arribat als nostres dies
By , on 22 de febrer de 2011

La primera recopilació dels germans Grimm

Què creus que tenen en comú la Blancaneus, la Ventafocs i Rapunzel? Princeses de Disney? Si, però abans de ser princeses del gegant cinematogràfic eren princeses d’una altra industria, una industria molt més antiga i tradicional: la industria dels germans Grimm. A més d’aquestes històries, conegudes per tots, entre la seva obra també trobem la Caputxeta vermella, Hansel i Gretel, El llop i les setes cabretes i un llarg etcètera de contes infantils que gràcies a les recopilacions que aquests dos germans alemanys van fer dels contes populars han arribat als nostres dies.

Jacob Ludwig Karl Grimm i Wilhelm Karl Grimm van ser néixer a Hanau (Alemanya) l’any 1785 i 1786 respectivament. Són coneguts mundialment per la recopilació de contes populars que van fer i que van donar lloc, en primer lloc, al volum “Contes per la infància i per la llar” i posteriorment a una revisió ampliada de l’obra anomenada “Contes de fades dels germans Grimm”.

A més de per aquesta recopilació de contes, els germans Grimm són reconeguts mundialment com a estudiosos de la llengua alemanya, prova d’això són el seu Diccionari alemany o la seva Gramàtica alemanya, tot i que les seves teories sobre l’origen del llenguatge, el qual determinen diví, no té massa acceptació entre els estudiosos.
Continue reading »

Comments (0)
General

Fantasmes de Barcelona, la cara més oculta de la ciutat

Sylvia Lagarda-Mata ens endinsa en les tradicions i llegendes urbanes de la ciutat comtal.
By , on 16 de agost de 2010

Fantasmes de Barcelona

“Barcelona necessitava un llibre sobre fantasmes històrics”. Aquesta és la raó que portà a Sylvia Lagarda-Mata, periodista i docent, a plasmar en paper 13 rutes fantasmagòriques de la ciutat a Fantasmes de Barcelona. Mai heu tingut un calfred sense raó caminant per la ciutat? Heu vist alguna ombra o llum estranya que us ha sobtat? Segurament que l’explicació que vàreu buscar en aquell moment és del tot lògica i racional però, i si us diguessin que un fantasma ronda per la zona? Llavors la cosa canviaria i tot i que seguiríeu intentant creure que l’explicació és tan senzilla com una brisa, el dubte ja estaria creat.

Lagarda-Mata planteja l’existència o no existència, millor dit, d’aquest éssers a partir d’un pla lúdic però també històric, que convida al lector a jugar amb les tradicions i llegendes urbanes. Així, ens mostra una ruta turística alternativa de Barcelona on coneixerem fantasmes tan antics com cert rei got que deambula per la catedral de Barcelona des de temps molt llunyans fins un drac volador que molts barcelonins afirmaren veure als voltants de l’any 1998. Així, veiem que hi ha fantasmes molt antics, però també d’actuals, per a tots els gustos!

Un fantasma que em cridà l’atenció és el que veieren o cregueren veure els veïns de la Sagrada Família durant els bombardejos de Barcelona. Segons la llegenda, a les nits es veien dos llums blaus passejant-se per les torres de la construcció; molta gent cregué que era l’esperit d’Antoni Gaudí que, després de mort, seguia cuidant de la seva obra i evitava que les bombes li caiguessin a sobre.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Novel·la

El Club Dumas d’Arturo Pérez-Reverte

D'Artuto Pérez-Reverte
By , on 9 de juny de 2010

Un llibre de dues històries

Fa uns dies vaig acabar de llegir-me un llibre, El Club Dumas d’Arturo Pérez-Reverte, que sent sincera, m’ha costat 4 anys acabar-lo. Crec que el vaig començar 3 cops però mai acabava de passar de la pàgina 80. No sé si es deu a una espècie de conjur o bé és que simplement no trobava gaire interessant la novel·la, però el cas es que per fi l’he llegit d’una tirada i tot i que m’ha decepcionat, puc dir que el nus és força entretingut i interessant.

La novel·la es centra en dues històries, una relacionada amb uns manuscrits de Dumas, l’altra sobre un llibre que invoca al mateix diable. El personatge principal, Lucas Corso, és un “detectiu de llibres” i en els dos casos ha de comprovar la autenticitat dels documents. El cas és que en aquesta aventura anirà visitant diferents parts del món que l’autor recrea molt bé. Per exemple, el meu passatge preferit és quan Corso va a Lisboa i l’escriptor descriu una casa vella i atrotinada que fa anys era de bona família.

L’amor pels llibres que desprèn la novel·la també és força interessant, tot i que he de dir que el desenllaç de les dues històries és molt fluix. La història que més m’agrada és la que esta relacionada amb el manuscrit de Dumas, ja que hi ha personatges que estan molt ben caracteritzats, però també és la que té un pitjor final. Les escenes d’acció estan escrites a mitja tinta, és a dir, no hi ha una emoció excessiva i s’acaben en un no res. I en quant al final de la trama del manuscrit de Dumas… és tan simple que gairebé opto per tancar el llibre. Però no, no ho vaig fer, vaig continuar i així vaig saber com acaba l’altra història del llibre, que tot i que té un final més fort, no esta a l’altura del nus de les històries.
Continue reading »

Comments (0)
Literatura eròtica
Estimular els sentits a través de les paraules

Literatura eròtica a Internet

Anàlisi dels relats eròtics i pornogràfics que circulen per la xarxa
By , on 18 de desembre de 2009
La literatura eròtica creix a Internet

La literatura eròtica creix a Internet

La literatura eròtica és un gènere literari en el qual les històries que ens són narrades tenen un alt componen eròtic, o fins i tot sexual. En cas que les escenes descrites siguin realment explícites, trobarem que també és possible anomenar-la literatura pornogràfica.

La literatura eròtica és un fenòmen tan antic que seria difícil establir-ne un principi clar. Podem trobar relats eròtics provinents de pràcticament totes les cultures de l’antiguitat: l’Antiga Roma, l’Antiga cultura xinesa, el famós Kamasutra, que prové de la Índia, o Les Mil i una Nits, pertanyents al món musulmà.

Es podria pensar que amb el naixement de la fotografia, la literatura eròtica va deixar d’existir, però no fou així. Tampoc amb l’arribada de la televisió i molt menys amb l’esclat de la gran font actual de pornografia: Internet.
De fet, es podria dir que més aviat al contrari. Internet ha funcionat com una plataforma desde la qual la literatura eròtica s’ha convertit en un fenomen de masses.
Continue reading »

Comments (1)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio