LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘hermanito a la vista’

Llibres

Hiroshima de John Hersey

Una crònica periodística de la catàstrofe de la bomba atòmica en forma de novel·la que explica la història de 6 supervivents
By , on 25 de setembre de 2012

Conèixer el dolor, el patiment i la desgràcia de les catàstrofes és, probablement, la millor manera d’evitar que es repeteixin. Aquests desastres mereixen ser recordats no només per l’impacte històric que tenen, sinó també per les persones que, desafortunadament, ho han viscut. Les seves històries mereixen ser explicades, ser conegudes, ser recordades. Més enllà del dia 6 d’agost de 1945, dia en què es va llançar la primera bomba atòmica a Hiroshima, cal conèixer les 80.000 persones que van morir a l’instant (140.000 a finals d’any, i en augment a mesura que passen els anys, causa de la radiació) i els seus supervivents.

Hiroshima

Destrucció total a Hiroshima, dies després de la bomba atòmica

A Hiroshima, de John Hersey, l’autor parla amb sis supervivents de la bomba atòmica i narra les seves experiències els dies després a l’atac i quaranta anys més tard. El llibre és un recull dels esdeveniments més importants que van viure durant els dies posteriors a l’horror la Hatsuyo Nakamura, el doctor Terufumi Sasaki, el pare Wilkhelm Kleinsorge, la Toshiko Sasaki, el doctor Masakazu Fujii i el Kiyoshi Tanimoto.

El llibre té un gran valor periodístic perquè és una crònica dels esdeveniments més importants de l’atac, des del punt de vista dels seus protagonistes. És fruit d’un periodisme actiu, que consisteix en entrar en contacte directe amb les fonts d’informació i amb l’escenari, ja que l’autor va anar a visitar Hiroshima i va buscar els supervivents en persona. L’obra de Hersey no només té un valor humà, per la barbaritat de les històries dels 6 personatges, sinó també un valor periodístic des del punt de vista de les rutines i de l’estil de l’autor. Per tant, Hiroshima desplaça el lector a una realitat desconeguda, o més aviat oblidada o ignorada, per tal de fer-li veure l’horror, per tal d’entendre la dimensió real de la catàstrofe, però també ensenyar la dimensió humana que té qualsevol tipus d’esdeveniment mundial d’aquest caire destructiu.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘Barcelona és bona si la música sona!’, un repàs al panorama musical català

Gertrudis, La Pegatina, Estopa... i molts més!
By , on 21 de juny de 2012

Portada del llibre

Barcelona, com a ciutat cosmopolita que és, té un ampli ventall d’ofertes culturals, esportives d’oci… que oferir tants als seus visitants com als que caminen habitualment pels seus carrers. La música no és una excepció i per això, la ciutat comtal té una llarga trajectòria i història de musica catalana d’excepció. “Barcelona és bona si la música sona!” tracta precisament d’això, de la cultura musical catalana i ens descriu l’escena protagonitzada per la fusió, la rumba, el flamenc i el mestissatge. Però des d’un punt de vista molt particular, 80 artistes de l’àmbit.

El fotògraf Xavier Torres-Bacchett, la productora Biggi Fischer i el crític musical Miguel Amorós han publicat un llibre sense precedents, un llibre que recull els protagonistes del ‘so de Barcelona’, la importància que per ells ha tingut aquesta ciutat i la importància que ells han tingut sobre aquesta ciutat. Així ho veiem a la sinopsis del llibre.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘La batalla de l’ou’ de Joan de Déu i Domènech

Quan la fam és l’única protagonista
By , on 19 de març de 2012

Avui toca una cullerada d’història. Els textos sobre la guerra civil solen posicionar-se en un o altre bàndol o almenys explicar la història des del punt de vista d’un dels dos costats. Rojos o feixistes, feixistes o rojos; els textos ens detallen com va ser la guerra per uns i altres, presentant a un republicà o a un franquista com a protagonista. Però mites i històries romàntiques de banda, la protagonista de la guerra civil espanyola era femenina i no tenia bàndol, era la fam.

Portada del llibre

A Espanya en general, però a Catalunya en concret es va passar molta gana i aquest és precisament el fil conductor de la crònica que Joan de Déu i Domènech fa del panorama alimentari d’aquella època a ‘La batalla de l’ou’. Per entendre aquest títol ens hem de situar en el context i conèixer les mesures que la Generalitat de Catalunya hagué de prendre.

Continue reading »

Comments (1)
Autors, Llibres

Un homenatge, una història de violència

Ombres en la nit és un thriller històric amb una perspectiva diferent
By , on 11 de novembre de 2011

Ombres en la nitSobre el nazisme, l’Holocaust i la Segona Guerra Mundial potser s’han escrit milions de fulls i han corregut autèntics rius, si no mars, de tinta. Sobre l’extermini, la guerra i les dèries megalòmanes del govern hitlerià s’han fet milers de pel·lícules i documentals, enfocades gairebé des de tots els punts de vista possibles.  Del que segurament no se n’ha parlat tant ha estat el post-Holocaust, de tot el que va passar durant aquella dura postguerra. Especialment del període de tres anys que va des del final de la guerra fins a la creació de l’estat d’Israel, l’any 1948, un moment de la història especialment delicat i també força desconegut.

Dels gitanos, la segona minoria ètnica en el punt de mira del nacionalsocialisme –600.000 persones exterminades– tampoc no s’han fet gaires pel·lícules, ni massa reportatges en profunditat. Potser perquè una catàstrofe al costat d’una catàstrofe més gran acaba per restar en l’oblit, tot i que ambdues formen part de la mateixa tragèdia. Potser també perquè parlar de gitanos no ven tant com parlar sobre jueus, que és esmentar la paraula i vindre’ns al cap la tortuosa història del ‘poble escollit’ i eixes coses.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals

Ebook, avantatges i inconvenients

Els llibres digitals estan molt de moda avui en dia tot i que encara hi ha gent que els hi guarda un cert recel
By , on 7 de desembre de 2010

Amazon va ser la primera empresa en comercialitzar els e-readers

Des de fa uns anys estem presenciant l’increment en l’escala de popularitat dels llibres electronics o e-books. Per començar, cal diferenciar entre e-book i e-reader: el primer és el llibre en si, el contingut; el segon, en canvi, és el suport en el que llegirem els llibres electrònics i per tant la màquina que hem d’adquirir a les tendes. La confusió entre aquests dos termes és molt habitual, per això, moltes vegades quan anem a comprar un e-reader demanen un e-book. Que ens entenem és veritat, però cal diferenciar els dos termes.

En un primer moment, la societat va presentar cert recel en l’adquisició tant dels e-books com dels e-readers; sobretot perquè eren molt cars, hi havia poca diversitat de llibres electrònics i es desencadenà certa nostàlgia i aire romàntic als llibres en paper: qui no ha sentit parlar de “a mi m’agrada molt més passar les fulles d’un llibre real que no baixar el cursor de l’e-reader”. És veritat que estem molt acostumats als llibres de papers però no podem negar l’evidència, i de fet els anys l’han corroborat, que és un avanç impressionant i que facilita molt el transport de grans toms.

Entre les principals avantatges dels e-readers trobem:
El seu pes: l’e-reader és un suport molt lleuger que ens permet tenir llibres i llibres dins la seva memòria sense que aquest afecti al pes físic de la màquina.
Memòria: poder tenir centenars i centenars de llibres al nostre abast només és possible si estem a la biblioteca. Amb els e-books podem llegir pàgines i pàgines de literatura mentre viatgem en transport públic o esperem la sortida dels nens de l’escola.
Internet: un dels serveis que ofereixen els e-readers és la possibilitat de connectar-te a la xarxa i així poder consultar les biografies dels autors o algun terme que no haguem entès.
Canvi de lletra: podem augmentar la mida de la lletra per facilitar la lectura.

Entre els inconvenients trobem:
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres digitals, Novel·la

I tant: la segona part de Les cendres d’Àngela

McCourt ens relata les seves vivències per aconseguir el somni americà
By , on 28 de agost de 2010

Portada de Les cendres d'Àngela

Ho sé, n’estic segura, ja heu acabat de llegir Les cendres d’Àngela i us heu quedat amb ganes de més. Tranquils, és normal. La bona literatura escasseja i quan es troba una novel·la, poesia, obra teatral o breu que val la pena llegir, enganxa. Et quedes sempre amb ganes de més i a vegades això és bo. Doncs bé, Frank McCourt no ens volia deixar amb la mel als llavis quan escriví la seva obra mestra, per això, va completar-la amb una trilogia. I tant és la segona part i El professor la tercera, tot i que va escriure l’última abans que l’intermèdia, rareses de geni diran alguns.

Amb I tant McCourt ens narra el periple d’un jove irlandès de dinou anys, ell mateix, a partir del desembarcament del vaixell que l’ha portat lluny de casa. És el principi de la persecució del somni americà i com tots els somnis, no és gens fàcil aconseguir-lo. Davant la pregunta que li formulen just després d’arribar a Estats Units: Oi que és un gran país aquest? L’autor, que té dinou anys i acaba d’anar-se’n al llit amb una dona no pot sinó contestar: I tant!

Però McCourt desconeix encara tot el que un immigrant ha de viure a la terra promesa per aconseguir els seus somnis. Serà reclutat per l’exèrcit, que l’enviarà a Alemanya; haurà de treballar dur als molls i s’enamorarà d’una jove protestant, fet que li portarà més d’un problema. Però entre tot això, l’autor trobarà el temps necessari per començar la universitat; moment que marcarà el seu futur.
Continue reading »

Comments (0)
Autors

Víctor Català

Una de les autores amb millor trajectòria literària del nostre país
By , on 12 de maig de 2010

Victor Català

Avui aprofitaré per fer un post d’una de les dones que més importància ha tingut en quant a literatura catalana, però que curiosament utilitzava un pseudònim per a publicar les seves obres. Us parlo de Víctor Català, tot i que darrera d’aquest nom s’amagava Caterina Albert. La vida de Caterina comença a l’Escala, població on neix i passa la majoria de la seva vida. Des de ben petita va mostrar un gran interès pel món de la literatura, ja que era una gran lectora. Filla d’una família de propietaris rurals, va viure al seu poble natal fins a 1904, quan va començar a viure entre l’Escala i Barcelona.

Des de ben jove, possiblement pel seu amor a la lectura, va començar a publicar com a escriptora, però no es va donar a conèixer fins a 1898, quan va ser premiada als Jocs Florals d’Olot pel monòleg La infanticida i el poema El llibre nou. Caterina Albert va ser una artista des de moles punts de vista, ja que la seva obra no només es centrava en la narrativa –gènere que dominava a la perfecció-, també va escriure poemes i obres teatrals. Com a poeta va publicar El cant dels mesos i El llibre blanc. Com autora de teatre va escriure peces tràgiques com Quatre monòlegs i Teatre inèdit.

Tal i com he dit abans, el terreny on realment brillava era la narrativa. Un fet a destacar és que l’any 1902 va publicar el primer recull anomenat Drames rurals, sota el seu pseudònim de Víctor Català. L’obra va generar certa polèmica, ja que es tractava d’una peça literària molt crua. El fet més important és que la polèmica va augmentar en saber que sota el nom de Victor Català s’amagava una dona.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Opinió

Els Simpson i la filosofia

Per fi arriba al nostre país el llibre més controvertit dels últims anys
By , on 28 de gener de 2010
Un anàlisi de la cultura americana

Un anàlisi de la cultura americana

Tots aquells fans dels Simpson tenen una nova obligació: llegir Els Simspon i la filosofia. Editat per Blackie Books ens ha arribat un clar manual de referència per a tots aquells qui no som capaços de dinar sense veure aquesta magnífica sèrie que ja porta 20 anys en pantalla.

William Irwin i uns quants filòsofs nord-americans ens descobreixen l’entramat filosòfic de la familia que més claus ens ha donat per entendre la manera de viure dels americans. Les grans contradiccions que diferencien una cultura marcada pel capitalisme, entre moltes altres qüestions, es presenten en aquest recomanable llibre que sense cap mena de dubte no ens deixarà indiferents.

El llibre es divideix en quatre seccions: personatges, temes “simpsonians”, l’ètica dels Simpson i els Simpsons i els filòsofs. Al tractar-se d’un llibre elaborat per varis autors trobem alguns temes repetititus, però tot i així pot convertir-se en una lectura força interessant per tots aquells amants de la sèrie. A més, tenim la gran sort de comprovar diàriament tot el que els filòsofs aporten al llibre, i així realitzar una pràctica empírica, i per què no, filosofar amb la família o entre amics.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Novel·la

Invisible, de Paul Auster

De l'autor de Trilogia de Nova York ens arriba la nova obra amb una gran acollida entre la crítica
By , on 7 de gener de 2010
L'últim llibre de Paul Auster

L'últim llibre de Paul Auster

De la má d’ Edicions 62 i traduïda per l’Albert Nolla ens arriba un dels grans èxits editorials dels darrers dies,Invisible, de Paul Auster. Val a dir que per part de la crítica anglosaxona Invisible es presenta com una novel·la amb més ganxo que, per exemple, Un hombre en la oscuridad, fet que m’anima a recomanar-la perquè aquest és un dels meus llibres preferits.

Invisible és el divuitè llibre i la novel·la número 13 d’en Paul Auster i l’obra se’ns presenta entre dos mons: la Universitat de Columbia i París. El protagonista és en Walker, un jove estudiant universitari a qui li apassiona la literatura francesa i viatja a París d’intercanvi, però… ja no us explico res més perquè si no us descobriré la trama…També hi trobem els personatges clàssics de la literatura d’Auster, joves escriptors víctimes de l’atzar, la violència i com no, l’amor.

Personalment no és el meu llibre preferit d’en Paul Auster, ja que em va agradar molt més l’historia de Un hombre en la oscuridad, però sobre gustos no hi ha res escrit. Un dels punts que. per exmple, remarcaria és que amb aquesta novel·la s’identifica amb més claredat la tendència política de l’autor, ja que la narració es situa en plè conficte armat entre Estats Units i Vietnam i el protagonista de l’obra es mostra clarament en contra de la guerra.
Continue reading »

Comments (2)
Llibres, Novel·la

El noi del pijama de ratlles

By , on 28 de juliol de 2008

No es tracta ni molt menys d’una novetat, però sí que és el primer llibre que Boyne escriu per a nens. L’obra explica la històrica d’un nen de nou anys, fill d’un comandant nazi del camp de concentració d’Auschwitz en plena Segona Guerra Mundial. Bruno descobrirà l’horror de la guerra malgrat el continu esforç del seu pare perquè no s’interessi pel que succeeix fora de casa. El fet de viure a una casa de tres plantes li sembla avorrit, ja que estava acostumat a viure a una mansió de cinc on podia explorar lliurement.

Des de la finestra del seu dormitori, Bruno veu una tanca darrera la qual hi ha moltes persones vestides amb pijama de ratlles. Els seus pares arribaran a l’acord de que Bruno i Gretel, la seva germana, necessiten un professor particular, Herr Listz. Un avorrit mestre entestat en ensenyar-los molta història.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio