LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘gracies per la propina’

Autors

Lewis Carroll al País de les Meravelles

Una lectura estiuenca molt recomanada pel públic infantil és la de 'Alícia al País de les Meravelles' de Lewis Carroll.
By , on 24 de juliol de 2013

Alicia en el país de las maravillas

Lewis Carroll (1832-1969) és un escriptor britànic molt important en el món de la literatura gràcies a la seva novel·la ‘Alícia al País de les Meravelles’ i la seva segona part ‘Alícia a través del mirall’. La història de l’Alícia és de sobres coneguda gràcies a les adaptacions cinematogràfiques de Disney (1951) o la més recent de Tim Burton (2010). Amb escenes carregades de creativitat, Lewis Carroll explica al llibre l’aventura de la nena quan arriba al País de les Meravelles, un lloc desconegut on la realitat i l’imaginari es barregen sense sentit, on qualsevol cosa és possible, i els seus habitants viuen sota la dictadura de la reina de cors.

Continue reading »

Comentaris tancats a Lewis Carroll al País de les Meravelles
Llibres digitals

Projecte Gutemberg, tota la literatura que imaginis a un sol clic

La secció en català compta cada dia que passa amb més llibres
By , on 23 de novembre de 2011

Si ens haguéssim de comprar tots els llibres que volem llegir al llarg de la nostra vida possiblement hauríem d’hipotecar el cotxe i part de la casa; almenys en el meu cas. Exageracions apart, no cal comprar-se tots els llibres que es llegeixen i les biblioteques en són una bona prova. A més, i de la mà de les noves tecnologies, ha arribat una altra forma de poder llegir tot tipus de llibres sense gastar. I tot gràcies a Internet!

Potser el disseny de la pàgina no és massa atractiu, però sí ho és el seu contingut!

Existeixen bases de dates amb milers i milers de títols a disposició dels usuaris de forma gratuïta. Si busquem algun títol en anglès, per exemple, el nombre de possibilitats és pràcticament infinita i tot i que es redueix bastant si entrem en els llibres en català s’ha de dir que cada dia trobem més i més obres. Un bon exemple de base literària en català i en molts més idiomes, és el Projecte Gutenberg; una iniciativa que, a més, té un punt al seu favor i és que els títols que hi ha penjats a la xarxa no violen els copyrights dels seus autors, almenys en quan a lleis americanes es refereix, ja que és d’aquell país d’on surt la iniciativa.

Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

‘Ramona, adéu’, un passeig per la Barcelona del segle XX

És la primera novel·la de la Montserrat Roig, escrita l’any 1972
By , on 19 de octubre de 2011

Descobrir Barcelona en tres èpoques i des de tres punt de vista diferents és només una des coses que podràs fer si llegeixes ‘Ramona, adéu’; la primera novel·la que va escriure Montserrat Roig cap a l’any 1972. Tres dones, tres generacions però un mateix nom, Ramona, i una mateixa ciutat, Barcelona.

Tres generacions i tres formes de veure una mateixa ciutat

‘Ramona, adéu’ relata la vida i els camins que decideixen agafar tres dones de diferents generacions que busquen la seva pròpia identitat. L’àvia, la mare i la filla són tres dones amb característiques totalment diferents i és que mentre que les dues primeres estimen Barcelona amb bogeria, la tercera la veu totalment decadent. Gràcies a un diari que apareix al relat sabem que l’àvia Ramona viu a una època en la que el barri de Gràcia encara era un poble separat de la ciutat, l’època en la que s’inaugura el primer tramvia elèctric. L’última Ramona, la Mundeta, en canvi, és una universitària que viu a una Barcelona franquista en la que la grisor ho envolta tot. Es tracta d’uns anys de la història de la ciutat comtal en la que la decadència és la protagonista i entre els seus carrers només es salven algunes zones i espais interessants, normalment els més antics.
Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

Els germans Grimm, transmissors de la cultura oral alemanya

Gràcies a ells històries com la Caputxeta Vermella o la Ventafocs han arribat als nostres dies
By , on 22 de febrer de 2011

La primera recopilació dels germans Grimm

Què creus que tenen en comú la Blancaneus, la Ventafocs i Rapunzel? Princeses de Disney? Si, però abans de ser princeses del gegant cinematogràfic eren princeses d’una altra industria, una industria molt més antiga i tradicional: la industria dels germans Grimm. A més d’aquestes històries, conegudes per tots, entre la seva obra també trobem la Caputxeta vermella, Hansel i Gretel, El llop i les setes cabretes i un llarg etcètera de contes infantils que gràcies a les recopilacions que aquests dos germans alemanys van fer dels contes populars han arribat als nostres dies.

Jacob Ludwig Karl Grimm i Wilhelm Karl Grimm van ser néixer a Hanau (Alemanya) l’any 1785 i 1786 respectivament. Són coneguts mundialment per la recopilació de contes populars que van fer i que van donar lloc, en primer lloc, al volum “Contes per la infància i per la llar” i posteriorment a una revisió ampliada de l’obra anomenada “Contes de fades dels germans Grimm”.

A més de per aquesta recopilació de contes, els germans Grimm són reconeguts mundialment com a estudiosos de la llengua alemanya, prova d’això són el seu Diccionari alemany o la seva Gramàtica alemanya, tot i que les seves teories sobre l’origen del llenguatge, el qual determinen diví, no té massa acceptació entre els estudiosos.
Continue reading »

Comments (0)
contes, llibres infantils

M’agrada la fruita de Lorena Siminovich endinsarà als nens en el món dels colors, les fruites i les textures

Un llibre que combina a la perfecció educació i diversió
By , on 1 de gener de 2011

Educació i diversió units gràcies a l'art

Avui un llibre per els més petits! “M’agrada la fruita” de Lorena Siminovich és un llibre que combina educació i diversió a parts iguals. A través de les seves pàgines els nens aniran descobrint alhora tres móns diferents però molt lligats entre si: el món de les fruites, dels colors i les textures; i és que és molt més fàcil que els nens entenguin la diferència entre un plàtan i una taronja si sabem que un és groc i llis i l’altra taronja i rugosa.

Es tracta d’una forma d’educar des de la pràctica, basant-se evidentment en la teoria, sense la necessitat de tenir els objectes reals a casa ja que tenir una taronja és feina fàcil, però la cosa es complica si comencem a parlar de cocos o fruites tropicals. D’aquesta forma, no cal ni que tu hi estiguis a sobre, el nen pot obrir ell solet el llibre i endinsar-se dins el món dels sentits. Un altra aspecte que també podria incorporar, tot i que encara no ho fa, és el món de les olors; identificar la fruita pels olors pot arribar a ser molt divertit!

Aquest llibre, a més, et dóna la possibilitat d’extreure jocs i dinàmiques d’ell. Pot organitzar, per exemple, un examen o torneig de fruites en el que, amb els ulls tancats, tots els membres de la casa hauran d’esbrinar quines són les fruites que tenen al davant. Un joc per el que el nen haurà de practicar.
Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

Barcelona 1700 de Albert Garcia Espuche, una mirada a la ciutat comtal del segle XVIII

Una novel•la que ens permet veure el passat per poder comprendre el present
By , on 22 de desembre de 2010

Un repàs del segle XVIII a la ciutat comtal

Conèixer els nostres orígens, les nostres arrels, el nostre passat… és essencial per saber qui som i a on vivim. El nostre context no és producte de la casualitat sinó resultat dels esdeveniments i vivències que els que van viure abans que nosaltres van presenciar. Només sabent què va passar podem entendre el que passa avui i sobretot, el que passarà demà. Veiem Barcelona com una ciutat cosmopolita, plena d’oportunitats i íntimament lligada al món; com una ciutat que batega al compàs dels temps que corren, bressol de l’actualitat. Però, ha estat sempre així?

Per contestar a aquesta pregunta hem de dirigir-nos als llibres, coneixement i memòria històrica emmagatzemats en el paper o els bits. Són els historiadors els encarregats de recopilar els esdeveniments i de guardar-los perquè les generacions posteriors puguin gaudir d’ells. I és precisament un d’aquests historiadors, Albert Garcia Espuche, el que ens porta el llibre Barcelona 1700, una descripció de la societat catalana del segle XVIII. I per comprovar-ho n’hi ha prou llegint la contraportada:
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres digitals

Àngels de pedra de Rosa Pagès

By , on 3 de juny de 2010

Àngels de Pedra

Sota aquest títol s’amaga una novel·la que comença amb mencions directes a l’època de l’any on les flors comencen a brotar i a fer olor. L’autora, acompanyada d’un estil -massa- edulcorat ens relata una història on l’escenari és Reus, la seva ciutat. L’obra explica el pas del Modernisme de principis de segle i acaba en la Setmana Tràgica, fet a remarcar ja que quan es va presentar la novel·la feia 100 anys de l’incident.

Per tant l’obra es centra en un tema històric on la terra era propietat municipal. Ara per ara ens sembla una autèntica bogeria, però en el moment en el que es situa la novel·la era el més habitual. És important remarcar que els personatges de la novel·la són de diferents classes socials, fet que no separa massa l’obra de la resta de novel·les que tracten aquest període històric. Podem trobar treballadors i burgesos, on els conflictes i les diferències entre ells són l’eix que condueix l’obra.

L’autora ens explica amb molta precisió, en alguns moments n’abusa, la pintura d’un quadre falsificat. Com és d’esperar també explica les vagues dels obrers, amb un sentiment sindicalista molt de l’època, exactament igual que les respostes de la burgesia. En quant al títol de l’obra, Àngels de Pedra, val a dir que fa referència a una figura que hi ha a l’institut o manicomi de Pera de Mata de Reus.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres gratuïts

I la música segueix sonant

22 històries de persones amb demència
By , on 25 de maig de 2010

Una iniciativa interessant de Sanitas

Desorientats, i probablement sols, així es com es senten molts cops els familiars o persones properes encarregades de cuidar a persones que pateixen demència. Per aquesta raó, la Fundació Sanitas ha portat a Graham Stokes, director del Departament de Demència de Bupa Care Services, per fer la presentació de l’edició en castellà del seu llibre “Y la música sigue sonando. Historias de personas con demencia”. El llibre té com a objectiu principal introduir als lectors en el complicat món de la demència, una malaltia de la que existeixen més de 80 tipus i que afecta a més d’un milió d’espanyols, més de 700.000 d’ells majors de 65 anys.

El llibre explica amb un llenguatge molt senzill la història de 22 persones i els seus familiars als que els van diagnosticar demència i els va canviar la vida. El llibre està centrat en les persones grans amb demència i intenta donar claus sobre la manera adient de cuidar-los, no centrant-se en la malaltia, ja que el més important és la persona i la manera de tractar-la. Com que l’objectiu d’aquest llibre és centra en donar informació, qualsevol persona que així ho vulgui pot aconseguir-lo gratuïtament en qualsevol Residència de Sanitas a Catalunya, així com a la resta del país.

Sense cap mena de dubte aquest tipus d’iniciatives fan que totes aquelles persones interessades en el tema, ja que pateixen la malaltia de molt a prop trobin una manera adient de tractar als malalts. Alguns dels problemes que pateixen als malalts involucren el llenguatge, la memòria, la percepció, el comportament emocional o la personalitat, entre altres elements que poden veure’s al llibre a través dels testimonis de les persones que expliquen la seva pròpia història.
Continue reading »

Comments (0)
Autors

Pere Calders, el gran escriptor de contes

By , on 21 de maig de 2010

Un dels grans literats catalans

Pere Calders comença a ser conegut als anys 30 amb la publicació de dibuixos, contes i articles a diferents diaris i revistes. Ja molt aviat, quan només tenia 24 anys publicà els seus primers llibres. Un recull de contes, conegut com El primer Arlequí i la novel·la de La glòria del doctor Larén.

A Mèxic, ja que va haver d’exiliar-se, va escriure, el que segons la crítica ha estat la seva millor època, els contes titulats com Cròniques de la veritat oculta, Gent de l’alta vall i la novel·la Ronda naval sota la boira. Cap als anys 60 va tornar a terra catalana i va continuar escrivint obres com L’ombra de l’atzavara. A més durant aquesta dècada també col·labora com a periodista. Ja als anys 80 li arriba la popularitat, gràcies a Antaviana, un muntatge teatral basat en els seus contes.

En quant als premis que va guanyar Pere Calders cal destacar el Premi Sant Jordi, que el guanya gràcies a l’obra esmentada amb anterioritat, L’ombra de l’atzavara. També va rebre, l’any 1986 el Premi d’Honor de les Lletres i al 1993 el Premi Nacional de Periodisme.
Continue reading »

Comments (1)
Autors, Novel·la

Isabel Allende, l’Illa sota el mar

Una obra on l'esclavisme és el protagonista de fons
By , on 18 de gener de 2010
L'illa sota el mar

L'illa sota el mar

L’última obra d’Isabel Allende captiva al lector amb un drama basat en l’esclavitut. Zarité, la protagonista del llibre, amb només 9 anys és venuda com esclava a l’amo d’una plantació de sucre de Santo Domingo a finals del segle XVIII. La nena anirà creixent en un ambient dur i cruel on cada personatge l’impregnarà amb sort o desgràcia. Gràcies a una rebel·lió d’esclaus la Zarité aconseguirà fugir, desfent-se de l’ambient que l’oprimeix com a ésser humà i com a dona. Buscarà, amb la força que la caracteritza, la llibertat i la dignitat que des d’un primer moment li fou negada.

Durant aquesta novel·la descobrirem els canvis que sofreix la Zarité durant el transcurs de la seva vida, però no només des de la perspectiva personal, ja que l’autora ha tingut en compte els canvis polítics relacionats amb les condicions de vida dels esclaus i la lluita d’aquests per la llibertat somiada. A més, el fil de l’obra és la propia condició de la Zarité, és a dir, una jove maltractada per la seva condició d’esclava, però que a més és negra i dona. Aquests trets són el que fan que la protagonista lluiti per la llibertat i de la seva mà podem veure la lluita de la resta d’esclaus per la dignitat humana.

Novament l’autora utilitza com a protagonista principal una dona i és que l’obra d’Isabel Allende és coneguda pels seus personatges femenins. La propia autora es defineix com a feminista i defensora dels drets de la dona i són moltes les obres on ha demostrat aquests principis. Gràcies als personatges literaris d’Isabel Allende qualsevol dona pot sentir-se identificada amb elles, no només pel carisma, també per la realitat dels sentiments i fets que les envolten.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio