LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘foto gianni rodari’

Llibres

La Fira del Llibre de Madrid tanca amb una baixada de les vendes

L’afluència de visitants es manté, una dada molt positiva
By , on 13 de juny de 2012

La Fira del Llibre de Madrid ja ha tancat les seves portes; després de dies de vendes, xerrades, firmes i activitats literàries toca fer recompte i la veritat és que les xifres no són gaire positives. Les vendes han baixat un 19% respecte a l’any passat i la facturació s’ha situat entorn als 6.500.000 euros, un milió i mig menys que al 2011.

Cartell de la fira d'aquest any, dissenyat per Chema Madoz, Premi Nacional de Fotografia 2000

Amb unes dades així, veiem com el món de la literatura no ha pogut desentendre’s de la situació regnant i s’ha vist esquitxat per la conjuntura negativa. Lluny queden els dies de glòria, i és que ara només queda seguir lluitant i remant per aconseguir que, tot i els mals moments, la gent no doni l’esquena als llibres. Ells poden ser en molts casos la via per escapar.

A la 71 edició de la fira han participat 435 expositors, dels que 52 són de llibreries generals, 66 de llibreries especialitzades, 272 d’editorials, 11 de distribuïdores i 24 d’organismes oficials. El país convidat aquest any ha estat Itàlia sota el lema: ‘Itàlia, un país per llegir’ i en el seu honor s’ha portat a terme un ampli calendari d’activitats relacionades. De fet, l’escriptor italià Claudio Magris va ser l’encarregat d’inaugurar el programa d’esdeveniments.

Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

‘Nascuts per la llegir’, el foment de la lectura entre els més petits

El projecte aposta per la lectura com a eina per enfortir el vincle entre pares i fills
By , on 8 de maig de 2012

El foment de la lectura des dels primers anys de vida és essencial per aconseguir que aquesta passió cali en el nen i l’acompanyi la resta de la seva vida. Per això existeixen iniciatives que faciliten l’accés del nens als llibres infantils i els apropen al món literari, un món que quan enganxa és molt complicat d’abandonar. Una d’aquestes iniciatives és ‘Nascuts per llegir’.

Entra al seu web i descobreix aquest projecte!

< El projecte neix el 2002 gràcies al treball d’un grup de professionals lligats a la literatura infantil i les biblioteques. Té el seu origen a Itàlia sota el nom ‘Nati per leggere’ i a causa de l’enorme èxit que té allà creua les fronteres i arriba al nostre país. El projecte es presenta a una gran quantitat d’institucions relacionades, com el Col•legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya o el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves; d’aquesta forma, aconsegueix el suport necessari per tirar endavant.

Continue reading »

Comments (0)
Especials

Comença la sisena edició del Concurs de Relats Curts de TMB

Com a novetat, es vol relacionar el concurs amb la diada de Sant Jordi, amb una categoria per fer una versió de la llegenda relacionada amb el transport metropolità
By , on 27 de març de 2012

Aviat serà Sant Jordi i per això, aquesta setmana comença la sisena edició del Concurs de Relats Curts Online de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que durarà del 26 de març fins el 26 d’abril. Mitjançant aquest concurs, TMB promou la cultura de llegir i escriure a través una acció participativa. Es poden presentar relats d’una pàgina, uns 3.500 caràcters aproximadament, en català o castellà, que expliquin una història real o imaginada en autobús o al metro de Barcelona.

Foto-relat

Un exemple de com ha de ser un foto-relat

Hi ha diferents categories que has de tenir en compte: lliure, Sant Jordi, foto-relat i relat dadaista. Però el més important són els premis. El guanyador de la categoria de lliure rebrà un iPad i 10 codis de llibres electrònics. Per la resta de categories, el guanyador obtindrà un e-reader Kindle amb 10 codis de llibres electrònics. També rebran aquest premi els creadors dels relats més llegits a la web. I tots els que quedin en segona posició, guanyaran un lot de llibres en paper. Per tant, intenta-ho i participa-hi, que no hi perds res.

Per participar a la categoria lliure, cal presentar un relat sobre alguna experiència teva, real o imaginària, viscuda al transport metropolità. Però en aquesta sisena edició, la novetat és la categoria Sant Jordi. Aprofitant la proximitat amb la diada, consisteix en fer una versió de la llegenda, sempre que tingui relació amb el bus o el metro.

Continue reading »

Comments (0)
contes

‘Contes del geni de la fantasia’ recull sis de les obres més significatives del Gianni Rodari

Imaginació, personatges hilarants i molt d’humor són els ingredients essencials de la literatura de l’autor
By , on 31 de octubre de 2011

Enguany i amb motiu de la commemoració dels noranta anys del naixement de Gianni Rodari i els trenta anys de la seva mort, l’editorial Galera ha editat un recull de sis de les obres més significatives de l’autor, ‘Contes del geni de la fantasia’. Presentat com si fos un menú, el llibre consta de dos entrants: ‘Els viatges d’en Joanet Esquenadret’ i ‘El llibre dels perquè’; dos primers: ‘Contes llargs com un somriure’ i ‘Atalanta’; i per últim, dos segons: ‘Gelsomino al país dels mentiders’ i ‘Les aventures d’en Cebeta’.

Portada d'aquesta edició de luxe

El recull està presentat en una edició de luxe i compta amb la col•laboració del dibuixant argentí Gustavo Roldán, que ha fet les il•lustracions de tots els contes. A més, inclou una cinta de lectura i un disseny molt acurat; tot per aconseguir gaudir de les històries de Rodari en la seva màxima expressió.

Pel que fa als contes escollits per formar part d’aquest recull tan emotiu, trobem sis de les obres més significatives i representatives dels diferents gèneres i estils de Gianni Rodari. El primer, ‘Els viatges d’en Joan Esquenadret’, és una mescla de poesia i novel•la i és que cada món que visita el protagonista es descrit en vers i rima, de forma que en acabar de llegir-ho ens podem imaginar perfectament el lloc en el que es desenvolupen els fets. El segons és ‘El llibre dels perquè’, publicat quatre anys després de la seva mort que recull una sèrie de respostes a les preguntes més absurdes i inversemblants dels nens petits.

Continue reading »

Comments (0)
contes

Els contes d’Almodóvar, una recuperació de la tradició indoeuropea

L’escriptor sevillà, que no el director manxec
By , on 13 de octubre de 2011

La majoria de nosaltres si escoltem el cognom Almodóvar ens deixem portar sense cap tipus de recel fins al món del cinema, on un director manxec molt peculiar treballa amb molta il·lusió en unes creacions cinematogràfiques sense precedent. Allà, ens imaginem al Pedro Almodóvar rodejat de les seves muses, entre les que segur que trobarem a Penélope Cruz, buscant el millor angle per gravar la pròxima toma.

Portal web de l'autor

Però existeix un altre Almodóvar menys conegut entre la població rasa, però admiradíssim en el món literari. Un Almodóvar de contes, relats infantils i novel·les, un Almodóvar Sevillà. És l’Antonio Rodríguez Almodóvar, autor de més de 50 llibres de diversa índole entre els que destaquen els ‘Cuentos a la media Lunita’ que va arribar a les lletres catalanes el 1986 com els ‘Contes de la Lluna la Bruna’ gràcies a l’editorial Algaida.

A més de per la seva literatura, aquest escriptor i professor sevillà és conegut entre els seus col•legues pels seus estudis del folklore de transmissió oral a partir dels quals ha pogut recollir i analitzar relats tradicionals com els que trobem a ‘Cuentos al amor de la lumbre’, una recopilació de comptes populars.

Continue reading »

Comments (0)
contes, Llibres digitals

Mira’m. Contes de vides especials.

Nou biogràfies de persones tan diferents i tan properes com la resta
By , on 22 de abril de 2010

Portada del llibre

Avui no volem parlar-te de cap autor cèlebre o conegut, sinó de varies persones ordinàries que han plasmat en un llibre les seves experiències i sentiments més profunds. Encara que ells no són com la resta, els agradaria que els tractessin com tal. Els autors del llibre són especials perquè tenen una minusvalia, però són com tots els demés perquè senten, riuen i ploren de la mateixa manera. Aquest llibre està dedicat a les fronteres que s’interposen entre aquells que són considerats com distints i tota la resta. Per a que un dia desapareguin.

Mira’m, contes de vides especials és un llibre per a aquells que volen trobar autenticitat i sinceritat a través de la lectura. Editat per Cossetània Edicions (també pots trobar-ho en versió digital), el llibre respon a una iniciativa de la fundació Mas Albornà. Un grup que porta més de 40 anys realitzant valuosos treballs per a la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat i malaltia mental a la zona de l’Alt Penedès. Els noms propis es succeeixen: Mercè, Ada, Marius, Elisabet, Àngel, Miquel, Josep, Rafael i Margarida. Tots ells han volgut compartir amb el lector les seves biografies.

Fer una ullada cap una realitat aliena y quasi invisible és un exercici de responsabilitat social que tots hauríem de fer. Per respecte a tots aquells que ens passen desapercebuts, que són invisibles per a nosaltres, preocupats com estem en les nostres vides. Les persones amb diferents graus de discapacitat, així com els malalts mentals, existeixen i formen part de la societat… encara que hi hagi qui prefereixi obviar aquest fet. Es més, si mirem de prop a qualsevol persona, tot el món és diferent de la resta.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres digitals, Opinió

Política 2.0, d’Ernest Benach

Internet i les noves tecnologies: una nova manera d'exercir la política catalana
By , on 2 de abril de 2010

La tecnologia aplicada a la política europea i catalana

El món de la política ha de canviar. En temps de crisi no és estrany que apareguin llibres i manuals sobre com evolucionar en les diferents àrees de la vida pública i privada un cop arribat el fi d’una etapa de creixement econòmic. Això mateix és el que pareix que ha pensat el Diputat per Esquerra Republicana i President del Parlament de Catalunya Ernest Benach, que aquest mes publica el seu darrer llibre: Política 2.0. Un manual didàctic en to d’assaig que ens invita a aplicar les noves eines tecnològiques dins del camp de la política.

Allò més interessant de Política 2.0 és el fet de que no es tracta d’un llibre per a polítics ni sobre els polítics. Al contrari, la voluntat de Benach és obrir noves portes al diàleg entre ciutadans per tal d’aclarir què significa fer política al segle XXI i com les tecnologies 2.0 poden ajudar-nos a trobar el bé comú. Mitjançant una sèrie d’experiències personals, el líder d’esquerra proposa desenvolupar la tecnologia por millorar la democràcia. Just en el moment on tots pensàvem que la política estava estancada en una posició anacrònica, Ernest Benach ens proposa canviar-ho tot per recuperar la confiança. ¿És aquesta una solució a la desesperada?

La construcció de la Catalunya del futur passa, segons l’autor, per un nou sistema de deliberació global on tots tinguem una veu. És per això que estableix com necessaris els sistemes en xarxa i les comunicacions on-line com exemple de participació igualitària. Segons les prediccions del polític, en tres legislatures es podria incloure el vot per Internet, a més d’instaurar canals de comunicació directes i sense intermediaris entre els ciutadans i la classe política. Així, eines com els blogs o les xarxes socials poden apropar postures i fer la classe dirigent molt més accessible.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres gratuïts

Descarrega llibres de matemàtiques gratis

Més de 500 textos per a descarregar
By , on 29 de novembre de 2009
La calculadora, fidel acompanyant en el món matemàtic

La calculadora, fidel acompanyant en el món matemàtic

Les matemàtiques acostumen a ser un autèntic mal de cap per a molts infants i joves durant la seva etapa d’estudiants. Prefereixen memoritzar lliçons de socials, naturals o història abans de posar-se davant un problema i pensar en quina pot ser la solució, buscar operacions adients i arribar a resoldre’l.

Tanmateix, les matemàtiques es poden convertir en una autèntica passió si li posem interès. Fins i tot les podem veure com un joc si les dominem, i cada problema serà un repte a superar.

Com a prova tenim els jocs de la Nintendo DS que ens plantegen qüestions matemàtiques, i estem parlant d’un videojoc. Sobre matemàtiques existeixen moltíssims recursos, jocs i dinàmiques i materials interessants que els pares i professors han de conèixer per a fer d’aquesta ciència quelcom atractiu.

Recorrentel Web a la recerca d’un llibre que ens han sol·licitat he donat amb un lloc molt interessant, sobretot per als amants de les Matemàtiques, que crec els serà de molta ajuda, o això esperem almenys.

Es tracta d’un portal on podreu descarregar llibres de Matemàtiques gratis i així recolzar-vos en els vostres estudis amb textos de tot tipus, des d’aquells amb conceptes claus, fins a centenars d’exercicis per a resoldre.

No parlem només de llibres de problemes com els clàssics que ens feien fer durant les vacances d’estiu, sinó que també hi ha llibres de lectura sobre el món de les matemàtiques, fins i tot posant-nos en el lloc de gent a qui no li agradaven, com és el cas del protagonista de El diable dels números, de Hans Magnus E.

Aprotiteu aquesta autèntica biblioteca de les matemàtiques per a acostar-vos més a aquesta ciència, sigueu joves o adults. Es tracta d’una sel·lecció interessant amb obres destacades on trobareu també petits trucs per a resoldre millor els problemes o fer-los en menys temps.

Podeu accedir al lloc en qüestió i descarregar llibres de Matemàtiques que necessiteu o simplement, que més us apeteixi per a conèixer molt més en profunditat aquesta complexa (almenys per a mi) ciència. Teniu més de 500 textos per a gaudir!

Foto: calculadora per Daniela Cristina a Flickr

Comments (0)
Autors, Llibres, Premis

Contes per a jugar, de Gianni Rodari

Un llibre per a nens que sempre pot llegir un adult
By , on 25 de agost de 2009

Portada del llibre de contes

Portada del llibre de contes

Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sens dubte els Contes per a Jugar (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet va rebre en 1970 el premio Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils. El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentats per l’autor respon a una premissa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb 3 finals cadascun, de manera que el lector pot triar el final que més li agradi, o inventar-se un propi.

Rodari tria després un dels 3 finals proposats, i explica les raons que li han dut a escollir-lo. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins a juvenil. Els vint contes, dotats tots d’un malbaratament d’ironia i fins a humor negre, suposa aire fresc per a tot el que hem vist abans. Entre centenars de contes replets d’il·lustracions i que poc espai deixen a la imaginació del nen-lector, Contes per a jugar és tot imaginació, és tot evocació. Triar un dels 3 finals i pensar per quins s’ha triat aquest, o posar-se en el lloc de Rodari, i fantasiar sobre la destinació dels personatges, ja constitueïx una idea genial.

Però si a més tenim en compte la qualitat mitjana dels contes, llavors ja parlem d’una obra mestra dintre de la literatura infantil. La simbologia de molts dels contes és bastant palpable, Rodari es permet el luxe fins i tot d’introduir insinuants i subtils sàtires sobre la societat, o situacions surrealistes com portes a reflexions més evidents, i impregna tot d’un sentiment entre la malenconia més profunda i la jovialidad més descarada.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Llibres digitals

Molts contes per a jugar, de Gianni Rodari

By , on 22 de octubre de 2008


Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sense cap dubte Molts contes per a jugar (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet, va rebre el 1970 el premi Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils.

El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentar per l’autor respon a una premisa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb tres finals cadascun, de manera que el lector pot escollir el final que més li agradi, o inventar-se un propi. Rodari escull després un dels tres finals proposats, i explica les raons que li han portat a escollir-ho. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins i tot juvenil.
Continue reading »

Comments (0)

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio