LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘el canvi e la xarxa’

Llibres

Les biblioteques madrilenyes encara esperen les novetats literàries de 2013

La demora en el repartiment d’exemplars afecta als usuaris
By , on 13 de maig de 2014

Les biblioteques públiques madrilenyes no reben novetats literàries des de l’any passat tot i haver-se aprovat les partides pressupostàries per a l’adquisició de nous lliures, segons reconeixen els propis bibliotecaris de la capital. Els lectors es veuen empesos a adquirir les novetats literàries, ja que amb sort pot haver-hi un exemplar –que és perquè l’han donat les pròpies editorials– a compartir entre els 3 milions d’usuaris de la xarxa pública de biblioteques

“L’última vegada que ens van arribar llibres nous va ser en el passat Nadal”, confirma darrere del mostrador una treballadora d’un altre centre bibliotecari de la capital. Per la seva banda, l’Ajuntament de Madrid no ho desmenteix: els 230.000 euros previstos en 2014 per a l’adquisició de llibres encara no s’han utilitzat, per lo qual no arriben les novetats literàries. A més, queda pendent el lliurament d’exemplars comprats l’any passat (uns 8.000, segons els propis treballadors) que segueixen emmagatzemats en la Unitat Central de Biblioteques de la calli Príncep de Vergara.

Tot i que l’administració reconeix aquesta demora en l’arribada de nous títols a les biblioteques, s’excusen en les retallades que s’han hagut de realitzar a l’administració. El Govern madrileny, amb Ana Botella al capdavant, ha decidir al 2012 “prescindir dels contractes menors per adquirir llibres, i en 2013 la compra es realitza d’un únic cop”; segons ha explicat un portaveu municipal. Amb l’objectiu d’estalviar al màxim, l’adjudicació del contracte anual per a l’adquisició de llibres, que es va portar l’empresa Infobibliotecas, es va dividir en quatre únics lots el passat mes setembre. Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals

Les biblioteques basques oferiran préstec de llibres digitals

Una alternativa gratuïta i legal a la ‘pirateria’ neix al País Basc
By , on 23 de abril de 2014

Les biblioteques municipals basques oferiran el préstec de llibres digitals per als seus socis a partir d’aquest estiu. El viceconseller basc de Cultura, Joxean Muñoz, i els representants del sector editorial del País Basc han signat un acord a través del qual els socis de la xarxa de biblioteques municipals podran optar a un nou servei de préstec d’un catàleg amb gran varietat de títols digitals, que estarà disponible per aquest estiu.

La novetat de l’acord signat a San Sebastià implica que, per primera vegada a l’estat espanyol, es signa una llicència de pagament per usos, que alhora inclou un contracte en vigor entre l’autor i l’editor. Així doncs, el Govern del País Basc compra les llicències dels llibres digitals que inclourà al catàleg, on un mateix exemplar de llibre digital es podrà prestar a 20 socis diferents i sense que hi hagi un límit de temps per a aquesta llicència.

La plataforma digital ‘liburuklik’ autoritzarà un únic préstec simultani per soci, amb una durada màxima de 21 dies per a expirar la llicència de lectura del llibre digital, que es podrà efectuar mitjançant dues modalitats: descàrrega o ‘streaming’. Per la seva banda, el Govern Basc té previst oferir al llarg de 2014 unes 25.000 llicències de llibres digitals, que equivalen a 500.000 préstecs, de les quals 8.750 seran en basc i 16.250 en castellà; alhora que ampliaran la seva oferta de llibres de paper.

Segons ha explicat el Departament basc d’Educació, Política Lingüística i Cultura en un comunicat, l’acord neix amb vocació d’iniciar un projecte a llarg termini i donar impuls a l’edició de llibres digitals al País Basc, que passa en primer lloc per oferir un catàleg públic. D’aquesta manera, en un termini aproximat de tres mesos, els usuaris de la xarxa de lectura pública que entrin en ‘liburuklik’ amb el seu nom d’usuari i clau podran accedir al préstec dels llibres digitals que el portal inclogui a les seves existències.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘CeroCeroCero’ el nou llibre de Roberto Saviano

L’escriptor esbudella el negoci de la cocaïna
By , on 2 de març de 2014

Nascut a Nàpols. Forçós coneixedor de primera mà de la màfia italiana. En aquest context, el periodista Roberto Saviano va escriure al 2006 el llibre ‘Gomorra. Un viaje al imperio económico y al sueño de poder de la Camorra’ un vibrant i revelador escrit sobre els negocis reals d’aquesta organització. Aquest treball d’investigació va suposar que Saviano fos amenaçat de mort per la Camorra, de la qual se’n ha pogut salvar gràcies a l’espectacular suport que va rebre intel•lectuals com Umberto Eco i –com ell mateix reconeix– d’estar al boca a boca de la ciutadania.

Aleshores ençà, Saviano viu amagat del món i amb escortes policials les 24 hores, però això no ha impedit que el mordaç escriptor torni a enfonsar-se a les clavegueres i presenti un nou llibre: ‘CeroCeroCero. Cómo la cocaína gobierna el mundo’ (Anagrama, 2014). Sense deixar del tot el crim organitzat italià, Saviano s’endinsa en el funcionament mercat global de la cocaïna i el seu impacte en les finances internacionals.

Amb la capacitat d’endinsar-se més enllà de les simples aparences i no deixar-se enlluernar, Saviano arranca amb la tesi que el consum de cocaïna s’ha estès per tot el món, per totes les capes socials, fins a formar una prolífica xarxa de consumidors que mouen una massa de diners colossal. I aquesta demanda té la seva arrel en el món que ens envolta: “es la droga performativa”. La resposta a una societat sense límits i competitiva on forçar als individus a anar més enllà de les seves capacitats és la norma en el mercat laboral.
Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

L’Evangeli segons Jesucrist, de José Saramago

"Aleshores el Diable va dir, S'ha de ser Déu, perquè t'agradi tant la sang."
By , on 3 de octubre de 2012
La Pietà

La Pietà de Michelangelo, a la Basílica de Sant Pere del Vaticà

‘L’Evangeli segons Jesucrist’, de José Saramago, és un llibre complicat de llegir. En primer lloc, perquè costa de veure l’objectiu del mateix. És sabut per tothom que l’autor era ateu, de manera que, en un primer moment, es pot pensar que el llibre ha de ser crític amb la religió cristiana, però no ho és del tot. No és el primer llibre que Saramago escriu sobre el cristianisme, també hi ha ‘Caín’, una obra meravellosa que explica els episodis més desagradables de Déu a l’Antic Testament, intentant presentar els fets tal i com són: una faula.

Aquest Evangeli de Saramago és ben curiós i original, perquè presenta el naixement de Jesús com a home i no com a divinitat. Així doncs, Jesús és fill dels seus pares, com tots els humans (i res de sants i verges). Ara bé, també es fa un retrat de l’època i de les formes de pensar del moment (i, en definitiva, les creences religioses que arriben fins als nostres dies). Per exemple, la inferioritat de la dona a la societat. Hi ha un moment en què Josep es planteja si parla amb la seva dona o no, perquè creu que Déu, després, li demanarà comptes sobre les converses que ha tingut amb ella, sobre si eren útils o innecessàries. El personatge de Maria es veu com una dona submisa, silenciosa i, inclús, pecadora.

Els personatges que apareixen durant la vida de Jesús, són el més reals possibles. Saramago no mitifica, ni idealitza, ni converteix en divinitat així com així a cap personatge. Jesús, per exemple, no manté una vida tan pura amb Maria Magdalena com predica l’Església, sinó que mantenen relacions sexuals i fan vida de parella, malgrat la seva mare no estar-hi d’acord. Jesús té enemics, comet errors, dubta i té pors com qualsevol persona al món. Aleshores, què té d’important Jesús a la història? Se li planteja un debat moral entre convertir-se en una divinitat molt poderosa a canvi de morir, ser torturat i que al món hi hagi guerres, morts i injustícies en nom seu. Un dels moments més destacables del llibre és la conversa amb Déu i el Dimoni, perquè José Saramago fa una interessant reflexió sobre què és el bé, el mal i el poder.

Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

‘Ramona, adéu’, un passeig per la Barcelona del segle XX

És la primera novel·la de la Montserrat Roig, escrita l’any 1972
By , on 19 de octubre de 2011

Descobrir Barcelona en tres èpoques i des de tres punt de vista diferents és només una des coses que podràs fer si llegeixes ‘Ramona, adéu’; la primera novel·la que va escriure Montserrat Roig cap a l’any 1972. Tres dones, tres generacions però un mateix nom, Ramona, i una mateixa ciutat, Barcelona.

Tres generacions i tres formes de veure una mateixa ciutat

‘Ramona, adéu’ relata la vida i els camins que decideixen agafar tres dones de diferents generacions que busquen la seva pròpia identitat. L’àvia, la mare i la filla són tres dones amb característiques totalment diferents i és que mentre que les dues primeres estimen Barcelona amb bogeria, la tercera la veu totalment decadent. Gràcies a un diari que apareix al relat sabem que l’àvia Ramona viu a una època en la que el barri de Gràcia encara era un poble separat de la ciutat, l’època en la que s’inaugura el primer tramvia elèctric. L’última Ramona, la Mundeta, en canvi, és una universitària que viu a una Barcelona franquista en la que la grisor ho envolta tot. Es tracta d’uns anys de la història de la ciutat comtal en la que la decadència és la protagonista i entre els seus carrers només es salven algunes zones i espais interessants, normalment els més antics.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Premis

“Veus que s’apaguen, la mort de les llengües del món”, de Daniel Nettle i Suzanne Romaine

Una crida a la protecció i conservació lingüística
By , on 28 de gener de 2011

Portada de la versió original en anglès

S’extingirà el català? Avui ningú sap la resposta d’aquesta pregunta, però el que sí sabem és que si les coses continuen com fins ara, gairebé la meitat de les llengües del món es podrien extingir en el pas dels cent anys vinents. Quines són les causes d’aquest procés tan ràpid? Què podem fer per contrarestar-lo? Aquestes són algunes de les qüestions que guien la recerca dels autors de “Veus que s’apaguen, la mort de les llengües del món” que ens porten a través d’un viatge fascinant i dramàtic a la descoberta d’una realitat que és gairebé desconeguda de l’opinió pública contemporània. L’extinció de les llengües és la punta d’un iceberg que afecta la totalitat de l’ecosistema mundial”

Amb aquesta sinopsis se’ns presenta el llibre de Daniel Nettle i Suzanne Romaine “Veus que s’apaguen, la mort de les llengües del món”, amb el títol original en anglès “Vanishing Voices. The Extinction of the World’s Languages”; una obra centrada en la crítica i l’intent de difusió d’un problema real i actual, la desaparició de moltes llengües amb anys i anys de tradició. Una conseqüència directa de la globalització i de l’aparició de jerarquies lingüístiques.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres digitals, Opinió

Xarxes socials literàries, un punt de trobada virtual pels adeptes a la lectura

Librofilia, Lecturalia o Megustaescribir són algunes de les xarxes que podràs trobar
By , on 19 de gener de 2011

Una xarxa social dedicada a la literatura: librofilia

El naixement de les xarxes socials ha marcat un abans i un després en el transcorre de les nostres vides, almenys de les d’uns quants. Arribar a casa i obrir el Facebook, Twitter o qualsevol d’elles s’ha convertit en la rutina diària, molt més important fins i tot que revisar el correu electrònic. Era d’esperar que amb el temps les xarxes socials s’expandissin a altres territoris i altres temes, més enllà de les relacions d’amistat. Doncs bé! Un dels temes que ha acollit amb els braços oberts aquest tipus d’interacció de la web 2.0 és la literatura. I direu, però quina relació té el que et pugui twittear un amic amb les novetats literàries? Doncs molta perquè, i si el que et twittea el teu amic o qualsevol conegut són les novetats literàries?

Amb la intenció d’unir web 2.0 i literatura nasqueren portals webs com Megustaescribir, Lecturalia o Librofilia, webs relacionades amb la literatura des de diferents àmbits. EL primer, per exemple, és la xarxa social literari de l’empresa Random House Mondadori, a través de la qual els usuaris poden rebre informació de novetats editorials, escoltar podcasts, compartir els seus interessos amb altres usuaris o crear un blog propi. Les barreres temàtiques desapareixen per donar pas al: “res és impossible”.
Continue reading »

Comments (3)
Llibres digitals

Ebook, avantatges i inconvenients

Els llibres digitals estan molt de moda avui en dia tot i que encara hi ha gent que els hi guarda un cert recel
By , on 7 de desembre de 2010

Amazon va ser la primera empresa en comercialitzar els e-readers

Des de fa uns anys estem presenciant l’increment en l’escala de popularitat dels llibres electronics o e-books. Per començar, cal diferenciar entre e-book i e-reader: el primer és el llibre en si, el contingut; el segon, en canvi, és el suport en el que llegirem els llibres electrònics i per tant la màquina que hem d’adquirir a les tendes. La confusió entre aquests dos termes és molt habitual, per això, moltes vegades quan anem a comprar un e-reader demanen un e-book. Que ens entenem és veritat, però cal diferenciar els dos termes.

En un primer moment, la societat va presentar cert recel en l’adquisició tant dels e-books com dels e-readers; sobretot perquè eren molt cars, hi havia poca diversitat de llibres electrònics i es desencadenà certa nostàlgia i aire romàntic als llibres en paper: qui no ha sentit parlar de “a mi m’agrada molt més passar les fulles d’un llibre real que no baixar el cursor de l’e-reader”. És veritat que estem molt acostumats als llibres de papers però no podem negar l’evidència, i de fet els anys l’han corroborat, que és un avanç impressionant i que facilita molt el transport de grans toms.

Entre les principals avantatges dels e-readers trobem:
El seu pes: l’e-reader és un suport molt lleuger que ens permet tenir llibres i llibres dins la seva memòria sense que aquest afecti al pes físic de la màquina.
Memòria: poder tenir centenars i centenars de llibres al nostre abast només és possible si estem a la biblioteca. Amb els e-books podem llegir pàgines i pàgines de literatura mentre viatgem en transport públic o esperem la sortida dels nens de l’escola.
Internet: un dels serveis que ofereixen els e-readers és la possibilitat de connectar-te a la xarxa i així poder consultar les biografies dels autors o algun terme que no haguem entès.
Canvi de lletra: podem augmentar la mida de la lletra per facilitar la lectura.

Entre els inconvenients trobem:
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres digitals

Jordi Ferré: “Ens hem d’acostumar a treballar en una situació híbrida entre el paper i el digital”

By , on 3 de maig de 2010

Jordi Ferré

Jordi Ferré és l’editor de Cossetània, editorial catalana amb 14 anys de trajectòria que, a més dels títols en paper, ha fet una aposta forta per l’edició digital com a membre de l’iniciativa Edi.cat. Avui parlem amb ell tot coneixent la seva opinió sobre l’estat actual de les editorials catalanes, els llibres digitals i perspectives de futur.

-Quina és la salut actual dels llibres en català?
-Al llibre en català especialment el que li falten són més lectors. Hem de tenir en compte que tan sols una de cada cinc persones que llegeix a Catalunya ho fa en català i estem estancats en aquesta situació. És cert que s’ha millorat respecte fa vint o trenta anys però ara la situació sembla ara estancada. El nombre de títols que s’editen en català està també estancat en els darrers anys. Hi ha possibilitats de creixement però cal analitzar perquè no tenim més lectors. Una de les possibles causes és que en molts sectors no hi ha pràcticament oferta en català o n’hi ha molt poca com per exemple en el món de les guies de viatge, de traduccions d’assaig, de llibres tècnics, d’informàtica o en sectors com el llibre de bricolatge, jardinaria o mascotes.

-Creu que el pas a la venda de llibres en digital és una nova oportunitat de difondre més la llengua?
Sí, clarament. A Internet el català està molt ben posicionat i cal seguir en el llibre digital en aquesta línia. La llengua a Internet esdevé comunitat i això cal aprofitar-ho. Én aquest sentit és molt interessant que des de Catalunya es vagi al davant, com està succeïnt actualment, en la creació de plataformes digitals. A més a més, els editors que editen en català estan apostant també pel món digital. Cal treballar en aquest sentit perquè el llibre digital en català tingui un bon posicionament a la xarxa i que disposi també d’una àmplia oferta.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres digitals, Opinió

Política 2.0, d’Ernest Benach

Internet i les noves tecnologies: una nova manera d'exercir la política catalana
By , on 2 de abril de 2010

La tecnologia aplicada a la política europea i catalana

El món de la política ha de canviar. En temps de crisi no és estrany que apareguin llibres i manuals sobre com evolucionar en les diferents àrees de la vida pública i privada un cop arribat el fi d’una etapa de creixement econòmic. Això mateix és el que pareix que ha pensat el Diputat per Esquerra Republicana i President del Parlament de Catalunya Ernest Benach, que aquest mes publica el seu darrer llibre: Política 2.0. Un manual didàctic en to d’assaig que ens invita a aplicar les noves eines tecnològiques dins del camp de la política.

Allò més interessant de Política 2.0 és el fet de que no es tracta d’un llibre per a polítics ni sobre els polítics. Al contrari, la voluntat de Benach és obrir noves portes al diàleg entre ciutadans per tal d’aclarir què significa fer política al segle XXI i com les tecnologies 2.0 poden ajudar-nos a trobar el bé comú. Mitjançant una sèrie d’experiències personals, el líder d’esquerra proposa desenvolupar la tecnologia por millorar la democràcia. Just en el moment on tots pensàvem que la política estava estancada en una posició anacrònica, Ernest Benach ens proposa canviar-ho tot per recuperar la confiança. ¿És aquesta una solució a la desesperada?

La construcció de la Catalunya del futur passa, segons l’autor, per un nou sistema de deliberació global on tots tinguem una veu. És per això que estableix com necessaris els sistemes en xarxa i les comunicacions on-line com exemple de participació igualitària. Segons les prediccions del polític, en tres legislatures es podria incloure el vot per Internet, a més d’instaurar canals de comunicació directes i sense intermediaris entre els ciutadans i la classe política. Així, eines com els blogs o les xarxes socials poden apropar postures i fer la classe dirigent molt més accessible.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio