LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘barcanova llengua catalana’

Llibres

Els triomfadors de Sant Jordi 2014

Escriptors de renom han compartit vendes amb sagues juvenils
By , on 20 de maig de 2014

Les vendes de llibres de Sant Jordi han confirmat a l’autor suec Jonas Jonasson com el principal triomfador, en el seu llibre ‘L’analfabeta que va salvar un país’ (títol en l’edició catalana) ha sigut el segon exemplar més venut en la categoria de llibres de ficció en llengua castellana i el primer en llengua catalana. Igualment, altres escriptors de renom han aconseguit fer l’estiu a les paradetes de llibres de tota Catalunya, on s’han escoltat noms com Almudena Grandes amb ‘Las tres noches de Manolita’, Pilar Urbà amb ‘La gran desmemòria’ o l’esportista Kilian Jornet amb ‘La frontera insivible’.

En aquest sentit, un dels escriptors de més renom que s’ha revifat aquest Sant Jordi ha sigut Gabriel García Márquez. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha explicat que la recent mort de l’escriptor sud-americà ha fet que la demanda dels seus llibres s’hagi disparat i que, fins i tot, algunes llibreries hagin esgotat les existències. La dèria pels llibres de Márquez ha sigut tal que, segons Daura, “no hi ha hagut un o dos títols que hagin destacat per sobre dels altres, sinó que la gent s’ha decantat per un ampli ventall de llibres”.

No obstant això, els títols no han funcionat igual de bé en totes les zones de Catalunya. Per demarcacions, a Girona el llibre més venut ha estat ‘Dies de frontera’ (Proa), de Vicenç Pagès Jordà; a Lleida ha venut més el títol ‘El lleidatà és fàcil.Txarra’l, sisquere!’ (Editorial Fonoll), de Robert Massip, Ferran Montardit i David Prenafeta; mentre que a Tarragona ha triomfat ‘La targeta postal a Tarragona. 100 anys d’història’ (Arola Editors), de Josep Maria Brull.

Igualment, els petits de la casa han marcat la seva pròpia tendència a la literatura infantil i juvenil, que en llengua catalana ha estat liderada per ‘La meva primera Història de Catalunya’ (La Galera), de Toni Soler; ‘Un Sant Jordi de bigotis’ (Estel Polar) del rosegador Gerónimo Stilton; ‘Sant Jordi i el drac’ (La Galera), d’Anna Canyelles; ‘La Llegenda de Sant Jordi’ (Estel Polar) de diversos autors i, repetint al podi, Gerónimo Stilton amb ‘Els actudits més extraràtics’ (Estel Polar).

En castellà els adolescents i no tan adolescents han imposat els seus gustos per les sagues literàries amb joves protagonistes, aconseguint que la saga de Verónica Roth aconsegueixi situar tots els seus exemplars entre els més venuts. Així doncs, en narrativa en castellà Divergent, Insurgent i Lleial (Molino), de Verónica Roth han estat els triomfadors; seguits de Sinsajo (Molino), de Suzanne *Collins i Mundial 2014 (Edicions B), de Francisco Ibáñez.

Així han quedat els diferents rànquings:

Ficció en català

1- L’analfabeta que va salvar un país (La Campana), de Jonas Jonasson.

2- Desig de xocolata (Proa), de Care Santos.

3- L’altra (La Magrana), de Marta Rojals.

4- Eufòria (Proa), de Xavier Bosch.

5- El primer heroi (Edicions B), de Martí Gironell.

Ficció en castellà

1- Les tres noces de Manolita (Tusquets), d’Almudena Grandes.

2- L’analfabeta que era un geni dels nombres (Salamandra), de Jonas Jonasson.

3- El joc de Ripper (Plaza&Janés), d’Isabel Allende.

4- Amor contra Roma (Edicions B), de Víctor Amela.

5- Dispara jo ja estic mort (Plaza&Janés) de Julia Navarro.

No ficció en català

1- La frontera invisible (Llaura Llibres), de Kilian Jornet.

2- Si Beethoven pogués escortar-me (Llaura Llibres), de Ramon Gener.

3- Cuina amb Joan Roca (Planeta), de Joan Roca Fontané.

4- Com ser un bon català (Columna), de Quim Morales.

5- 9N 2014 (Edicions B), de Jaume Barberà.

No ficció en castellà

1- La gran desmemoria (Planeta), de Pilar Urbà.

2- Jo vaig ser a EGB (Plaza&Janés), de Javier Ikaz/Jorge Díaz.

3- Cuina fàcil dels grans xefs (RBA), de diversos autors.

4- La jungla dels llests (Espasa), de Miguel Ángel Revilla.

5- Després d’acomiadar-me. Pepe Rubianes inèdit (Alrevés), de Pepe Rubianes.

Imatge: Monmar Comunicació

Comments (0)
Llibres

La Setmana del Llibre en Català de Barcelona combat la crisi

Més estants, llibres, editorials, llibreries, activitats i autors malgrat la crisi ecònomica i la crisi del sector.
By , on 17 de setembre de 2013

setmana llibre

Ja s’ha finalitzat la Setmana del Llibre en Català, una de les trobades més importants de les editorials que publiquen en la nostra llengua al nostre país. Del 6 al 15 de setembre a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona s’han realitzat més de 270 activitats per a tot tipus de persones amb l’objectiu de difondre la tasca realitzada per aquestes editorials i la importància de la literatura catalana. És molt destacable la celebració d’aquesta Setmana del Llibre en Català coincidint amb la Diada i la Via Catalana, com a forma d’enfortir la identitat catalana i la seva cultura. Ara bé, la crisi ha afectat el sector editorial en bona mesura, però això no ha sigut un impediment per celebrar la trobada de nou.

Malgrat la crisi econòmica i del sector editorial, degut a un descens força important en les vendes de llibres en els darrers anys, sorprenentment a la Setmana del Llibre en Català d’enguany s’hi ha presentat més editorials, més llibreries, més llibres i més activitats respecte els anys anteriors. A més a més, any rere any la Setmana compta amb més patrocinadors i col·laboradors, com l’Òmnium, el Gremi de Llibreters de Catalunya, BBVA, La Caixa, o mitjans de comunicació com TV3 o La Vanguardia.

L’edició de 2013 ha comptat amb homenatges a Salvador Espriu, Joana Raspall i Vicent Andrés Estellés, amb recitals, representacions teatrals, xerrades, conferències i concerts. L’autor Pep Albanell també ha rebut el Premi Trajectòria, per ser considerat un referent literari d’infants i joves. Ha publicat tot tipus de gèneres, com poesia, narrativa, obres de teatre, assaig i guions de teatre i cinema. La Setmana és una bona manera de donar a conèixer escriptors importants del nostre país i de guardonar-los per la seva obra i trajectòria. També és lloable la seva capacitat de potenciar la literatura i tots els gèneres, de les novel·les fins a poesia.
Continue reading »

Comentaris tancats a La Setmana del Llibre en Català de Barcelona combat la crisi
Llibres

Literatura independentista per preparar la Via Catalana

Us proposem alguns llibres de temàtica independentista per preparar la gran cadena humana organitzada per l'11 de setembre.
By , on 16 de juliol de 2013

Manifestació 11 de Setembre de 2012

Ja queda menys per l’11 de setembre, fita important a Catalunya, una diada que en els darrers anys ve carregada de sentiment i patriotisme. Per això, durant els dos mesos que encara queden fins aquest dia, us recomanem la lectura de llibres inspirats en el desig sobiranista que viu actualment el nostre país. És un tipus de literatura diferent a la resta, perquè es plantegen les idees sobre la independència, en el sentit de pensar en com serà el nou estat, com haurien de ser les relacions futures entre Catalunya i Espanya, o com hauria de ser el procés per tal de ser el més satisfactori possible.

Continue reading »

Comentaris tancats a Literatura independentista per preparar la Via Catalana
Llibres

‘Memòries: De la bonança a un repte nou (1993-2011)’, per Jordi Pujol

La següent presentació del llibre serà demà a Manresa
By , on 15 de maig de 2012

Portada del tercer i últim volum

Ja fa uns mesos que el tercer volum de les memòries d’un dels expresidents més estimats de Catalunya circula pel carrer, però Jordi Pujol encara assisteix a actes de presentació del llibre, sens dubte una senyal de la bona acollida que està rebent el text. Aquesta vegada, l’acte es situa a Manresa i és que demà mateix es presentarà el llibre ‘Memòries: De la bonança a un repte nou (1993-2011)’ a les vuit de la nit a Llibres Parcir (c/ Àngel Guimerà, 74).

Aquest últim llibre serveix per fer un repàs detallat de la història de Catalunya i segurament per això, es tracta d’unes memòries que han tingut un impacte molt important en la societat catalana. Pujol repassa personatges tan significatius com José M. Aznar, Pasqual Maragall, Josep-Lluís Carod-Rovira o Felipe González en uns anys, des de 1993 fins el 2011, en els que el govern català ha tingut una presència molt important dins el conjunt de d’Espanya. El perquè el trobem en projectes com l’Eix Transversal, l’ampliació de l’aeroport del Prat i l’arribada del TGV a Barcelona.

Continue reading »

Comments (0)
Premis

VI Premi Sambori Òmnium

Un premi escolar de narrativa en català destinat a promoure l’ús literari de la llengua catalana
By , on 31 de desembre de 2011

Òmnium Cultural convoca el VI Premi Sambori Òmnium, el premi escolar de narrativa en català destinat a promoure l’ús literari de la llengua catalana a les escoles i instituts. Enguany s’espera que participin al certamen més de 20.000 joves, tot i que només 18 aconseguiran lluitar amb el guardó Sambori Omnium Catalunya.

Portal web del concurs

Les bases del concurs són les següents:
1.Es convoca un premi de narrativa obert a tots els escolars del Principat, la Franja i Catalunya del Nord.
2.Les narracions hauran de ser individuals, originals i escrites en català.
3.La temàtica de la narració serà lliure.
4.S’atorgaran premis a les categories següents:
•Cicle Inicial de Primària (1r i 2n)
•Cicle Mitjà de Primària (3r i 4t)
•Cicle Superior de Primària (5è i 6è)
•Primer cicle de secundària (1r i 2n d’ESO)
•Segon cicle de secundària (3r i 4t d’ESO)
•Batxillerat i cicles formatius

Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

‘La Cua de Palla: retrat en groc i negre’, submergeix-te en el gènere negre i policíac

Els seus autors Jordi Canal i Artigas i Àlex Martí Escribà han fet un recull de les diferents etapes de la col•lecció
By , on 18 de desembre de 2011

Si ets un amant de la novel•la negra i policíaca no et pots perdre la col•lecció ‘La cua de Palla’, la més important en aquest gènere a Catalunya que es va publicar des dels anys setanta i fins fa uns anys. De fet, l’editorial La Butxaca va recuperar alguns dels seus títols més coneguts i els va reeditar.

Coberta de l'obra del Jordi Canal i Artigas i l'Àlex Martí Escribà

El mes passat i en relació a aquesta col•lecció, els escriptors especialitzats en el gènere negre i policíac, Jordi Canal i Artigas i Àlex Martí Escribà van presentar el seu llibre ‘La Cua de Palla: retrat en groc i negre’, fent referència a les emblemàtiques cobertes que aquestes històries portaven. L’obra està publicada per l’editorial Alrevés recull les diferents etapes d’aquesta col•lecció; els autors fan un recorregut per la història del gènere en aquells anys i context i elaboren un apèndix de consulta sobre la col•lecció i les seves adaptacions al cinema. Les cobertes del llibre han estat a càrrec de Jordi Fornas, mort recentment i el pròleg de Xavier Coma.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals

Projecte Gutemberg, tota la literatura que imaginis a un sol clic

La secció en català compta cada dia que passa amb més llibres
By , on 23 de novembre de 2011

Si ens haguéssim de comprar tots els llibres que volem llegir al llarg de la nostra vida possiblement hauríem d’hipotecar el cotxe i part de la casa; almenys en el meu cas. Exageracions apart, no cal comprar-se tots els llibres que es llegeixen i les biblioteques en són una bona prova. A més, i de la mà de les noves tecnologies, ha arribat una altra forma de poder llegir tot tipus de llibres sense gastar. I tot gràcies a Internet!

Potser el disseny de la pàgina no és massa atractiu, però sí ho és el seu contingut!

Existeixen bases de dates amb milers i milers de títols a disposició dels usuaris de forma gratuïta. Si busquem algun títol en anglès, per exemple, el nombre de possibilitats és pràcticament infinita i tot i que es redueix bastant si entrem en els llibres en català s’ha de dir que cada dia trobem més i més obres. Un bon exemple de base literària en català i en molts més idiomes, és el Projecte Gutenberg; una iniciativa que, a més, té un punt al seu favor i és que els títols que hi ha penjats a la xarxa no violen els copyrights dels seus autors, almenys en quan a lleis americanes es refereix, ja que és d’aquell país d’on surt la iniciativa.

Continue reading »

Comments (0)
Autors

Salvador Espriu: narrador, poeta i dramaturg

Un autor de referència a les lletres catalanes
By , on 21 de novembre de 2011

“Penseu que el mirall de la veritat s’esmicolà a l’origen en fragments petitíssims, i cada un dels trossos recull tanmateix una engruna d’autèntica llum”.

Una de les seves obres més conegudes és 'Primera Història d'Esther'

Hi ha autors per els que no és suficient un sol gènere per expressar tot el que porten dins, tot el que volen exterioritzar. Autors que veient les limitacions d’endinsar-se en un sol gènere decideixen provar-ne uns quants i comprovar quin és el que millor s’adapta al que volen escriure. Salvador Espriu va començar amb la narració i anys més tard provà sort dins la poesia i el teatre, com a resultat, un autor català reconegut en els tres àmbits, mestre dels tres àmbits.

Va néixer a Santa Coloma de Farners l’any 1913 i va morir a Barcelona el 1985. En 72 anys es convertí en un dels escriptors més importants de la postguerra i un autor de referència a les lletres catalanes; ha aconseguit el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. Salvador Espriu va ser un dels quatre membres fundadors de l’Associació d’Escriptors de la Llengua Catalana. Però no només per a nosaltres és un gran mestre, de fet, el seu nom ha estat sovint entre els candidats a aconseguir el Premi Nobel.

Continue reading »

Comments (0)
Autors

Carme Riera, una escriptora d’èxit

La Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Narrativa
By , on 25 de octubre de 2011

Als 17 anys i obligada per l’escola vaig llegir ‘Dins el darrer blau’, de Carme Riera. Per norma general quan has de fer alguna cosa per obligació la fas a disgust, sense que el resultat sigui massa exitós. Però sempre hi ha una excepció i la meva excepció és aquest meravellós llibre.

L'obra més premiada de Carme Riera és 'Dins el darrer blau'

Carme Riera és una escriptora i professora mallorquina que en l’actualitat dóna classe a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va néixer a Palma, l’any 1948 i des de ben petita començà a escriure poemes i contes. A Barcelona es va llicenciar en Filologia hispànica i actualment es catedràtica dels estudis.

En el terreny de la narrativa Carme Riera ha cultivat moltíssims èxits i premis. Per la narració curta ‘Te deix, amor, la mar com a penyora’ va guanyar el premi de narració curta Puig i Llensa, de la revista ‘Recull’. La seva primera novel•la, ‘Una primavera per a Domenico Guarini’, va guanyar el premi Prudenci Bertrana l’any 1980. Però aquests no han estat els únics premis que Riera ha aconseguit; el 1989 va aconseguir el Ramon Llull per ‘Joc de miralls’ i la seva obra més guardonada, ‘Dins el darrer blau’, ha aconseguit el premi Josep Pla (1994), Lletra d’Or (1995) i el Premi Nacional de Narrativa (1995), aquest últim atorgat per primer cop pel Ministeri de Cultura a una novel•la en català, el que dóna més importància, si és que es possible, a l’obra.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Premis

“Veus que s’apaguen, la mort de les llengües del món”, de Daniel Nettle i Suzanne Romaine

Una crida a la protecció i conservació lingüística
By , on 28 de gener de 2011

Portada de la versió original en anglès

S’extingirà el català? Avui ningú sap la resposta d’aquesta pregunta, però el que sí sabem és que si les coses continuen com fins ara, gairebé la meitat de les llengües del món es podrien extingir en el pas dels cent anys vinents. Quines són les causes d’aquest procés tan ràpid? Què podem fer per contrarestar-lo? Aquestes són algunes de les qüestions que guien la recerca dels autors de “Veus que s’apaguen, la mort de les llengües del món” que ens porten a través d’un viatge fascinant i dramàtic a la descoberta d’una realitat que és gairebé desconeguda de l’opinió pública contemporània. L’extinció de les llengües és la punta d’un iceberg que afecta la totalitat de l’ecosistema mundial”

Amb aquesta sinopsis se’ns presenta el llibre de Daniel Nettle i Suzanne Romaine “Veus que s’apaguen, la mort de les llengües del món”, amb el títol original en anglès “Vanishing Voices. The Extinction of the World’s Languages”; una obra centrada en la crítica i l’intent de difusió d’un problema real i actual, la desaparició de moltes llengües amb anys i anys de tradició. Una conseqüència directa de la globalització i de l’aparició de jerarquies lingüístiques.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio