LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘8 contes de nadal’

Llibres

L’únic que vull aquest Nadal és un llibre

By , on 13 de desembre de 2012

Regals Nadal

Parafrasejant la famosa (i embafadora) cançó de Mariah Carey, ens adonem que ja tenim aquí, de nou, el Nadal. Una època per compartir bons moments amb la família i fer alguns regals. És el millor moment per regalar llibres, perquè hi ha moltes persones que sempre es proposen llegir més quan comencin l’any. Per això, què millor que tenir un llibre a mà per poder complir aquest objectiu? A més, és un detall senzill, hi ha opcions molt econòmiques i de gran qualitat i permet fer passar molts bons moments al lector, aprendre i sentir un munt d’emocions. Si a la persona que li fareu el regal té un lector de llibres digitals, sens dubte comprar-li un e-book, perquè el seu preu és molt més reduït. Sens dubte, aquest Nadal, regala un llibre!

Per començar, us recomanem un llibre que surt a la venda el proper dia 19 de desembre. També us recomanem que el reserveu ja, si teniu en ment comprar-lo, perquè probablement s’exhauriran les existències en molt poc temps. I és que la JK Rowling és un fenomen de masses. Després de la saga Harry Potter, es publica la seva primera novel•la adulta en català i castellà, de la mà de l’Editorial Empúries. La novel•la ‘La vacant imprevista’ explica la història d’una localitat imaginària anomenada Pagford. Els crítics han assegurat que és un molt bon llibre i, inclús, la BBC ja ha adquirit els drets per realitzar una mini-sèrie televisiva que s’emetrà al 2014. Tant pels amants del noi mag com pels que no, és interessant descobrir el canvi de registre de l’autora, amb una novel•la crítica amb la societat actual i les polítiques d’austeritat imperants a Europa.

Després, serà una trilogia molt criticada, per ser massa banal, alguns la consideren “llibre de nens” dins del gènere, per ser superficial; però ha provocat que moltes dones de mitjana edat, en principi desinteressades per la literatura, hagin agafat un llibre per gaudir una estona de la sensació que provoca la lectura. La saga ‘Cinquanta ombres d’en Grey’. Sens dubte, és una bona oportunitat per apropar la literatura a un públic més aviat poc lector i fer-li despertar, a més a més, certes passions.

Continue reading »

Comments (0)
contes

Llegeix contes als teus fills!

Milloren les relacions familiars i desenvolupen l’intel•lecte del nen
By , on 16 de març de 2012

Suposo que per culpa de l’estrès, el treball, la rutina diària i les desenes de preocupacions que assolen els caps dels pares dia rere dia és cada cop més difícil trobar nens als que els hi llegeixin contes, abans d’anar a dormir o a qualsevol moment del dia. La veritat és que és una llàstima que es perdi aquesta pràctica tan sana per nens i pares. A més dels beneficis a nivell intel•lectual que els contes suposen pels nens i que ara comentarem, hi ha un punt molt important a l’activitat que un pare o una mare llegeixi un conte al seu fill: el reforçament del lligam familiar. I és que després de tot el dia separats, un a la guarderia o escola i l’altra a la feina, parar-se un moment i dedicar-se uns minuts és importantíssim, suma un punt més al grau de felicitat.

T'animes a llegir al teu fill 'Els contes del Tom i la Laia'?

A banda de la relació pare/mare-fill, llegir contes als nens petits els estimula d’una forma impressionant. Escoltar contes fa que els nens es tornin més reflexius, que parin la seva activitat frenètica diària i pensin, encara que sigui de forma inconscient, en el missatge que totes les històries porten. A més, ajuda al desenvolupament intel•lectual del nen ja que a través d’una història, com si fos un exemple, podem arribar a explicar coses als nostres fills que mai no podríem explicar de forma estricta; i és que els contes simplifiquen la realitat. Una altra aportació important de contar contes als nostres fills de forma repetida és l’estimulació de la seva memòria, així com de la seva comprensió. Potser la primera vegada que contis un conte nou al nen no entendrà algun punt, i te’l demanarà, pot ser la segona també, però amb el temps aquesta idea que li has aclarit quedarà marcada.

Continue reading »

Comments (0)
contes

‘Contes del geni de la fantasia’ recull sis de les obres més significatives del Gianni Rodari

Imaginació, personatges hilarants i molt d’humor són els ingredients essencials de la literatura de l’autor
By , on 31 de octubre de 2011

Enguany i amb motiu de la commemoració dels noranta anys del naixement de Gianni Rodari i els trenta anys de la seva mort, l’editorial Galera ha editat un recull de sis de les obres més significatives de l’autor, ‘Contes del geni de la fantasia’. Presentat com si fos un menú, el llibre consta de dos entrants: ‘Els viatges d’en Joanet Esquenadret’ i ‘El llibre dels perquè’; dos primers: ‘Contes llargs com un somriure’ i ‘Atalanta’; i per últim, dos segons: ‘Gelsomino al país dels mentiders’ i ‘Les aventures d’en Cebeta’.

Portada d'aquesta edició de luxe

El recull està presentat en una edició de luxe i compta amb la col•laboració del dibuixant argentí Gustavo Roldán, que ha fet les il•lustracions de tots els contes. A més, inclou una cinta de lectura i un disseny molt acurat; tot per aconseguir gaudir de les històries de Rodari en la seva màxima expressió.

Pel que fa als contes escollits per formar part d’aquest recull tan emotiu, trobem sis de les obres més significatives i representatives dels diferents gèneres i estils de Gianni Rodari. El primer, ‘Els viatges d’en Joan Esquenadret’, és una mescla de poesia i novel•la i és que cada món que visita el protagonista es descrit en vers i rima, de forma que en acabar de llegir-ho ens podem imaginar perfectament el lloc en el que es desenvolupen els fets. El segons és ‘El llibre dels perquè’, publicat quatre anys després de la seva mort que recull una sèrie de respostes a les preguntes més absurdes i inversemblants dels nens petits.

Continue reading »

Comments (0)
contes

Els contes d’Almodóvar, una recuperació de la tradició indoeuropea

L’escriptor sevillà, que no el director manxec
By , on 13 de octubre de 2011

La majoria de nosaltres si escoltem el cognom Almodóvar ens deixem portar sense cap tipus de recel fins al món del cinema, on un director manxec molt peculiar treballa amb molta il·lusió en unes creacions cinematogràfiques sense precedent. Allà, ens imaginem al Pedro Almodóvar rodejat de les seves muses, entre les que segur que trobarem a Penélope Cruz, buscant el millor angle per gravar la pròxima toma.

Portal web de l'autor

Però existeix un altre Almodóvar menys conegut entre la població rasa, però admiradíssim en el món literari. Un Almodóvar de contes, relats infantils i novel·les, un Almodóvar Sevillà. És l’Antonio Rodríguez Almodóvar, autor de més de 50 llibres de diversa índole entre els que destaquen els ‘Cuentos a la media Lunita’ que va arribar a les lletres catalanes el 1986 com els ‘Contes de la Lluna la Bruna’ gràcies a l’editorial Algaida.

A més de per la seva literatura, aquest escriptor i professor sevillà és conegut entre els seus col•legues pels seus estudis del folklore de transmissió oral a partir dels quals ha pogut recollir i analitzar relats tradicionals com els que trobem a ‘Cuentos al amor de la lumbre’, una recopilació de comptes populars.

Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

Els germans Grimm, transmissors de la cultura oral alemanya

Gràcies a ells històries com la Caputxeta Vermella o la Ventafocs han arribat als nostres dies
By , on 22 de febrer de 2011

La primera recopilació dels germans Grimm

Què creus que tenen en comú la Blancaneus, la Ventafocs i Rapunzel? Princeses de Disney? Si, però abans de ser princeses del gegant cinematogràfic eren princeses d’una altra industria, una industria molt més antiga i tradicional: la industria dels germans Grimm. A més d’aquestes històries, conegudes per tots, entre la seva obra també trobem la Caputxeta vermella, Hansel i Gretel, El llop i les setes cabretes i un llarg etcètera de contes infantils que gràcies a les recopilacions que aquests dos germans alemanys van fer dels contes populars han arribat als nostres dies.

Jacob Ludwig Karl Grimm i Wilhelm Karl Grimm van ser néixer a Hanau (Alemanya) l’any 1785 i 1786 respectivament. Són coneguts mundialment per la recopilació de contes populars que van fer i que van donar lloc, en primer lloc, al volum “Contes per la infància i per la llar” i posteriorment a una revisió ampliada de l’obra anomenada “Contes de fades dels germans Grimm”.

A més de per aquesta recopilació de contes, els germans Grimm són reconeguts mundialment com a estudiosos de la llengua alemanya, prova d’això són el seu Diccionari alemany o la seva Gramàtica alemanya, tot i que les seves teories sobre l’origen del llenguatge, el qual determinen diví, no té massa acceptació entre els estudiosos.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals, Novel·la

Foc latent, de Lluïsa Forrellard

Una història d'amor emmarcada en la Setmana Tràgica de Barcelona
By , on 12 de abril de 2010

Portada del llibre

Els drames burgesos ambientats en períodes històrics més o menys recents estan de moda. A la televisió en tenim uns quants exemples: Águila Roja, Amar en tiempos revueltos o La señora són alguns dels productes catòdics d’àmbit nacional que proposen la mateixa fórmula. Més a prop, la sèrie Temps de silenci, emesa per tv3, responia a una formula tancada i efectiva, amb alguns trets característics com la lluita de classes, la influència de la religió, l’enfrontament polític, la diferència entre el camp i la ciutat…

Els mateixos motius però amb una envergadura força superior són els que recorren la novel·la Foc Latent de la quasi desapareguda Luïsa Forrellad, una escriptora que els més madurs recordaran per haver guanyat el més prestigiós premi de les lletres catalanes, el Premi Nadal. Efectivament, en 1953 una Forrellad jove i desconeguda guanyà el Nadal amb la novel·la Sempre en capella, de difícil classificació literària. Cinquanta anys després l’autora, que mai ha parat d’escriure, torna a la publicació per la porta gran.

I no és per a menys. Publicat per l’Editorial Angle, el seu projecte (que alguns anomenen la “seva obra magna”) l’ha portat mig segle de minuciosa investigació al voltant d’una de les èpoques més convulses de la història catalana. Ambientada a finals del segle XIX, l’autora ens narra una peripècia amorosa amb una habilitat narrativa totalment en forma, fresca i emocionant. Un requeriment obligat per a traslladar-nos amb força cap a l’època on Barcelona es formava a ella mateixa: catalanisme, burgesia, lluita de classes, bombes anarquistes… tot un compendi de circumstàncies que desembocaren en l’anomenada Setmana Tràgica.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres

Recomanacions literàries per al Nadal

Supervendes com el Símbol perdut o Crepuscle, una bona opció
By , on 14 de desembre de 2009
Dan Brown torna amb el Símbol perdut

Dan Brown torna amb el Símbol perdut

En aquest article continuem la llista de recomanacions literàries per Nadal que vam començar en el passat post, afegint altres perfils per a fer-la el més completa possible:

Si desitgeu regalar-li un llibre a algú al que li agrada estar sempre al corrent de les noves modes de lectura, podeu recórrer a l’últim volum de Dan Brown: El símbol perdut (2009). L’escriptor nord-americà, que saltà a la fama amb el controvertit El Codi da Vinci, torna a encaramar-se al cim de les llistes de vendes. Brown versa de nou sobre els misteris icònics i religiosos, aquest cop parlant-nos d’antigues i obscures organitzacions masòniques.

Per als lectors que prefereixen els contes a les novel·les pures, Els culpables (2007) de Juan Villoro, representa una molt bona opció. Villoro s’introdueix en la pell de distints personatges, que narren en primera persona la història de la seva vida. El romanticisme i la decadència es citen en cada una d’aquestes històries, que combinen també ironia i dramatisme, conformant un volum molt recomanable. Tal i com apunta el mateix autor, “al explicar les seves misèries, els personatges del llibre es tornen culpables de literatura”.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, contes, Llibres digitals

Contes per pensar de Jorge Bucay

Els pots escoltar llegits pel propi autor
By , on 22 de octubre de 2009
26 contes per a reflexionar sobre la vida

26 contes per a reflexionar sobre la vida

Parlar de Jorge Bucay és sinònim de conte. Els relats de l’escriptor argentí han recorregut ja tot el món tot ajudant-nos a reflexionar, a fer volar la nostra imaginació i a tornar a ser nens per un instant però amb missatges que ens arriben amb força al món adult.

Contes per pensar (Cuentos para pensar) és un dels seus llibres més coneguts i més atractius. Com a obres anteriors com Cartas para Claudia o Recuerdos para Demián, els contes de Bucay procedeixen majoritàriament dels apunts en brut que l’autor tenia entre els seus papers, quan feia teràpia amb els seus pacients -recordeu que és també terapeuta gestàltic-. De tots aquests escrits, idees, pensaments i també fruit de la seva imaginació van néixer els contes que podem llegir en aquesta interessant obra.

Un dels 26 contes d’aquesta obra és El Buscador. “És buscador aquell que busca, no necessàriament aquell que troba”, diu Bucay. I certament la bellesa d’aquest conte -que no us explicarem perquè el descobriu vosaltres mateixos- ens vol dir que el que importa realment a la vida és el temps dedicat a gaudir d’ella, un missatge que descobrirem als últims compassos del conte.

Un altre dels contes que m’agrada és Obstacles, un relat amb un missatge molt important a la vida. En molts ocasions, els obstacles de la nostra vida ens els posem nosaltres mateixos, quan en canvi pensem que són aliens o fruit d’una altra persona o motiu. Per tant, aquí Bucay ens apropa valors com la superació o la valentia per a superar els obstacles que ens posen els altres però, sobretot, els que ens posem nosaltres mateixos.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Premis

Contes per a jugar, de Gianni Rodari

Un llibre per a nens que sempre pot llegir un adult
By , on 25 de agost de 2009

Portada del llibre de contes

Portada del llibre de contes

Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sens dubte els Contes per a Jugar (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet va rebre en 1970 el premio Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils. El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentats per l’autor respon a una premissa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb 3 finals cadascun, de manera que el lector pot triar el final que més li agradi, o inventar-se un propi.

Rodari tria després un dels 3 finals proposats, i explica les raons que li han dut a escollir-lo. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins a juvenil. Els vint contes, dotats tots d’un malbaratament d’ironia i fins a humor negre, suposa aire fresc per a tot el que hem vist abans. Entre centenars de contes replets d’il·lustracions i que poc espai deixen a la imaginació del nen-lector, Contes per a jugar és tot imaginació, és tot evocació. Triar un dels 3 finals i pensar per quins s’ha triat aquest, o posar-se en el lloc de Rodari, i fantasiar sobre la destinació dels personatges, ja constitueïx una idea genial.

Però si a més tenim en compte la qualitat mitjana dels contes, llavors ja parlem d’una obra mestra dintre de la literatura infantil. La simbologia de molts dels contes és bastant palpable, Rodari es permet el luxe fins i tot d’introduir insinuants i subtils sàtires sobre la societat, o situacions surrealistes com portes a reflexions més evidents, i impregna tot d’un sentiment entre la malenconia més profunda i la jovialidad més descarada.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Llibres digitals

Molts contes per a jugar, de Gianni Rodari

By , on 22 de octubre de 2008


Un dels llibres que més va marcar la infància d’una generació va ser sense cap dubte Molts contes per a jugar (editat per Alfaguara), del polifacètic Gianni Rodari (1920-1980), un indispensable per dret propi en la literatura infantil del segle XX. De fet, va rebre el 1970 el premi Hans Christian Andersen, el màxim guardó als autors de contes infantils.

El fet que es pugui jugar amb aquests contes presentar per l’autor respon a una premisa molt senzilla: el llibre inclou 20 contes amb tres finals cadascun, de manera que el lector pot escollir el final que més li agradi, o inventar-se un propi. Rodari escull després un dels tres finals proposats, i explica les raons que li han portat a escollir-ho. La interactivitat que existeix entre el lector i l’autor fa que aquest sigui un dels llibres més originals mai escrits en la literatura infantil i fins i tot juvenil.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio