LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘50 vegades barcelona’

Llibres

La literatura per parlar de la mort amb nens i adolescents

La literatura és molt útil per poder conversar i comentar la mort amb els més joves
By , on 12 de abril de 2013

Flors d'Àfrica

Moltes vegades, en aquest bloc, hem parlat de la mort, com a tema universal de la literatura, que apareix en una gran quantitat de llibres. És un procés molt complicat de superar un cop ens hi trobem, però per això la literatura ens ofereix idees i pensaments per explorar-la i entendre-la. Malauradament és un tema tabú a la societat, perquè estimem molt la vida, la bellesa, la joventut, el benestar físic, mental, econòmic i estètic. En definitiva, donem molt valor als béns materials i a un patró estètic on tot és perfecte. Sembla que, quan es vol parlar de la mort, la idea és morbosa de per sí, antivital, que permet limitar el gaudi dels homes i dones, però no és així, és un procés biològic que cal tenir present, precisament, per poder gaudir de la vida.

Al llarg de la nostra vida, ens trobarem en diferents situacions molt difícils d’afrontar: mort de familiars, companys, amics, malalties terminals, dols…, que ens generen molta inseguretat i por. Però cal parlar-ho, informar-se, conèixer per poder superar aquestes dificultats. Moltes vegades, en un intent de protegir els més joves, els nens i adolescents, s’amaga el tema de la mort, o més aviat s’obvia. Però és important que els més joves també estiguin informats d’aquest tema, se’ls parli amb total naturalitat per evitar confusions i traumes.

Hi ha certs conceptes que és important que els més joves coneguin, com la mort digna o la vida després de la mort en forma de transplantaments. Ja és una qüestió més personal el incorporar la religió en el tractament d’aquest tema. Sovint és problemàtic el trobar el moment de parlar-ne, perquè resulta molt violent agafar els més joves i dir: “anem a parlar de la mort”. Però per això, afortunadament, la literatura i el cinema ens ofereixen l’oportunitat de trobar el moment idoni per parlar-ne. Hi ha llibres que és millor que se’ls llegeixin individualment, altres en companyia, per després comentar-los. Us oferim una llista breu:

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘Barcelona és bona si la música sona!’, un repàs al panorama musical català

Gertrudis, La Pegatina, Estopa... i molts més!
By , on 21 de juny de 2012

Portada del llibre

Barcelona, com a ciutat cosmopolita que és, té un ampli ventall d’ofertes culturals, esportives d’oci… que oferir tants als seus visitants com als que caminen habitualment pels seus carrers. La música no és una excepció i per això, la ciutat comtal té una llarga trajectòria i història de musica catalana d’excepció. “Barcelona és bona si la música sona!” tracta precisament d’això, de la cultura musical catalana i ens descriu l’escena protagonitzada per la fusió, la rumba, el flamenc i el mestissatge. Però des d’un punt de vista molt particular, 80 artistes de l’àmbit.

El fotògraf Xavier Torres-Bacchett, la productora Biggi Fischer i el crític musical Miguel Amorós han publicat un llibre sense precedents, un llibre que recull els protagonistes del ‘so de Barcelona’, la importància que per ells ha tingut aquesta ciutat i la importància que ells han tingut sobre aquesta ciutat. Així ho veiem a la sinopsis del llibre.

Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

‘Ramona, adéu’, un passeig per la Barcelona del segle XX

És la primera novel·la de la Montserrat Roig, escrita l’any 1972
By , on 19 de octubre de 2011

Descobrir Barcelona en tres èpoques i des de tres punt de vista diferents és només una des coses que podràs fer si llegeixes ‘Ramona, adéu’; la primera novel·la que va escriure Montserrat Roig cap a l’any 1972. Tres dones, tres generacions però un mateix nom, Ramona, i una mateixa ciutat, Barcelona.

Tres generacions i tres formes de veure una mateixa ciutat

‘Ramona, adéu’ relata la vida i els camins que decideixen agafar tres dones de diferents generacions que busquen la seva pròpia identitat. L’àvia, la mare i la filla són tres dones amb característiques totalment diferents i és que mentre que les dues primeres estimen Barcelona amb bogeria, la tercera la veu totalment decadent. Gràcies a un diari que apareix al relat sabem que l’àvia Ramona viu a una època en la que el barri de Gràcia encara era un poble separat de la ciutat, l’època en la que s’inaugura el primer tramvia elèctric. L’última Ramona, la Mundeta, en canvi, és una universitària que viu a una Barcelona franquista en la que la grisor ho envolta tot. Es tracta d’uns anys de la història de la ciutat comtal en la que la decadència és la protagonista i entre els seus carrers només es salven algunes zones i espais interessants, normalment els més antics.
Continue reading »

Comments (0)
Autors

Quim Monzó, un dels autors més coneguts de les lletres catalanes

La seva feina a La Vanguardia fa que estigui cada dia a les nostres cases
By , on 10 de gener de 2011

Quim Monzó és un dels autors més reconeguts de les lletres catalanes

Tots hem sentit parlar o llegit alguna cosa d’un dels autors catalans més populars i també més reconeguts: Quim Monzó. La seva aportació literària és molt fructífera, però a més, a participat en molts programes als mitjans de comunicació; un altaveu molt poderós. És per això que quan algú ens demana que posem un exemple d’autor català, almenys en el meu cas, un dels que primer em ve a la ment és precisament Quim Monzó. La seva columna diària a La Vanguardia no fa més que fer créixer i créixer el seu nom entre la gent i és que és un autor al que reconeixem fàcilment, al que posem cara, un autor que viu entre nosaltres.

Són moltes les característiques que fan que la seva obra sigui molt fàcil de reconèixer, entre elles i una de les que a mi més m’agraden està l’ús de les onomatopeies d’una forma molt original. Abans de llegir-lo pensava que era inimaginable introduir una onomatopeia a un text sense que aquest perdés el seu sentit i es tornés infantil; amb ell però, les onomatopeies no només tenen sentit sinó que són necessàries.
Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

Barcelona 1700 de Albert Garcia Espuche, una mirada a la ciutat comtal del segle XVIII

Una novel•la que ens permet veure el passat per poder comprendre el present
By , on 22 de desembre de 2010

Un repàs del segle XVIII a la ciutat comtal

Conèixer els nostres orígens, les nostres arrels, el nostre passat… és essencial per saber qui som i a on vivim. El nostre context no és producte de la casualitat sinó resultat dels esdeveniments i vivències que els que van viure abans que nosaltres van presenciar. Només sabent què va passar podem entendre el que passa avui i sobretot, el que passarà demà. Veiem Barcelona com una ciutat cosmopolita, plena d’oportunitats i íntimament lligada al món; com una ciutat que batega al compàs dels temps que corren, bressol de l’actualitat. Però, ha estat sempre així?

Per contestar a aquesta pregunta hem de dirigir-nos als llibres, coneixement i memòria històrica emmagatzemats en el paper o els bits. Són els historiadors els encarregats de recopilar els esdeveniments i de guardar-los perquè les generacions posteriors puguin gaudir d’ells. I és precisament un d’aquests historiadors, Albert Garcia Espuche, el que ens porta el llibre Barcelona 1700, una descripció de la societat catalana del segle XVIII. I per comprovar-ho n’hi ha prou llegint la contraportada:
Continue reading »

Comments (0)
Llibres

“Egosurfing” de Llúcia Ramis, un llibre sobre Internet i la vanitat

Egosurfing és buscar el teu nom als cercadors d’Internet, quans cops surts?
By , on 12 de desembre de 2010

Introdueix el teu nom i egosurfeja!

L’aparició de les noves tecnologies, i sobretot d’Internet, va provocar canvis estructurals molt importants en la societat: les comunicacions, la feina, les relacions… tot va canviar i, de fet, tot segueix canviant a mesura que van evolucionant. L’últim descobriment que he fet ha estat la BlackBerry, no és que en tingui una, però molts amics meus si, i sembla mentida com un aparell tan petit pot arribar a enganxar tant! Segur que a molts d’ells si els hi preguntessis que feien abans de tenir BlackBerry no sabrien contestar-te.

Paral•lelament a l’evolució d’aquestes tecnologies, ja no tan noves, apareixen nous conceptes que intenten explicar-les. Un d’ells, el que avui ens interessa perquè dóna nom al llibre del que parlarem, és egosurfing. Sabeu què és? Egosurfing és fer una recerca a alguns dels motors de recerca d’nternet (google, yahoo…) del nostre nom. Així, intentem esbrinar quina importància tenim dins la societat, una nova forma de vanitat; segons explica Llúcia Ramis, autora de llibre “Egosurfing” a La Vanguardia: “ Tots hem buscat algun cop quantes vegades sortim als cercadors, amb la falsa il•lusió que som més famosos quantes més vegades sortim citats. I això et fa sentir important”.

El llibre, amb el que l’autora ha guanyat el premi Josep Pla 2010, ens endinsa en la vida de tres personatges, cap d’ells viu enganxat a les xarxes socials, ni tan sols a Internet, però aquest els hi serveix de mitjà per comunicar-se després d’una situació accidentada. Teo, un jove acusat de maltractament per la seva noia, va passejant un dia tranquil•lament pel carrer quan li cau una bossa d’escombraries al cap i el deixa inconscient; la Rut és una periodista sensacionalista que de seguida es posa a buscar el culpable de l’agressió i la narradora, una escriptora de libres d’autoajuda, és un personatge sense nom que es veurà acusada de l’agressió. Tres vides que s’aniran entreteixint al llarg de tota la història.
Continue reading »

Comments (0)
General

Fantasmes de Barcelona, la cara més oculta de la ciutat

Sylvia Lagarda-Mata ens endinsa en les tradicions i llegendes urbanes de la ciutat comtal.
By , on 16 de agost de 2010

Fantasmes de Barcelona

“Barcelona necessitava un llibre sobre fantasmes històrics”. Aquesta és la raó que portà a Sylvia Lagarda-Mata, periodista i docent, a plasmar en paper 13 rutes fantasmagòriques de la ciutat a Fantasmes de Barcelona. Mai heu tingut un calfred sense raó caminant per la ciutat? Heu vist alguna ombra o llum estranya que us ha sobtat? Segurament que l’explicació que vàreu buscar en aquell moment és del tot lògica i racional però, i si us diguessin que un fantasma ronda per la zona? Llavors la cosa canviaria i tot i que seguiríeu intentant creure que l’explicació és tan senzilla com una brisa, el dubte ja estaria creat.

Lagarda-Mata planteja l’existència o no existència, millor dit, d’aquest éssers a partir d’un pla lúdic però també històric, que convida al lector a jugar amb les tradicions i llegendes urbanes. Així, ens mostra una ruta turística alternativa de Barcelona on coneixerem fantasmes tan antics com cert rei got que deambula per la catedral de Barcelona des de temps molt llunyans fins un drac volador que molts barcelonins afirmaren veure als voltants de l’any 1998. Així, veiem que hi ha fantasmes molt antics, però també d’actuals, per a tots els gustos!

Un fantasma que em cridà l’atenció és el que veieren o cregueren veure els veïns de la Sagrada Família durant els bombardejos de Barcelona. Segons la llegenda, a les nits es veien dos llums blaus passejant-se per les torres de la construcció; molta gent cregué que era l’esperit d’Antoni Gaudí que, després de mort, seguia cuidant de la seva obra i evitava que les bombes li caiguessin a sobre.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres digitals, Opinió

Escoltant Guardiola, de Josep Riera

El pensament futbolístic de l'entrenador del Barça en 150 frases
By , on 6 de abril de 2010

” Si perdem seguirem sent el millor equip del món. Si guanyem serem eterns ” Pep Guardiola, entrenador del FC Barcelona.

Portada del llibre

Pep Guardiola ostenta una manifesta eròtica del poder. I això no es deu al seu atractiu físic (encara que podem dir que no ens “molesta”) sinó a una personalitat més que eloqüent. La seva capacitat de seducció del gran públic radica, segons afirma l’autor de Escoltant Guardiola, el periodista Josep Riera, en la seva facilitat per comunicar. Així, el llibre proposa un divertit joc de recuperació dels arxius sonors i escrits del protagonista que ens ajuden a endinsar-nos dins del seu pensament. L’autor ens permet així conèixer un poc més de la seductora personalitat de Pep Guardiola. Nosaltres no som vidents ni res paregut, però creiem que no anem res desencaminats si prediem que el llibre serà uns dels èxits més sonats a Sant Jordi.

Josep Riera estructura el seu llibre a partir d’unes 150 frases sortides de la boca de l’entrenador del Barça, mitjançant entrevistes i rodes de premsa. Les seves declaracions públiques serveixen a Riera per establir les bases filosòfiques del pensament de Guardiola. Si no teníem suficients mites en què creure, ara ve l’entrenador del Barça i postula per convertir-se en el proper líder espiritual de tots els catalans. ¡Si no ho és ja!

L’autor, Josep Riera, és un home lligat a l’esport, no hi ha cap dubte. La seva relació literària amb el Barça es remunta al seu primer llibre: Van Barça. El FC Barcelona i Holanda, més que una relació. A més, Riera es un prestigiós periodista esportiu que treballa al periòdic El Punt, on exerceix el càrrec de director de la secció d’esports. La seva veneració per Guardiola arriba fins l’extrem d’escriure un llibre basat en la força de les paraules de Pep Guardiola. El punt comú de les 150 frases incloses al llibre sempre serà el mateix: la seva passió pel futbol i pel FC Barcelona. No obstant això, el llibre Escoltant Guardiola no és tan nou com podria semblar. Paraula de Pep (VVAA), publicat en 2009, aplicava la mateixa fórmula.
Continue reading »

Comments (0)
Literatura eròtica, Novel·la

La insuportable lleugeresa de l’ésser de Milan Kundera

Una història d'amor interrompuda
By , on 12 de març de 2010

La obra de Kundera

La insuportable lleugeresa de l’ésser, de Milan Kundera, és un d’aquells llibres memorables que solen utilitzar-se com petits fites a l’hora de seguir la bibliografia del seu autor. Una novel·la completíssima, plena de petits moments on el narrador aconsegueix trencar la realitat com si fos un vitrall i deixar clar que no és una novel·la més, ni una història d’amor, sinó tot un manifest sobre la vida i els seus detalls.

Tomás, un metge faldiller, coneix a Teresa gairebé per casualitat i se l’emporta al llit. Després de descobrir que ella no és com les altres (amb ella el joc no és el mateix, sembla anar més enllà del sexe), inicien un estrany romanç ple de contradiccions, com les aventures de Tomàs o el aviat que comencen a viure junts. Aquesta trobada tan accidentat serà el centre d’una espiral que obeeix a la vegada a la malícia de l’atzar i la fatalitat de l’etern retorn, i que anirà tornant-se cada vegada més dolorosa, més insuportable, a mesura que vagin entrant personatges com Sabina (l’atractiva fotògrafa) o Franz, l’amant d’aquesta, un marit idealista que troba el sentit del seu matrimoni en la infidelitat.

Però això és l’argument. Sota un títol que espanta i enamora, el llibre realment són pàgines i pàgines sobre com es prenen els personatges la història. Les incomoditats que li causa a Tomàs la vida en parella, els mals de cap de Teresa en descobrir la gelosia, la por de Franz. Com aquests personatges afronten el món dins del seu paradís / infern particular, com respiren, es mouen i demanen l’hora, amb una profunditat psicològica que (de vegades, algunes) s’acosta a la perfecció.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Opinió

Editorials a Barcelona: petites entre grans

Una mostra al FAD de Barcelona ressalta la feina de 101 petites editorials, unides per aconseguir arribar al gran públic
By , on 4 de gener de 2010
Exposició al FAD

Exposició al FAD

Quan vaig llegir la notícia al diari, vaig saber que hi aniria tan aviat com pogués. 101 petites editorials, desconegudes totes elles, s’han unit en una exposició a l’espai de Foment de les Arts i del Disseny de Barcelona (davant del MACBA) i obren gratuïtament les seves portes fins al dia 22 de Gener.

Editorials que cuiden la qualitat del contingut i busquen l’originalitat en la forma. Que ofereixen noves formes de presentació i ens suggereixen autors dels quals mai havíem sentit a parlar. Autors desconeguts amb una trajectòria increïble, una qualitat contrastada. Herois de la literatura, de la cultura. Els fronts de resistència cap a un panorama editorial on cada cop hi ha més gent que llegeix els mateixos llibres, que compra les mateixes sagues. Les mateixes portades que veiem dia rere dia al metro, als centres comercials, a les consultes del dentista. Les mateixes portades que ocupen les posicions més adequades i properes a totes les grans llibreries.

Gràcies a aquests editors independents, somiadors, que creuen que el valor de la seva feina va més enllà de la rentabilitat, hi ha esperança per a molts escriptors novells que no compten amb res més que el seu talent per a publicar les seves obres.La mostra, que inclou 500 llibres de tots els gèneres possibles (còmic, gastronomia, contes infantils, novel·la, poesia, entrevistes …) suposa un univers de literatura indie molt recomanable.
Continue reading »

Comments (1)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio