LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘2002, una antologia de joves poetes menorquins’

Llibres

‘El despertar de la primavera’ de Frank Wedekind

Una obra molt trencadora que parla sobre el despertar sexual dels adolescents
By , on 19 de abril de 2013

Frank Wedekind és un dramaturg alemany que va néixer a Hannover el 1864 i va morir a Munich el 1918. La seva obra més important és ‘El despertar de la primavera’ (1891), que va ser estudiada pels psicoanalistes i els psicòlegs, com Sigmund Freud, pels temes tant interessants que tractava. Va ser una obra molt polèmica, perquè és molt moderna per la seva època i encara avui dia té un gran valor. De tant en tant, se’n realitzen diferents adaptacions teatrals, una de les últimes va ser en forma de musical a Broadway el 2006 (titulada ‘Spring Awakening’), que inclús va guanyar 8 premis Tony, inclús el de millor musical de l’any. En aquest cas, la història es desenvolupava a través de les cançons en un format molt original i proper al públic.

L’obra original de Frank Wedekind va ser molt trencadora alhora que polèmica en el moment de la seva publicació, a finals del segle XIX. El fet és que es tractaven temes considerats tabú en la societat conservadora d’aleshores. El títol de l’obra, ‘El despertar de la primavera’, en certa manera, ja és força explícit pel què fa al contingut, perquè es tracta el descobriment de la sexualitat per part de la joventut, la maduresa sexual en els més joves, en una barreja d’hormones i sentiments. Fins aleshores, no s’havia plantejat aquest procés biològic i natural pel qual passen tots els adolescents, com és l’arribada a la pubertat i la maduresa, tant física com psicològica.

A l’obra s’explica la història de la Wendla, que té curiositat per conèixer d’on venen les criatures, però el seu entorn es nega a explicar-li. Però també hi ha el jove Melchior, que comença a veure la repressió del món conservador en el qual viu, l’Alemanya del segle XIX. El seu amic, en Moritz, comença a tenir somnis eròtics, per això Melchior li deixa llibres i documents que ha trobat sobre sexualitat. El més impactant de tot, és que apareixen escenes que van suposar un gran escàndol al moment, com veure un personatge masturbant-se mentre contempla la seva professora de piano, o una noia que pateix abusos físics i sexuals per part del seu pare, i com la Wendla demana que abusin d’ella per poder comprendre el dolor que pateix la seva amiga.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

La literatura per parlar de la mort amb nens i adolescents

La literatura és molt útil per poder conversar i comentar la mort amb els més joves
By , on 12 de abril de 2013

Flors d'Àfrica

Moltes vegades, en aquest bloc, hem parlat de la mort, com a tema universal de la literatura, que apareix en una gran quantitat de llibres. És un procés molt complicat de superar un cop ens hi trobem, però per això la literatura ens ofereix idees i pensaments per explorar-la i entendre-la. Malauradament és un tema tabú a la societat, perquè estimem molt la vida, la bellesa, la joventut, el benestar físic, mental, econòmic i estètic. En definitiva, donem molt valor als béns materials i a un patró estètic on tot és perfecte. Sembla que, quan es vol parlar de la mort, la idea és morbosa de per sí, antivital, que permet limitar el gaudi dels homes i dones, però no és així, és un procés biològic que cal tenir present, precisament, per poder gaudir de la vida.

Al llarg de la nostra vida, ens trobarem en diferents situacions molt difícils d’afrontar: mort de familiars, companys, amics, malalties terminals, dols…, que ens generen molta inseguretat i por. Però cal parlar-ho, informar-se, conèixer per poder superar aquestes dificultats. Moltes vegades, en un intent de protegir els més joves, els nens i adolescents, s’amaga el tema de la mort, o més aviat s’obvia. Però és important que els més joves també estiguin informats d’aquest tema, se’ls parli amb total naturalitat per evitar confusions i traumes.

Hi ha certs conceptes que és important que els més joves coneguin, com la mort digna o la vida després de la mort en forma de transplantaments. Ja és una qüestió més personal el incorporar la religió en el tractament d’aquest tema. Sovint és problemàtic el trobar el moment de parlar-ne, perquè resulta molt violent agafar els més joves i dir: “anem a parlar de la mort”. Però per això, afortunadament, la literatura i el cinema ens ofereixen l’oportunitat de trobar el moment idoni per parlar-ne. Hi ha llibres que és millor que se’ls llegeixin individualment, altres en companyia, per després comentar-los. Us oferim una llista breu:

Continue reading »

Comments (0)
Premis

Laia Soler guanya el primer premi literari de La Caixa i Plataforma de novel·la juvenil

By , on 15 de febrer de 2013

Laia Soler

La lleidetana Laia Soler ha guanyat la primera edició del Premi Literari ‘La Caixa / Plataforma de novel•la juvenil’ amb la seva obra ‘Els dies que ens separen’. Una molt bona notícia per a la guanyadora i pel món de la literatura, perquè suposa poder descobrir una nova fornada d’escriptors joves gràcies a aquest tipus de concursos. El premi suposa una dotació de 3.000 euros per la Laia, a més de la publicació de la seva novel•la dins del segell juvenil Plataforma Neo. De manera que aviat podrem gaudir d’aquesta història romàntica ambientada entre la Barcelona del 1914 i l’actual. Dues històries d’amor completament diferents i separades per 100 anys.

En aquesta primera edició del premi s’han presentat 222 novel•les escrites en català i castellà, procedents de vuit països diferents escrites per joves que tenen entre 14 i 25 anys. El concurs el va organitzar la Plataforma Editorial conjuntament amb La Caixa, mitjançant el seu programa per joves LKXA. Segons el director de la CaixaBanc i l’Obra Social de La Caixa, en Jaume Giró, aquest tipus de premis serveixen per impulsar la creativitat dels joves, com a mitjà per poder sortir de la crisi i trobar alternatives a la situació econòmica en la qual vivim. Però també és una molt bona manera d’apropar la literatura al públic juvenil a partir d’escriptors joves.

A ‘Els dies que ens separen’ s’explica la història de l’Abril, una noia que viu al present i que cada nit somia amb la Marina i en Víctor, una parella que viu una relació a Barcelona durant l’any 1914. En principi, aquests tres personatges no tenen res a veure, però el lector anirà descobrint poc a poc que sí que hi ha coses que els uneixen malgrat els 100 anys de distància. El llibre és un retrat de la ciutat de Barcelona a principis del segle XX, per això ha calgut un gran procés de documentació per part de l’autora. El jurat ho ha valorat molt positivament, com també la caracterització dels seus personatges i l’estil i la tècnica narrativa utilitzada. Els hi ha sorprès com la Laia, de només 22 anys, hagi sabut realitzar aquesta tasca literària i artística amb tant bon resultat.

Continue reading »

Comments (0)
llibres infantils

‘Nascuts per la llegir’, el foment de la lectura entre els més petits

El projecte aposta per la lectura com a eina per enfortir el vincle entre pares i fills
By , on 8 de maig de 2012

El foment de la lectura des dels primers anys de vida és essencial per aconseguir que aquesta passió cali en el nen i l’acompanyi la resta de la seva vida. Per això existeixen iniciatives que faciliten l’accés del nens als llibres infantils i els apropen al món literari, un món que quan enganxa és molt complicat d’abandonar. Una d’aquestes iniciatives és ‘Nascuts per llegir’.

Entra al seu web i descobreix aquest projecte!

< El projecte neix el 2002 gràcies al treball d’un grup de professionals lligats a la literatura infantil i les biblioteques. Té el seu origen a Itàlia sota el nom ‘Nati per leggere’ i a causa de l’enorme èxit que té allà creua les fronteres i arriba al nostre país. El projecte es presenta a una gran quantitat d’institucions relacionades, com el Col•legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya o el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves; d’aquesta forma, aconsegueix el suport necessari per tirar endavant.

Continue reading »

Comments (0)
Autors

Miquel Martí i Pol, el poeta del poble

Entre les seves obres més famoses és troba el poema ‘Estimada Marta’
By , on 28 de desembre de 2011

Fa quasi nou anys Catalunya va perdre a un dels poetes i escriptors catalans més importants de tots els temps, Miquel Martí i Pol. Nascut el 19 de març de 1929 a Roda de Ter (Osona), era d’origen obrer i als 19 anys ja començà a escriure en català. Tot i així, el seu camí literari va començar uns anys abans, quan Martí i Pol en tenia 16 i es va fer de la Penya Verdaguer. Una tuberculosi als 19 anys l’obliga a estar al llit una llarga temporada, un temps que l’autor aprofita per llegir i que marcarà per sempre la seva vida i és que és en aquest moment quan Martí i Pol decideix dedicar la seva vida a la literatura.

Una de les seves obres més conegudes

Pel que fa a la seva biografia, cal destacar la seva participació durant la dictadura franquista en multitud d’activitats culturals catalanistes i la col•laboració amb el PSUC. L’any 1970 marcà un abans i un després en la vida del Miquel doncs se li diagnosticà una esclerosi múltiple; tot i així, i sense fer cas a les restriccions que la malaltia li anava imposant dia rere dia, va continuar publicant poesia.

La primera obra que trobem en el seu palmarès és ‘Paraules al vent’, un llibre de poesia que va publicar el 1954 i que va comportar-li el seu primer reconeixement, el Premi Ossa Menor. Uns anys més tard, el 1977 rep el Premi Lletra d’Or per ‘El llarg viatge’ i durant tota la seva carrera ha guanyat fins a tres vegades el Premi de la Crítica de la poesia catalana, un per ‘Estimada Marta’, l’altre per ‘Suite de Parlavà’ i l’últim per ‘Un hivern plàcid’. A més d’aquests guardons també ha rebut el Fastenrath, el Salvador Espriu, el Ciutat de Barcelona, la Creu de Sant Jordi i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, entre d’altres.

Continue reading »

Comments (0)
General

Saps què és un Haiku?

Un poema japonès breu ple d’emoció i significat
By , on 30 de novembre de 2011

Si us dic Haiku, sabeu de que us estic parlant? Alguna cosa relacionat amb el Japó segur, no? Però què? Serà un menjar? Un tipus de massatge? Un nom? Doncs no! Es tracta d’un tipus de poema, un poema breu de tres versos de cinc, set i cinc mores respectivament. Que què són les mores? Molt fàcil, les unitats lingüístiques en les que es separen les paraules en japonès, semblant a les nostres síl•labes tot i que més curtes. Aquest tipus de poesia és la més coneguda en llengua japonesa i la seva temàtica sol estar relacionada amb la natura, la vida i la mort; molt influïda per la filosofia, la estètica i la cultura zen.

El tema principal del Haiku és la natura

Els Haikus són poemes breus i intensos que no solen tenir rima. Molts poetes acompanyen els seus escrits amb una pintura, anomenada Haiga. De la mateixa forma, els propis poetes tenen una nomenclatura específica, pel que s’anomenen Haijin; entre els més importants de la història del Japó trobem a Matsuo Bashō, Yosa Buson, Kobayashi Issa, Usuda Arô i Masaoka Shiki.

Aquí us deixem alguns dels poemes de Matsuo Bashō, per ell, un Haiku és “senzillament allò que succeeix en un lloc i en un moment donat”.

bashō uete (Per la meva nova planta de banana)
mazu nikumu ogi no (La primera senyal d’una cosa que detesto)
futaba kana (un brot d’eulàlia!)
(1680)

Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Llibres digitals

L’escriptora de best sellers de Miquel Àngel Vidal Pons

Aquest relat breu és el guanyador del Premi Vila de Teulada 2002
By , on 28 de setembre de 2010

L'escriptora de best-sellers

Qui no ha tingut o té un secret inconfessable? Un secret que et deixaria en evidència i que faria trontollar les columnes de la teva vida? Qui segur que el té és la protagonista de la novel·la L’escriptora de best sellers, del mallorquí Miquel Àngel Vidal Pons. A vegades una petita mentida, un secret sense importància es comença a fer gros i més gros; fins que arriba al punt en que ja no el podem confessar, s’ha convertit en una cosa massa important per ser contada.

Una cosa semblant és el que li passa a l’escriptora amb més vendes de l’actualitat. La protagonista de la història té un secret inconfessable, tan important que si es descobrís podria posar fi a la seva carrera i encara pitjor a la seva vida. Un secret gens menyspreable, doncs.

És per aquesta importància que l’escriptora decideix no contar-ho mai a ningú. Vol viure en pau la seva vida, però sap que la veritat s’ha de saber, així que escriu unes memòries en les que ho confessa tot i que només es podran publicar després de la seva mort. Però no surt tot sempre com un vol, de fet quasi mai, i tot es complica quan apareixen en escena la seva millor amiga i la seva germana, ambdues coneixedores del secret.
Continue reading »

Comments (0)
Autors, Llibres, Llibres digitals, Novel·la

Factotum, un reflex de Charles Bukowski

By , on 12 de setembre de 2008

La d’avui és, sense cap dubte, una d’aquelles novel·les que arriben a la part més profunda de l’ésser humà. Amb Factotum, Charles Bukowski ens obre de ple la seva vida, no només a nivell professional o sentimental, sinó en tots els sentits. Bukowski ens introdueix en el món dels poetes maleïts americans (incapaços de separar-se de la seva llegenda negra, com J.D. Salinger) a través de la vida i penoses i patètiques aventures del seu alter-ego.

L’argument ens parla de Herny Chinaski, un escriptor que ha aconseguir lliurar-se de la guerra i viatja de ciutat en ciutat, acceptant treballs-brossa i sous ridículs per a emborratxar-se i escriure relats a revistes més o menys humils. A partir d’aquí, l’autor ens obre un cosmos decadent que sembla emergir del mateix protagonista i girar al seu voltant. L’alcohòlica set de Henry, la seva passió per les drogues i les ganes de sexe el portaran a tot tipus d’apartaments inhabitables, terballs esclavitzadors i experiències (les apostes a l’hipòdrom, les baralles de borratxos…) que ens guien per les diferents ciutats que travessa el protagonista.
Continue reading »

Comments (0)
Premis

Literatura a la Expo 2008

By , on 9 de juliol de 2008

Coincidint amb la celebració de l’Exposició Internacional que es celebra a Saragossa, i la temàtica de la qual és l’aigua i el desenvolupament sostenible, l’organització de l’Expo 2008, en col·laboració amb l’editorial Laberinto de las Artes i el taller literari Escuela de Escritores, convoca el certamen de relat ‘Contes de l’aigua’. El concurs, que comptarà amb un jurat format per reconeguts escriptors, premiarà els millors relats que incloguin l’aigua com a element indispensable de la trama

Des que Ulises va abandonar Creta fins el dia en el qual Stephen Dedalus i Buck Mulligan van contemplar Dublón des de la torre de Martello, a través de l’aigua no han deixat de fluir algunes de les millors pàgines de la literatura universal: els relats mariners de Conrad, les converses a la rivera del Jarama o les aventures de Huckleberry Finn.

Unes vegades ha arrossegat l’acció; altres ha reflectit l’estat d’ànim dels personatges, del desencís de Pessoa a com Cortázar observa com cauen les gotes contra el balcó en una tarda de pluja.
Continue reading »

Comments (2)
Autors, Novel·la, Premis

La millor novel·la d’Unai Elorriaga

By , on 21 de abril de 2008

sprako.jpgMoltes persones es van quedar desconcertades quan el 2001 se li va concedir el Premi Nacional de Narrativa al jove Unai Elorriaga (1973), per Sprako tranbia, una novel·la en euskera que ni tan sols estava traduïda encara al castellà. Després d’obtenir el guardó, es va despertar una intensa curiositat per veure què havia escrit Elorriaga, que aleshores tenia 28 anys i cap novel·la anterior.

El llibre ens parla de Lucas, un ancià malalt d’Alzheimer que somia amb anar a l’Himalaia i portar els seus darrers anys de vida de la millor manera possible. Després de presentar-lo apareixen també altre personatges, de forma que cada capítol està centrat en un d’ells.

Elorriaga ha escrit la novel·la de la seva vida, a no ser que es demostri el contrari. L’obra està escrita amb una tendresa i una saviduria sorprenents. Mentre narra l’història comú i quotidiana, amb un encant especial cap els personatges, explica que un paquet té un tamany ‘amable’ o es defineix aquest període en el qual ‘el dia deixa de ser dia’, aconseguin una implicació extraordinària del lector.

Les frases curtes i els paràgrafs de dues o tres línies són predominants, de manera que cada frase entra de ple en el lector amb missatge carregats de vitalitat, gust pel somni i l’utopia, i el missatge “res és impossible” es mostra molt clarament fins a fer-se omnipresent.
Continue reading »

Comments (0)

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio