LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 

Post tagged with ‘10 exàmens de nivell B de català. Barcelona: Teide, 199’

Llibres

La Setmana del Llibre en Català de Barcelona combat la crisi

Més estants, llibres, editorials, llibreries, activitats i autors malgrat la crisi ecònomica i la crisi del sector.
By , on 17 de setembre de 2013

setmana llibre

Ja s’ha finalitzat la Setmana del Llibre en Català, una de les trobades més importants de les editorials que publiquen en la nostra llengua al nostre país. Del 6 al 15 de setembre a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona s’han realitzat més de 270 activitats per a tot tipus de persones amb l’objectiu de difondre la tasca realitzada per aquestes editorials i la importància de la literatura catalana. És molt destacable la celebració d’aquesta Setmana del Llibre en Català coincidint amb la Diada i la Via Catalana, com a forma d’enfortir la identitat catalana i la seva cultura. Ara bé, la crisi ha afectat el sector editorial en bona mesura, però això no ha sigut un impediment per celebrar la trobada de nou.

Malgrat la crisi econòmica i del sector editorial, degut a un descens força important en les vendes de llibres en els darrers anys, sorprenentment a la Setmana del Llibre en Català d’enguany s’hi ha presentat més editorials, més llibreries, més llibres i més activitats respecte els anys anteriors. A més a més, any rere any la Setmana compta amb més patrocinadors i col·laboradors, com l’Òmnium, el Gremi de Llibreters de Catalunya, BBVA, La Caixa, o mitjans de comunicació com TV3 o La Vanguardia.

L’edició de 2013 ha comptat amb homenatges a Salvador Espriu, Joana Raspall i Vicent Andrés Estellés, amb recitals, representacions teatrals, xerrades, conferències i concerts. L’autor Pep Albanell també ha rebut el Premi Trajectòria, per ser considerat un referent literari d’infants i joves. Ha publicat tot tipus de gèneres, com poesia, narrativa, obres de teatre, assaig i guions de teatre i cinema. La Setmana és una bona manera de donar a conèixer escriptors importants del nostre país i de guardonar-los per la seva obra i trajectòria. També és lloable la seva capacitat de potenciar la literatura i tots els gèneres, de les novel·les fins a poesia.
Continue reading »

Comentaris tancats a La Setmana del Llibre en Català de Barcelona combat la crisi
Llibres

‘Fes-te gran’, de Ben Brooks

Una novel·la escrita per un jove britànic de 20 anys
By , on 30 de maig de 2013
Grow Up

Una noia llegeix 'Grow Up' de Ben Brooks

Ben Brooks és un jove nascut el 1992 a Gloucestershire, però que actualment viu durant una temporada a la ciutat de Barcelona. Tot i ser tant jove, és autor de cinc novel•les: ‘Upward Coast and Sadie’, ‘The Kasahara School of Nihilism’, ‘An Island of Fifty’, ‘Fences’ i ‘Grow Up’. Malauradament, al nostre país només ha arribat una d’elles, publicada en castellà amb el nom de ‘Crezco’ per Blackie Books, i en català ‘Fes-te gran’ per Empúries Narrativa. La seva novel•la no fa més que sorprendre el lector, més sabent que va ser escrita sota els efectes de l’alcohol i en moments de ressaca. Malgrat això, tant l’estil com la història són d’una qualitat innegable i sorprenent per algú de tants pocs anys.

‘Fes-te gran’, de Ben Brooks, ha sigut nominat als premis Pushcart. Explica la història de Jasper, un adolescent que ha de preparar-se pels exàmens finals. Amb grans dosis d’humor, en Jasper es planteja la vida d’una forma molt peculiar, acompanyat de la seva amiga íntima Tenaya i la seva colla formada pel Ping, el Jonah i l’Ana. Quan té temps lliure, escriu una novel•la i se’n va de festa amb els seus amics, unes festes esbojarrades on hi ha molt alcohol i drogues.

El llibre planteja una realitat social molt actual. Els joves que apareixen, tot i ser molt esbojarrats i despreocupats pels estudis, amb poca motivació per les assignatures i més aviat preocupats pel sexe i les drogues, viuen el procés vital de créixer. Un canvi físic i psicològic que és complicat en el món modern. Per exemple, la Tabitha Mowai es suïcida degut a l’assetjament que rep a partir d’un vídeo pornogràfic seu amb un bat de beisbol. Llegint les pàgines de la novel•la, hi apareixen escenes i situacions a les quals no voldríem participar-hi, com automutilacions, embarassos no desitjats, consum de drogues dures o violència.

Continue reading »

Comments (0)
Premis

Barcelona és la ciutat convidada al Saló del Llibre de París

By , on 22 de març de 2013

París celebra el Saló del Llibre durant els propers dies 22, 23, 24 i 25 de març. És la trobada més important d’autors, editorials i lectors a França, que compta amb més de 190.000 visitants anuals. Des de la primera edició, l’any 1981, allà s’hi troben prop de 1.200 editorials provinents de 25 països diferents. A més, autors famosos i coneguts es reuneixen anualment, com Umberto Eco, Paul Auster, José Saramago, Sofi Oksanen, Anna Gavalda o Douglas Kennedy, per parlar de les seves obres i la seva percepció de la literatura. Ja fa tres edicions que el Saló acull a una ciutat convidada, l’any 2011 va ser Buenos Aires, el 2012 Moscou i enguany, al 2013, és Barcelona.

És un honor enorme que París reconegui la ciutat de Barcelona i la convidi a aquest esdeveniment cultural de tant importància mundial. El lema és ‘Barcelone, ville des prodiges’ i s’han convidat 24 autors catalans (13 d’ells escriuen en català, 7 en castellà i 4 són autors de còmics). Aquests autors s’han triat perquè les seves obres s’han traduït al francès en els darrers dos anys i són: Sebastià Alzamora, Arnal Ballester, Jordi Bernet, Jaume Cabré, Javier Calvo, Maite Carranza, Javier Cercas, Miguel Gallardo, Alicia Giménez Bartlett, Juan Goytisolo, Mercè Ibarz, Salvador Macip, Gabriel Janer Manila, Berta Marsé, Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Miquel de Palol, Sergi Pàmies, Marc Pastor, Rubén Pellejero, Jordi Puntí, Carme Riera, Albert Sánchez Piñol i Francesc Serés.

A més a més, també hi haurà actes relacionats amb Josep Pla, Joanot Martorell, Maria-Mercè Marçal, Mercè Rodoreda i Manuel Vázquez Montalbán. Tots els autors tenen un vincle especial amb Barcelona, per això és indubtable que representin la ciutat en aquest Saló.

Continue reading »

Comments (0)
Premis

Jaume Cabré guanya el Premi Crexells per ‘Jo confesso’

Només dos vots el separen del segon classificat, Eduard Márquez amb ‘L’últim dia abans de demà’
By , on 25 de juny de 2012

Portada de la novel·la guanyadora


El Premi Crexells no es un guardó qualsevol, s’atorga a l’autor de la novel•la publicada en català més important de l’any i per això, són molts els escriptors que volen tenir-lo a la seva prestatgeria. L’afortunat de l’any 2011 no ha estat un altre que Jaume Cabré, qui s’ha guanyat amb la força de les seves paraules aquest merescut premi.

Els encarregats d’escollir el guanyador del Premi Crexells són els socis de l’Ateneu Barcelonès i els membres dels clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona, que voten la que per ells, és la millor novel•la de l’any. Els dos finalistes, amb els que competia Cabré, van ser Eduard Màrquez amb ‘L’últim dia abans de demà’ (Empúries), que es va quedar a només dos vots de la novel•la guanyadora, i Marta Rojals amb ‘Primavera,estiu, etcètera’ (La Magrana), que es quedà una miqueta més lluny. Concretament, 135 vots per el guanyador, 133 per el segon classificat i 73 per la tercera. La diferència entre les dues primeres i la tercera posició hauria pogut ser una conseqüència de la negativa de Marta Rojals a concedir entrevistes ni aparèixer en públic.

Continue reading »

Comments (0)
Llibres

‘Barcelona és bona si la música sona!’, un repàs al panorama musical català

Gertrudis, La Pegatina, Estopa... i molts més!
By , on 21 de juny de 2012

Portada del llibre

Barcelona, com a ciutat cosmopolita que és, té un ampli ventall d’ofertes culturals, esportives d’oci… que oferir tants als seus visitants com als que caminen habitualment pels seus carrers. La música no és una excepció i per això, la ciutat comtal té una llarga trajectòria i història de musica catalana d’excepció. “Barcelona és bona si la música sona!” tracta precisament d’això, de la cultura musical catalana i ens descriu l’escena protagonitzada per la fusió, la rumba, el flamenc i el mestissatge. Però des d’un punt de vista molt particular, 80 artistes de l’àmbit.

El fotògraf Xavier Torres-Bacchett, la productora Biggi Fischer i el crític musical Miguel Amorós han publicat un llibre sense precedents, un llibre que recull els protagonistes del ‘so de Barcelona’, la importància que per ells ha tingut aquesta ciutat i la importància que ells han tingut sobre aquesta ciutat. Així ho veiem a la sinopsis del llibre.

Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

‘Ramona, adéu’, un passeig per la Barcelona del segle XX

És la primera novel·la de la Montserrat Roig, escrita l’any 1972
By , on 19 de octubre de 2011

Descobrir Barcelona en tres èpoques i des de tres punt de vista diferents és només una des coses que podràs fer si llegeixes ‘Ramona, adéu’; la primera novel·la que va escriure Montserrat Roig cap a l’any 1972. Tres dones, tres generacions però un mateix nom, Ramona, i una mateixa ciutat, Barcelona.

Tres generacions i tres formes de veure una mateixa ciutat

‘Ramona, adéu’ relata la vida i els camins que decideixen agafar tres dones de diferents generacions que busquen la seva pròpia identitat. L’àvia, la mare i la filla són tres dones amb característiques totalment diferents i és que mentre que les dues primeres estimen Barcelona amb bogeria, la tercera la veu totalment decadent. Gràcies a un diari que apareix al relat sabem que l’àvia Ramona viu a una època en la que el barri de Gràcia encara era un poble separat de la ciutat, l’època en la que s’inaugura el primer tramvia elèctric. L’última Ramona, la Mundeta, en canvi, és una universitària que viu a una Barcelona franquista en la que la grisor ho envolta tot. Es tracta d’uns anys de la història de la ciutat comtal en la que la decadència és la protagonista i entre els seus carrers només es salven algunes zones i espais interessants, normalment els més antics.
Continue reading »

Comments (0)
Novel·la

Barcelona 1700 de Albert Garcia Espuche, una mirada a la ciutat comtal del segle XVIII

Una novel•la que ens permet veure el passat per poder comprendre el present
By , on 22 de desembre de 2010

Un repàs del segle XVIII a la ciutat comtal

Conèixer els nostres orígens, les nostres arrels, el nostre passat… és essencial per saber qui som i a on vivim. El nostre context no és producte de la casualitat sinó resultat dels esdeveniments i vivències que els que van viure abans que nosaltres van presenciar. Només sabent què va passar podem entendre el que passa avui i sobretot, el que passarà demà. Veiem Barcelona com una ciutat cosmopolita, plena d’oportunitats i íntimament lligada al món; com una ciutat que batega al compàs dels temps que corren, bressol de l’actualitat. Però, ha estat sempre així?

Per contestar a aquesta pregunta hem de dirigir-nos als llibres, coneixement i memòria històrica emmagatzemats en el paper o els bits. Són els historiadors els encarregats de recopilar els esdeveniments i de guardar-los perquè les generacions posteriors puguin gaudir d’ells. I és precisament un d’aquests historiadors, Albert Garcia Espuche, el que ens porta el llibre Barcelona 1700, una descripció de la societat catalana del segle XVIII. I per comprovar-ho n’hi ha prou llegint la contraportada:
Continue reading »

Comments (0)
General

Fantasmes de Barcelona, la cara més oculta de la ciutat

Sylvia Lagarda-Mata ens endinsa en les tradicions i llegendes urbanes de la ciutat comtal.
By , on 16 de agost de 2010

Fantasmes de Barcelona

“Barcelona necessitava un llibre sobre fantasmes històrics”. Aquesta és la raó que portà a Sylvia Lagarda-Mata, periodista i docent, a plasmar en paper 13 rutes fantasmagòriques de la ciutat a Fantasmes de Barcelona. Mai heu tingut un calfred sense raó caminant per la ciutat? Heu vist alguna ombra o llum estranya que us ha sobtat? Segurament que l’explicació que vàreu buscar en aquell moment és del tot lògica i racional però, i si us diguessin que un fantasma ronda per la zona? Llavors la cosa canviaria i tot i que seguiríeu intentant creure que l’explicació és tan senzilla com una brisa, el dubte ja estaria creat.

Lagarda-Mata planteja l’existència o no existència, millor dit, d’aquest éssers a partir d’un pla lúdic però també històric, que convida al lector a jugar amb les tradicions i llegendes urbanes. Així, ens mostra una ruta turística alternativa de Barcelona on coneixerem fantasmes tan antics com cert rei got que deambula per la catedral de Barcelona des de temps molt llunyans fins un drac volador que molts barcelonins afirmaren veure als voltants de l’any 1998. Així, veiem que hi ha fantasmes molt antics, però també d’actuals, per a tots els gustos!

Un fantasma que em cridà l’atenció és el que veieren o cregueren veure els veïns de la Sagrada Família durant els bombardejos de Barcelona. Segons la llegenda, a les nits es veien dos llums blaus passejant-se per les torres de la construcció; molta gent cregué que era l’esperit d’Antoni Gaudí que, després de mort, seguia cuidant de la seva obra i evitava que les bombes li caiguessin a sobre.
Continue reading »

Comments (0)
Autors

Víctor Català

Una de les autores amb millor trajectòria literària del nostre país
By , on 12 de maig de 2010

Victor Català

Avui aprofitaré per fer un post d’una de les dones que més importància ha tingut en quant a literatura catalana, però que curiosament utilitzava un pseudònim per a publicar les seves obres. Us parlo de Víctor Català, tot i que darrera d’aquest nom s’amagava Caterina Albert. La vida de Caterina comença a l’Escala, població on neix i passa la majoria de la seva vida. Des de ben petita va mostrar un gran interès pel món de la literatura, ja que era una gran lectora. Filla d’una família de propietaris rurals, va viure al seu poble natal fins a 1904, quan va començar a viure entre l’Escala i Barcelona.

Des de ben jove, possiblement pel seu amor a la lectura, va començar a publicar com a escriptora, però no es va donar a conèixer fins a 1898, quan va ser premiada als Jocs Florals d’Olot pel monòleg La infanticida i el poema El llibre nou. Caterina Albert va ser una artista des de moles punts de vista, ja que la seva obra no només es centrava en la narrativa –gènere que dominava a la perfecció-, també va escriure poemes i obres teatrals. Com a poeta va publicar El cant dels mesos i El llibre blanc. Com autora de teatre va escriure peces tràgiques com Quatre monòlegs i Teatre inèdit.

Tal i com he dit abans, el terreny on realment brillava era la narrativa. Un fet a destacar és que l’any 1902 va publicar el primer recull anomenat Drames rurals, sota el seu pseudònim de Víctor Català. L’obra va generar certa polèmica, ja que es tractava d’una peça literària molt crua. El fet més important és que la polèmica va augmentar en saber que sota el nom de Victor Català s’amagava una dona.
Continue reading »

Comments (0)
Llibres, Novel·la

El joc de l’àngel segueix creixent

La seva versió en català també ha estat un èxit
By , on 23 de setembre de 2009
La versió en català ha estat un èxit

La versió en català ha estat un èxit

Després del majestuós èxit de L’Ombra del Vent, Carlos Ruiz Rafón -que recentment ja s’ha traduït també al japonés, de la seva versió original en català- tenia davant seu el gran repte de publicar una nova novel·la que mantingués el llistó tan alt com el seu primer gran títol. Així, el suspens es va acabar amb el naixement de El joc de l’àngel, una novel·la que té relació amb l’anterior -i amb dues més de l’autor- que torna a ambientar-se a la gran Barcelona.

Des de la seva estrena el 2008, l’obra de Zafón ha superat de llarg el milió de vendes a Espanya i les 200.000 a Amèrica. A més, al maig es va treure la versió en català del llibre, amb 100.000 exemplars que també han copsat l’atenció del lector català. El joc de l’àngel s’ha convertit ja en un nou fenomen literari que és interessant analitzar.

L’ambientació a Barcelona i la continuació de molts punts en comú amb L’ombra del vent ha aconseguit fidelitzar a molts lectors que ja havien llegit la novel·la anterior. A més, l’estil d’escriptura de Zafón afavoreix l’intriga de certs moments de la trama. Potser un dels pocs ‘peròs’ que li podem trobar és la descripció excessiva en algunes parts -alguns crítics es refereixen bàsicament als inicis del dia, la descripció de com es pon el sol…-, la qual cosa ens recorda també a L’ombra del vent.
Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio