LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
Autors

Blanc bo busca negre pobre, de Gustau Nerin, una crítica a la cooperació internacional

Per aquest escriptor i antropòleg les ONG’s han provocat més dependència a Àfrica
By , on 4 de maig de 2011

Ensenye'm a pescar!

La cooperació internacional és una pràctica cada dia més de moda. Les diferències que hi ha entre el primer, segon i tercer món són cada cop més evidents i sembla ja impossible que els més afavorits mirin cap un altre costat i continuïn la seva vida com si res no hagués passat, sobretot perquè cap al nou costat a on miren també hi ha pobresa i malestar. Davant aquesta situació insostenible i que a tots, o quasi tots, ens “toca la fibra”, existeixen diferents camins per prendre. Alguns decideixen deixar-ho tot i embarcar-se amb l’objectiu de posar el seu granet de sorra en la solució del problema; d’altres decideixen participar en alguna ONG o associació de forma econòmica perquè sigui aquesta i la seva estructura interna qui resolgui el problema; d’altres, aconsegueixen entrenar la vista i fer-la immune a les imatges de desesperació.

Gustau Nerín, escriptor i antropòleg especialista en el colonialisme espanyol a Àfrica no creu que participar a una ONG sigui la solució. De fet, critica en el seu llibre “Blanc bo busca negre pobre” aquesta cooperació. I és que, segons ell, després de 50 anys de cooperació internacional no han servit perquè el continent africà aconsegueixi ser autònom. De forma contrària, l’alta presència de les ONG el que ha provocat és crear un alta tipus de dependència, precisament una dependència a la cooperació internacional. En aquest sentit, se’m ve al cap la dita de “regala peix a un home i li donaràs aliment per un dia, ensenya-li a pescar i l’alimentaràs la resta de la seva vida”.

En aquest sentit i per tal de desmitificar la cooperació internacional Gustau Nerin es demana: “Si la cooperació no serveix per al que hauria de servir, ¿per què ens segueix interessant? ¿Qui són els addictes a la cooperació, els europeus o els africans? ¿Som consumidors de solidaritat més que no pas solidaris? ¿Què s’amaga darrere aquesta generositat?”. Respostes que podràs trobar entre les pàgines del seu llibre. Tot i que no és l’única publicació de l’escriptor i és que també trobem: Un guàrdia civil a la selva; L’antropòleg a l’olla; Guinea Equatorial, història en blanc i negre; L’última selva d’Espanya o La guerra que va venir d’Àfrica.

En els darrers anys, aquest africanista conscienciat, ha passat llargues temporades a la ciutat guineana de Bata, on de fet, viu actualment. Ha treballat com a professor a la Universitat de Guinea Equatorial, al Centre Associat de la UNED de Bata i al Centre Cultural Espanyol de Bata.

Foto: entrerriano a ArteyFotografia

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Blanc bo busca negre pobre, de Gustau Nerin, una crítica a la cooperació internacional”

1

M’agrada molt aquesta novel·la!

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio