LlegirLlibres.cat
Bloc literari en català. A aquest bloc podràs trobar anàlisis de llibres, tant de... 
General

American Psycho, cruesa i realitat d’un psicòpata

La realitat del capitalisme
By , on 17 de juny de 2010

Una novel·la molt crua

American Psycho és una novel·la escrita l’any 1991 per Bret Easton Ellis. L’obra ens explica en primera persona els episodis de la vida d’un yuppie de Manhattan a finals dels anys 80. El protagonista, Patrick Bateman, és clarament un home d’èxit i que té tot el que s’ha de tenir per arribar a la felicitat. Té diners, una bona feina, coneix a moltes noies (sempre atractives, però no gaire llestes) i pot aspirar a qualsevol cosa que vulgui, però té un defecte: és un psicòpata.

Però la clara intenció d’aquesta obra és fer veure al lector què s’amaga darrera de tanta perfecció aparent, és a dir, d’un món ple de luxe i persones super “cool”. La realitat és que el personatge només troba interessant la seva vida quan maltracta i mata, tot el que l’envolta no té cap mena d’importància. Realment es converteix en un addicte a l’assassinat i no dubta en cap moment en agafar el ganivet (o qualsevol altra arma) i donar la mort sense problema.

Aquesta crítica considero que va més enllà d’aquesta mena de superficialitat, ja que en varies ocasions el protagonista confessa els seus crims i demana ajuda, però ningú del seu entorn l’escolta. Tots estan massa ocupats en pensar en la seva roba, a quina noia lligar-se o si les targetes de visita són prou bones. És una crítica interessant a tota la perfecció que sembla que envolta a aquests sers tocats per un àngel. Naturalment -i per sort- es tracta d’una dramatització, però que ens fa reflexionar sobre el tipus de persona que som i la gent de la que ens rodegem.

Per acabar he de dir que alguns capítols són massa crus i complicats de llegir. L’autor explica amb tot detall els assassinats i violacions de noies, així com l’assassinat a un nen que estava al zoo. Els que siguin especialment sensibles és millor que s’abstinguin a llegir l’obra o bé, que passin de capítol quan vegin que la cosa s’extrema. Tot i les escenes de violència l’obra és una crítica molt forta a la societat capitalista. En quant a l’adaptació al cinema de la novel·la he de dir que em va indignar, ja que abusa en molts casos de la gesticulació de l’actor principal (Christian Bale) que encarna a Patrick Bateman i sembla que en qualsevol moment vagin a explicar un acudit. Molt millor el llibre.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “American Psycho, cruesa i realitat d’un psicòpata”

1

No he llegit el llibre, però la pel:lícula em va agradar força

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio